Haberler

Jeff Bezos, dağın içine 10 bin yıl boyunca zamanı ölçecek bir saat inşa ediyor

Güncelleme:

Dünyanın en zengin insanlarından biri olan Amazon'un kurucusu ve CEO'su Jeff Bezos, ABD'nin Teksas eyaletinde bir dağın içine insan medeniyeti yok olduğunda bile ayakta kalmaya devam edecek bir saat inşa ediyor. Uğruna 42 milyon dolar harcanan saat, 10 bin yıl boyunca zamanı ölçecek ve yılda 1 kez tıklayacak.

Dünyanın en zengin insanlarından biri olan Amazon'un kurucusu ve CEO'su Jeff Bezos, 10,000 yıl boyunca zamanı ölçecek. 42 milyon dolara mal olacak dünyanın en büyük saatinin inşaatı Batı Teksas'ta bir dağ içinde devam ediyor.

YILDA 1 KEZ TIKLAYACAK

150 metre uzunluğunda olacak saat yılda sadece bir kez tıklayacak. Saat, Bezos'un Batı Teksas'ta sahip olduğu bir dağın içine de inşa ediliyor.

Jeff Bezos, satın aldığı dağa 42 milyon dolarlık 10.000 yıl çalışacak 150 metre uzunluğunda saat inşa diyor

DANNY HİLLİS'İN FİKRİYDİ

Bu fikir, bilgisayar bilimcisi ve mucit Danny Hillis tarafından 1995 yılında önerildi. Danny, yılda bir kez tik tak eden, yüzyıl ibresinin her 100 yılda bir ilerlediği ve milenyumda guguk kuşunun ses çıkardığı bir saat hayal etti.

Onun vizyonu önümüzdeki 10.000 yıl boyunca zamanı gösterecek bir saat yapmaktı. Onlarca yıl süren kavramsallaştırmanın ardından nihai tasarım tamamlandı ve saat parçalarının oluşturulma süreci başladı. Tamamlandığında, Dünya'nın termal döngülerinden güç alacak şekilde tasarlanan mekanik saat kulesi, 150 metrelik etkileyici bir yüksekliğe sahip olacak.

Jeff Bezos, satın aldığı dağa 42 milyon dolarlık 10.000 yıl çalışacak 150 metre uzunluğunda saat inşa diyor

UZUN VADELİ DÜŞÜNMENİN BİR SİMGESİ OLACAK

Saat, astronomik ve takvimsel gösterimlerle zamanı işaretlemek üzere tasarlandı ve 3,5 milyondan fazla benzersiz zil sesi dizisi yaratacak bir zil üretecine sahip. Saatin, modern uygarlık çağının, uzun vadeli düşünmenin bir simgesi olması bekleniyor ve gelecek nesilleri de sürece dahil etmeyi amaçlıyor.

Mühendisler bir yıl, 10 yıl, 100 yıl, 1000 yıl ve 10.000 yıl yıldönümleri için oda büyüklüğünde beş yıl dönümü odası oydular. Saatin 10. yıl dönümü için animasyon yapmayı planlıyorlar ancak gerisini gelecekteki mühendislere bırakmaya karar verdiler.

Jeff Bezos, satın aldığı dağa 42 milyon dolarlık 10.000 yıl çalışacak 150 metre uzunluğunda saat inşa diyor

Haberler.com / Abdullah Teymur - Dünya

Jeff Bezos Teksas Amazon CEO Teknoloji Dünya Haberler

500

Yorumlar (1)

Hacı Şembeki:

Sadece saat mi...kedidir o kedi kedi..

4
8
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title