Haberler
BBC

Dağlık Karabağ: Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan Financial Times'a konuştu, 'Türkiye Kafkaslarda...

Güncelleme:

Financial Times gazetesine konuşan Ermenistan Devlet Başkanı Armen Sarkisyan, Türkiye'yi "Kafkaslarda yeni bir Suriye yaratmakla" suçladı.

Financial Times (FT) gazetesine konuşan Ermenistan Devlet Başkanı Armen Sarkisyan, Türkiye'yi "Kafkaslarda yeni bir Suriye yaratmakla" suçladı. Sarkisyan uluslararası toplumdan, "Türkiye'nin, Dağlık Karabağ'ın kontrolünü ele geçirmek için yapılan savaşa müdahalesini" engellemesini istedi.

Sarkisyan Türkiye'nin Ermenistan'a bağlanmak isteyen Dağlık Karabağ bölgesiyle çatışmasında Azerbaycan'a askeri ve diplomatik destek vermesinin, Rusya'nın taraflar arasındaki geleneksel dengeleyici rolünü değiştirdiğini söyledi.

Ermenistan lideri, "Eğer uluslararası planda bu bölgeyi yeni bir Suriye yapma yaklaşımı içindeki Türkiye'yi durdurmak için şimdi harekete geçmezsek, herkes zarar görecek" dedi.

"Türkiye bu denklemden çıkarıldığı an, ateşkese ve müzakere masasına yaklaşmış olacağız" diyen Sarkisyan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rusya ve ABD'nin daha fazla baskı yapmasını umuyorum. NATO üyesi olmak, kendine hakim olmayı gerektirir. Gidip rahat rahat başkaları arasındaki çatışmalara karışamazsınız. Bir NATO üyesi Dağlık Karabağ'la savaşında Azerbaycan'a nasıl yardım edebilir? Biri bana açıklasın. Bu NATO'nun rolünün tamamen yeniden tanımlanmasıdır."

Türkiye'nin reddettiği, Suriye'den Azerbaycan'a savaşçı gönderildiği iddialarını tekrarlayan Sarkisyan "Çatışmalar bitince bu militanlar kalacak mı? Bu sadece Ermenistan değil bütün Kafkaslara yönelik bir tehdittir, Rusya'ya tehdittir. Orta Asya ülkeleri üzerinde ciddi etkileri olabilir, İran'ın kuzeyinde etkili olabilirler" diye konuştu.

FT ise Türkiye'nin Azerbaycan'a silahlı insansız hava araçları ve "Suriye'den getirilen milisler" göndererek, arabulucu rolündeki Rusya'ya meydan okuduğu yorumunu yaptı.

Gazete, Suriye'den milislerin gönderildiği iddialarını Azerbaycan'ın reddettiğini de yazdı.

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev önceki gün Rus televizyonunda, bu savaşta saldırgan olan tarafın Ermenistan olduğunu söylemiş ve kalıcı bir barış için "işgal altındaki toprakların tamamen ve koşulsuz olarak iade edilmesi gerektiğini" kaydetmişti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Perşembe günü Ermeni güçlerinin bazı Azeri köylerini topa tuttuğunu ve sivillerin yaralandığını açıklamıştı.

Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan ise bu açıklamalarla ilgili olarak "Tam tekmil bir savaş var. Belki bugün, dün ya da daha önceki gün bazı siviller Dağlık Karabağlı Ermeni güçleri tarafından vurulmuş olabilir. Ama kim başlattı bunu? Önce kim vurdu sivilleri? Azeri tarafı vurdu" diye konuştu.





Nüfusunun çoğu Ermeni olan Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan'ın parçası olarak tanınıyor. Ancak Azerbaycan'ın topraklarının yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990'ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyor.

Bölgede 1991 yılında "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti" ilan edildi. Ancak bu ülkeyi Ermenistan dahil hiçbir ülke tanımadı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın Dağlık Karabağ'a çözüm bulunması için arabuluculuk faaliyetleri yürütmek üzere 1992'de kurduğu Minsk Grubu'nun eş başkanlığını ABD, Rusya ve Fransa yürütüyor.

1994 yılında savaş, Rusya, Fransa ve ABD'nin arabuluculuğu ile varılan ateşkesle sona ermiş ve bölge, Azerbaycan'dan ayrılığını ilan eden yerel Ermeni idaresinin kontrolünde kalmıştı.

O zamandan beri bölgede zaman zaman alevlenen çatışmalara her seferinde Rusya müdahale etmiş ve iki eski Sovyet Cumhuriyeti arasındaki gerilim bir süre sonra yatışmıştı.

27 Eylül'den bu yana süren son çatışmalarda ise yüzlerce kişi öldü, on binlerce sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı.

BBC

Tigran Sarkisyan Ermenistan Türkiye Times Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (9)

Atilla Ceyişakar:

Ermeni ler yabancı oldukları ülkelerde çoğalıp orayı ele geçirme yöntemini terketmedikçe sıkıntıları bitmiyecek. Kafkasyada da aynı yöntem başlarına dert açacak.

23
0
yanıtYanıtla
Turan Ordusu:

Turan Ordusu Zamanı gelince bir olup Rusya Abd İran Çin hepinizi yerin dibine cehenneme yollıcaktır az kald....

16
5
yanıtYanıtla
turan:

arkadan vuraaann. ne turanı ya kafayı mı yedin sen... 2020 de yaşıyoruz eksi 500 ler de değil.

yanıt0
yanıt0
metin:

TURAN ORDUSUMU KIMLERI KADTEDIYORSUNUZ ??? TURKIYE , PAKISTAN , AZERBAYCAN , KATAR BUKADAR DIGERLERININ ALAYI ABDNIN KUKLASI

yanıt0
yanıt0
Umut ERTÜRK:

ne ağladınız bee tabiki destek vereceğiz bir millet iki devlet

13
0
yanıtYanıtla
demir:

yakinda erivandanda olacaklar onun korkusu

13
0
yanıtYanıtla
BİZ değil:

Anlatım bozukluğumu var anlamadım

0
3
yanıtYanıtla
Erdogan:

Adam doğru söylemiş ,5milyon Suriyeli ülkemde yarınbir 5milyon Azerbaycan’danda gelen olursa hiç şaşmam

1
1
yanıtYanıtla
Yk:

Herkes mikrofon uzatiyor heriflere , Azerbaycan i isgal ederlerken kimsenin sesi cikmiyordu. . Bunlar Hiristiyan topluluk felan degil, bunlarin allahi yok. .

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title