Haberler

Datça Can Yücel, Mezarı Başında Anıldı

Can Yücel, mezarı başında anıldı

Türk edebiyatının usta şairi Can Yücel, 16. ölüm yıldönümünde Muğla'nın Datça İlçesi'ndeki mezarı başında anıldı.

Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi'nde (UKKSA) "Can Baba'ya Bin Selam" adıyla 12-14 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen anma etkinliği kapsamında, Türkiye'nin dört bir yanından gelen onlarca şair, yazar ve sanatçı Can Baba'nın mezarı başında bir araya geldi.

Mezarlıktaki anma töreni, CHP'li Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ve UKKSA Başkanı Nevzat Metin tarafından Can Yücel'in kabrine çiçek bırakılması ile başladı. Belediye Başkanı Gürsel Uçar burada yaptığı konuşmada, şairden övgüyle söz ederek, "Can Baba, Datça'yı Datça yapan değerleri, doğasını ve denizinin güzelliğini en iyi anlatan şairlerdendi. Demokrasi ve emek mücadelesinin ne kadar yiğitçe olduğunu biliyorum. Ruhu şad olsun" dedi.

Gazeteci ve televizyon programcısı Nebil Özgentürk de Fikret Otyam, Yaşar Kemal ve Can Yücel gibi 1950 kuşağı denilen muhteşem insanların birer birer bu dünyadan göç ettiklerini belirterek, "Onlar, olağanüstü onurlu hayat sürdüler. Yaşadıkları sürece, tüm işkence ve hapislere rağmen dimdik ayakta kaldılar" diye konuştu.

"KEŞKE DATÇA HALKI DA MEZARI BAŞINDA OLSAYDI"

Can Yücel'i asi bir adam olarak tanıdığını ifade eden Özgentürk, "Dünyanın en güzel asisiydi. Çok üzülüyorum, keşke Datça halkı da bugün burada mezarı başında olsaydı. Kırıldım, içim burkuldu. Bu adamlar ölümsüzler? Burada 50 kişilik güzel bir insan grubu var. Oysa ölüm yıldönümlerinde, öleni anmaktan öte, onun şiirlerini veya yaptıklarını anmak gerekir. Biliyorsunuz Can Baba'nın mezarı daha önce kırıldı. Bu saldırılar karşısında buraya daha kalabalık kitlelerin gelmesi gerekiyor. Niye böyle oluyor? Son 15 yıl bizi paramparça etti" diye konuştu.

Ressam Muzaffer Akyol da şairin mezarı başında az sayıda insanın bulunmasına sitem ederek, "Sevgili dostlar, Bodrum denilince aklımıza Cevat Şakir geliyor. Bodrum'un enerjisi, Cevat Şakir ile bütünleşerek, güçlenerek yayıldı. Datça halkı bilmeli ki Can Yücel'in Datça'da var olması, Datça'nın enerjisini, rengini, anlayışını, emeğini, gücünü ve tarihini daha da yaygınlaştıracaktır. Bu akan bir nehir gibidir. Önüne hiç kimse geçemez. Kabri saldırıya uğrasa da, herkes bilmelidir ki, bu gerçeğe kimse engel olamayacaktır" dedi.

Buradaki tören, şair Nevzat Çelik tarafından okunan şiirin ardından, tüm şair, yazar ve sanatçılar Eski Datça Mahallesi'ndeki Can Evi'ni ziyaret etti. Can Yücel'in hasta yatağındaki eşi Güler Yücel'e 'geçmiş olsun' dileğinde bulunulmasından sonra anma etkinlikleri sona erdi.

12 Ağustos 1999 gecesi ölen şair Can Yücel, çok sevdiği günebakan çiçekleriyle son yolculuğuna uğurlanmıştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Can Yücel Türkiye Muğla Datça Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title