Haberler

Cumhurbaşkanı Gül: Bu Tartışmalar Çok Geride Kalmıştır

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ODTÜ'de başörtülü öğrencilerle ilgili yaşanan olaya ilişkin "Temel hak olan eğitimi engellemeye kimsenin gücü yetmez, kılık kıyafet bütün bunlar, bu tartışmalar çok geride kalmıştır Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ODTÜ'de"...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ODTÜ'de başörtülü öğrencilerle ilgili yaşanan olaya ilişkin "Temel hak olan eğitimi engellemeye kimsenin gücü yetmez, kılık kıyafet bütün bunlar, bu tartışmalar çok geride kalmıştır Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ODTÜ'de başörtülü öğrencilerle ilgili yaşanan olaya ilişkin "Temel hak olan eğitimi engellemeye kimsenin gücü yetmez, kılık kıyafet bütün bunlar, bu tartışmalar çok geride kalmıştır. Onun için Türkiye'nin en seçkin üniversitelerinden birisidir ODTÜ. Bu tip davranışlar hem yakışmaz hem de kimsenin gücü yetmez. Bu şekilde herhangi bir öğrenciye fikrinden, düşüncesinden dolayı baskı yapmayalım. Bunlar geçmişte kalan meseleler" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Yalova'ya geldi. İstanbul-İstinye'deki İDO Terminali'nden "Burak Reis 3" isimli deniz otobüsüyle Yalova'ya gelen Cumhurbaşkanı Gül'ü, Kartal İskelesi'nde Vali Esengül Civelek, Belediye Başkanı Yakup Koçal, Karamürselbey Eğitim Merkezi ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, Yalova Üniversitesi Rektörü Niyazi Eruslu, Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ile AK Parti milletvekilleri Temel Coşkun ve Osman Boyraz karşıladı.

Cumhurbaşkanı Gül, iskelede kendisini bekleyen vatandaşları selamladı ve onlara hitaben bir konuşma yaptı.

-"SON YILLARDA YALOVA ÇOK GELİŞTİ"-

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında Yalova'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Yalova'nın termalleri çiftlikleri, dinlenme alanları ile tanındığını kaydetti. Zamanında Atatürk'ün sık sık geldiği yerlerden biri olduğunu dolayısıyla herkes için çok ayrı bir özelliği bulunduğunu da sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün birçok incelemelerde bulunacağım. Son yıllarda şehirlerimiz çok gelişti. Yalova ayrıca sanayii mıntıkası. Ulaştırma; bir tarafta İstanbul, bir tarafta Bursa, bir tarafta Kocaeli. Bütün bunları içerisinde çok büyük avantajları olduğu gibi şüphesiz ki ilgilenecek çok büyük meseleleri de vardır. Dolayısıyla bütün bunları dinleyeceğim, yakından göreceğim. Vilayeti ziyaret edeceğim. Tabii ki bir de ayrı bir özelliği var, ilk defa bir Hanım Valiye sahip bir il. Bu da bir ayrıcalık hepiniz için."

-"TÜRKİYE NASIL DAHA İLERİYE GİDİYORSA, YALOVA DA DAHA İLERİYE GİDECEK"-

Ziyareti sırasında belediyeyi, üniversiteyi ve diğer tesisleri de ziyaret edeceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül vatandaşlara, "Benim sizlere söyleyeceğim şey şu; memleketimizin her tarafı tabii ki birbirinden güzel. Ama Yalova gerçekten herkesin çok kıskandığı yerlerden birisi. Buranın kıymetini bilin vatandaşlarımız ne kadar çok karşılıklı saygı duyar, sevgi duyar, muhabbet duyarsa, o kadar çok huzurumuz olur. Meselelerimizi o kadar çok kolay hallederiz. İnanıyorum ki her geçen gün her geçen yıl Türkiye nasıl daha ileriye gidiyorsa, Yalova da daha ileriye gidecek. Çocuklarımız için çok daha güzel Türkiye, çok daha güzel şehirler inşa edeceğiz, bırakacağız" diye seslendi.

-"BU TARTIŞMALAR GERİDE KALDI"-

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra valiliği ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, Valilik makamında yaptığı açıklamada, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gül, ODTÜ'de başörtülü öğrencilerin yaşadıklarının sorulması üzerine, "Bunlar hep geride kalmış meseleler. Eğitim, herkesin temel hakkıdır. Temel hak olan bir eğitimi engellemeye de kimsenin gücü yetmez, kılık kıyafet bütün bunlar, bu tartışmalar çok geride kalmıştır. Onun için Türkiye'nin en seçkin üniversitelerinden birisidir ODTÜ. Bu tip davranışlar hem yakışmaz hem de kimsenin gücü yetmez. Bu şekilde herhangi bir öğrenciye fikrinden, düşüncesinden dolayı baskı yapmayalım. Bunlar geçmişte kalan meseleler" diye konuştu.

Gül, çözüm sürecinin bittiği yönündeki iddialara ilişkin olarak ise şöyle konuştu:

"Başkalarının konuşmalarını referans alarak bir şey söylemek istemem. Bütün bu konular Türkiye'nin aslında problemlerinden kurtulması konularıdır. Türkiye'nin demokratik standartlarının, hukuk standartlarının evrensel anlamda yükseltilmesi meselesidir ve bunlar o dedi, bu dedi diye değil, kendi irademizle, kendi arzumuzla Türkiye'ye ne yakışıyorsa onu yapma sürecidir bütün bunlar."

-"MUHAKKAK Kİ BİR ŞEY YAPMAK GEREKİR"-

"Suriye'deki son gelişmelerle Putin'in tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna ise Gül, şöyle cevap verdi:

"En çok üzülenler muhakkak ki bizleriz. Çünkü büyük bir sınırımız var, komşumuz var. Bir insan komşusunun evi yanıyorsa onun ateşini de daima hisseder, acısını da daima hisseder. Onun için bir an önce Suriye'nin düzlüğe çıkmasını, iç savaşın bir an önce bitmesini çok arzu ediyoruz.

Şüphesiz ki bunun yolu siyasi, diplomatik bütün çabaları sonuna kadar kullanmaktan geçer. Birleşmiş Milletlerin bu yöndeki tıkanıklığını ümid ederim ki G-20 zirvesi vesilesiyle yapılan toplantılardan aşma imkanı olur. Unutmayalım ki herkesin gözü önünde yüz binin üzerinde insan öldüyse, 7 milyona yakın evini barkını terk ettiyse ve hele hele savaşlarda bile kullanılması yasak olan kimyasal silahlar ki insanlık suçu olarak hep bilinir, tekrar söylüyorum savaşta bile kullanılması yasaktır. Farklılığı bu onun için kimyasal silaha tepki onun için çok ağırdır. Bunların maalesef kullanıldığına şahit olunca BM'nin tıkandığını görmek insanı çok üzüyor. Bunlara muhakka ki bir yolunu bulmak gerekir, muhakkak ki bunlar eğer cevapsız kalırsa bütün bu katliamlar ve kimyasal silahların kullanılması giderek çok daha yaygınlaşır. Ümit ederim ki G-20 toplantısı vesilesiyle tıkanmış olan kararlar açılır ve uluslararası camia toplu olarak hareket ederek bu iç savaşa dur der. Muhakkak ki bir şey yapmak gerekir, yoksa sadece konuşarak daha çok insanın ölmesini görmek de doğrusu herhalde insanlığın kabul edebileceği bir şey değil. Bütün bunlar, siyaset ve diplomasiyle onun yolunu açmak için olursa ancak değerli olur."

G-20 Zirvesi'nin Suriye'ye müdahalenin siyasi starejisini belirlemek için önemli bir fırsat olduğuna vurgu yapan Gül, "Bütün BM'deki beş önemli ülke de ordayken ümid ediyorum ki bu noktada bir anlayış ortaya çıkar" ifadelerini kullandı.

-"SİSTEMLER DE TERCİH MESELESİ AMA ÖNEMLİ OLAN DENGE SİSTEMLERİNİN OLMASI"-

Cumhurbaşkanı Gül, başkanlık sisteminin şu anda pek gündemde olmadığının altını çizerken, "Sistemler de tercih meselesi ama önemli olan daha önce de söylediğim denge sistemlerinin olması. Demokrasinin bütün kurumlarıyla, kurallarıyla işliyor olması önemli. Ama şu anda gördüğüm kadarıyla böyle bir tartışma da yok" şeklinde konuştu. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Abdullah Gül İstanbul Türkiye Yalova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title