Haberler

Almanya, vatandaşı olmayan yabancıları orduya almaya hazırlanıyor

Güncelleme:

20 bin asker açığı bulunan Almanya, vatandaşı olmayan yabancıları orduya almaya hazırlanıyor. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius tartışma yaratan kararı savunurken, uzmanlar, "Artık ülkelerini savunmak isteyen yeterli sayıda vatandaş yoksa bu toplumsal iflasın ilanıdır." sözleriyle itiraz etti. Uygulamanın hayata geçmesi halinde Almanya'da yaşayan Türklerin bundan etkilenip etkilenmeyeceği henüz netlik kazanmadı.

Almanya ordusundaki personel açığını kapatmak için vatandaşı olmayan yabancıları orduya almaya yönelik bir çalışma başlattı. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius eleştirilere neden olan kararın doğru olduğunu savundu. Uzmanlar ise, "Artık ülkelerini savunmak isteyen yeterli sayıda vatandaş yoksa bu toplumsal iflasın ilanıdır." sözleriyle hazırlık aşamasındaki uygulamaya karşı çıktı. Almanya'da yaşayan Türklerin uygulamanın hayata geçmesi halinde askere alınıp alınmayacağı henüz bilinmiyor.

Almanya, orduya vatandaşı olmayan yabancıları almaya hazırlanıyor

ALMANYA, ORDUYA ARTIK YABANCILARI DA ALACAK

Son dönemde yaptığı açıklamalarla Rusya ile olası bir savaşa hazır olduğunu söyleyen Almanya, Silahlı Kuvvetler'deki (Bundeswehr) personel krizini bir türlü çözemedi. 180 bin erkek ve kadının orduda görev yaptığı Almanya'da bu sayının 2031 yılına kadar 203 bine çıkarılması hedeflenirken, yaşlanan nüfus ve işgücü eksikliğinden dolayı bu yılki 20 bin asker açığı dahi kapatılamadı.

Almanya, orduya vatandaşı olmayan yabancıları almaya hazırlanıyor

SAVUNMA BAKANI PISTORIUS: TİTİZ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ

Ordudaki personel krizini çözmek için harekete geçen Almanya'da Savunma Bakanı Boris Pistorius geçtiğimiz günlerde Tagesspiegel gazetesine verdiği röportajda tartışma yaratan yeni uygulamanın ilk sinyalini verdi. Pistorius, Alman vatandaşı olmayan yabancıların orduya alınması için titiz bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

ANA MUHALEFET VE İKTİDAR ORTAĞI TEKLİFE SICAK BAKIYOR

Çalışmanın detayları henüz belli olmazken, Almanya'da yaşayan ancak vatandaşlığa sahip olmayan ikinci ve üçüncü kuşak göçmenlerin askere alınmasının planlandığı öğrenildi. Ana muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi ile hükümet ortağı Hür Demokrat Parti'nin de (FDP) teklife sıcak baktığı belirtildi.

Almanya, orduya vatandaşı olmayan yabancıları almaya hazırlanıyor

TÜRKLERİN ORDUYA ALINIP ALINMAYACAĞI BİLİNMİYOR

Planın hayata geçmesi durumunda bunun Almanya'da yaşayan Türkleri etkileyip etkilemeyeceği henüz bilinmiyor ancak FDP'li vekiller askere alınacak yabancıların Avrupa'dan seçilmesi gerektiğini vurguladı. Alman ZDF kanalı ise söz konusu uygulamanın askere giden kişilerin Alman vatandaşlığı almasını kolaylaştıracağına ilişkin haber yayınladı.

"SAVAŞA HAZIR OLMALIYIZ"

Söz konusu uygulamanın uzun süredir ülkede tartışıldığı belirtilirken, Savunma Bakanı Pistorius bu uygulamayı Avrupa'da uygulayan ilk ülkenin Almanya olmayacağına dikkat çekti. Pistorius, "Savaşa hazır olmalıyız" ifadelerini kullandı.

Almanya, orduya vatandaşı olmayan yabancıları almaya hazırlanıyor

"BU İŞİ ARTIK YABANCILARIN YAPMASI PLANLANIYOR"

Konuya ilişkin detaylı bir analiz yayımlayan Alman Bild gazetesi, "Çok az Alman askere gittiği için bu işi artık yabancıların yapması planlanıyor" derken, örnek rol modellere haberinde yer verdi. Gazetenin haberine göre, Belçika askerlik çağındaki tüm AB vatandaşlarının orduya katılmasına izin veriyor. Danimarka da kendi dillerini konuşmaları şartıyla AB vatandaşlarını askere kabul ediyor. İrlanda ise ülkede beş yıldan fazla yaşamış olan üçüncü ülke vatandaşlarını bile ordusuna kabul ediyor.

"BU TOPLUMSAL İFLASIN İLANIDIR"

Bild'e demeç veren Almanya'nın ünlü askeri tarihçisi Sönke Neitzel, Alman olmayan biri yabancı bir ülke için savaşır mı?" sorusunun en önemli nokta olduğunu vurguladı. Personel sıkıntısının çok uzun yıllardır devam ettiğine dikkat çeken Bundeswehr Üniversitesi'nden tarihçi Michael Wolffsohn ise, "Artık ülkelerini savunmak isteyen yeterli sayıda vatandaş yoksa bu toplumsal iflasın ilanıdır." diye konuştu.

Almanya, orduya vatandaşı olmayan yabancıları almaya hazırlanıyor

ESKİ SAVUNMA BAKANI JUNG: ALMANYA İLE GÜÇLÜ BAĞLARI VARSA DEĞERLENDİRİLEBİLİR

Boş kışlalar göz önüne alındığında teklifin değerlendirilebileceğini belirten eski Savunma Bakanı Franz Josef Jung da, "Askere alınacak kişiler yeterince uzun süre bizimle yaşayan ve Almanya ile güçlü bağları olan AB vatandaşlarıysa kesinlikle değerlendirebilir." dedi. Jung, mevcut durumdaki temel hatanın zorunlu askerliğin kaldırılması olduğunu söyledi.

Haberler.com / Turan Yiğittekin - Dünya

Almanya Politika Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs İşçi Bayramı'nda okullar tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba okullar kapalı mı? BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu?
500

Yorumlar (22)

Murat Anakan:

zorunlu olmasa bizde de kimse gitmez ki

134
59
yanıtYanıtla
Narter Nart:

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması kapsamında Ülkemizdeki kadınların da askerlik yapması gerekmektedir. Pek çok şekilde erkeğin planlarını etkileyen, yapılacaklarda ertelemeye neden olan böylelikle eşitsizlik oluşturan askerliğin kadınlarca da yapılması politikacılar tarafından değerlendirilmelidir.

yanıt75
yanıt46
Timur:

Belki senin gibiler gitmez, bizim gibiler de seve seve gider, hatta öleceğini bilse de gider. Bugün rahat yaşıyorsan, o nice şehitler sayesinde.

yanıt63
yanıt26
Mustafa Levent:

batı bölgelere takılma, anadoluda askerliğini yapmayana kız vermezler bundan ala zorunluluk varmı :)

yanıt23
yanıt11
Samarpan Bhav:

1600 euro maaş veriyor cimri alman askerine haha ben 50bin lirayı türkiyede isci olarak kazaniyorum. Okadar az paraya tabiki kimseyi bulamazlar

28
55
yanıtYanıtla
esrefpasali:

Kasiyer: 1500 Euro Polis: 3500 Euro Asker: Maksimum 7400 (kıdemli albay) minimum 2400 (subay) General: 8000 – 14.000 Büyükelçi: 4200 Euro Belediye Başkanı: 5.000 Euro

yanıt12
yanıt3
esrefpasali:

Milletvekili: 2500 – 4500 Euro. Aynı şekilde milletvekili maaşları da oldukça düşük, Türkiye’ye kıyasla yani.. Cumhurbaşkanı: 18.000 Euro. Vee Merkel (başbakan): 283.000

yanıt22
yanıt8
Yusuf Kartal :

Yalnız Almanyada Askerlik günde 8 saat, sabah işe gider gidip akşama vine geliyorsun. Senelik 6 hafta iznin var. Ulaşım, Sigorta, Vergi bunlardan hepsinden muaf. Arabalarına vergi bile vermiyor. Bari yazının sonunda Ulaşamıyorum Mındar deseydin.

yanıt61
yanıt9
ihsanhan:

Ben Türküm.. beni vatandaşlığa alsınlar hem Türk hemde Alman vatandaşı olayım seve seve asker olurum. isterlerse paralı askerlikte yaparım. :D öyle bir kanun çıkarırlarsa Türkler orada full asker kadrosu olur..

33
31
yanıtYanıtla
bekir yapici:

yanlis haber almanyada ailenin 1 den fazla askerlik yapacak cocugu varsa birinin gitmesi yeterli sayiliyor ayrica kita egitimi almak istemeyenler mesleginle alakali kamu kurulusluklarinda sivil olarak askerlik süresini tamamliyor ve bizdekine benzer bir kadrolu askerlikte var ancak genc nesil meslek olarak maasli askerlige polislige ragbet etmiyor ilgi duymuyor sorun bu zaten yabanci kökenli alman vatandaslari alman ordusuna aliniyor.

17
5
yanıtYanıtla
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title