Haberler

Bugün Charlie Chaplin'in Doğum Günü

Güncelleme:

Dünya sinemasına büyük bir soluk getirmiş ve yarattığı Şarlo tiplemesiyle sinemada komedi tanımını şekillendirmiş Charlie Chaplin bugün 125 yaşında.

"Slapstick" yani vücut dilinin ön planda olduğu, oyuncuların yaptığı hareketlerle izleyiciyi güldüren bir komedi türü olan hareket komedisinin başarılı oyuncularından  Chaplin,  dünyasına farklı bir bakış açısı getirmiştir. Filmlerinde politik mesajlarını komedi ile birleştirerek içinde bulunduğu döneme gönderme yapmış ve bu yüzden Amerika'dan sınırdışı edilmişti. Ancak buna rağmen iki kere  Oscar  Onur Ödülü kazanmış ve  1975  yılında "Sir" ünvanı almıştır. 

KISACA HAYATI 

 

Yarattığı Charlot karakteriyle gönüllerde taht kuran oyuncu’nun asıl adı Charles Spencer Chaplin. 16 Nisan 1889′da, Londra’nın fakir bölgelerinden birinde doğan Chaplin, 1913′ te gittiği ’de sinemaya başladı. İlk filmi Making A Living’i 1914′te çeken sanatçı, ardından çekilen Kid Auto Races in Venice filminde bol pantolonlu, melon şapkalı, büyük ayakkabılı, sürekli bastonunu çeviren ve sakar hareketleri ile gülünç mizansenler oluşturan “Şarlo” tiplemesini yarattı. Takip eden yıllar içinde aralarında The Immigrant (1917), The Adventurer (1917) gibi ünlü filmlerinin de bulunduğu altmıştan fazla kısa filmde oynayarak yeni gelişmekte olan sinemanın da etkisiyle dünya çapında görülmemiş bir üne kavuştu.

CHAPLIN'İN BAŞYAPITLARI 

1918 yılında çektiği A Dog’s Life filmi ile uzun metrajlı filmlere de başlayan Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks ve D. W. Griffith ile birlikte kurdukları United Artists film şirketinin ortağı olduktan sonra Altına Hücum, Şehir Işıkları, Büyük Diktatör, Asri Zamanlar, Sirk ve Sahne Işıkları gibi başyapıtlara imza attı.

ÖNCE ABD'DEN SINIR DIŞI EDİLDİ 

Yarattığı ‘modern palyaço’ Şarlo ile dünya üzerinde filmlerinin gösterildiği her ülkede insanların hayranlığını toplamasına rağmen,  vatandaşlığını reddetmesi sebebiyle bu ülkede kendisine yönelik olarak başlatılan karalama kampanyası; kendisinden bir hayli genç olan kadınlarla yaptığı dört ayrı , bir dönem kendisine açılan babalık davası, The Immigrant filminde bir memurunu tekmelediği sahne ve son olarak Altına Hücum filmindeki bazı sahnelerin komünizm propagandası olarak yorumlanması gibi olayların etkisiyle Chaplin’in ABD’ye girmesi yasaklandı.

SONRASINDA TEKRAR ÇAĞILIP ONUR ÖDÜLÜ ALDI 

Ancak 1972 yılında Oscar Özel Ödülü’nü almak için yıllar sonra ’ye geri döndü. Takip eden yılda City Lights adlı filme bir kez daha Oscar ödülünü kazanmıştır. 1975 yılında 86 yaşında iken  Kraliçesi II. Elizabeth tarafından şövalye unvanına layık görülmüştür.

ŞARLO'NUN ÖLÜMÜ 

25 Aralık 1977'de 88 yaşında iken uykusunda öldü. Ölümünden sonra 1 Mart 1978'de vücudu Polonyalı ve Bulgar bir grup tarafından ailesine şantaj yapmak amacıyla çalındı. Olaydan 11 hafta sonra bu kişiler yakalandı ve Chaplin'nin vücudu mezarına yerleştirildi.

 

 

 

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Charlie Chaplin Altına Hücum Londra Sinema Komik - İlginç Kültür Sanat Politika Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title