Haberler

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Samancı: "Biz, Gençlerimize Güveniyoruz"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülay Samancı, yeni düzenlemeyle gençlere 18 yaşında seçilme hakkını verildiğini belirterek, “Her 18 yaşını doldurmuş olan genç oraya girecek değil. Siyasi partiler bunun değerlendirmelerini kendileri yapacak.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülay Samancı, yeni düzenlemeyle gençlere 18 yaşında seçilme hakkını verildiğini belirterek, "Her 18 yaşını doldurmuş olan genç oraya girecek değil. Siyasi partiler bunun değerlendirmelerini kendileri yapacak. Bu 18 olmaz 25 olur, 28 olur. Biz, gençlerimize güveniyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülay Samancı, Toç Bir- Sen'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Kadın İnanırsa Dünya Değişir" isimli panele katıldı. Panelde 16 Nisan'da yapılması planlanan halk oylaması ve anayasada değiştirilmesi öngörülen maddelere ilişkin açıklamalarda bulunan Samancı, "Halk oylamasında 'evet' diyebilmemiz için birçok sebebimiz var. Çünkü biz bu memlekette Fransız değiliz arkadaşlar. Hep gözümüzün önünde gerçekleşiyor. Hep beraber yaşıyoruz. Yukarıda birileri koltukta oturabilmek adına kavgalarını verirken, biz de aşağıda hep ezildik. Buna dur demenin vakti gelmiştir. Eğer yaşamış olduğumuz krizler, problemler varsa yukarıdakilere düşen de bu krizleri, problemleri ortadan kaldırmaktır. 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' önümüze geldi gelecek. Halk oylamasında inşallah sizler de bizleri desteklemek suretiyle memleketimizde gücümüzü daha da ivme kazanacak. Daha iyi işler yapmak adına sizlerle birlikte birlik olacağız" diye konuştu.

"Peki, ne için 600'e çıkartılıyor, ihtiyaç mıydı?"

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde şu anda 550 milletvekili olduğunu ve bu sayının artırılması gerektiğini ifade eden Samancı, şunları kaydetti:

"TBMM malumunuz 550 milletvekiline sahip şu anda. 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' ile yeni getireceğimiz değişikle ne olacak? Bu sayı 600'e çıkıyor. Peki, ne için 600'e çıkartılıyor, ihtiyaç mıydı? Evet, arkadaşlar ihtiyaçtı. Çünkü Türkiye şartlarında bugün kişi başına düşen milletvekili ortalama 143 bin. Avrupa'ya baktığımız zaman 50 bin olan ülke de vardır, 70 bin olan ülke de vardır. 1960 Anayasası düzenlenirken ortalama yine 90 bin civarında olmak üzere rakam konuşulmasına rağmen daha sonra milletvekili sayısı çıkartılıyor, böyle kalıyor. Bizlere ne gibi faydası olacak? Bizlerin mecliste temsiliyeti daha fazla artmış olacak. Milletvekilleri sizlerle ve bizlerle daha fazla birlikte olup, yaşadığımız sıkıntıları çözüme kavuşturmak adına bizi mecliste temsil edecek. "

"Her 18 yaşını doldurmuş olan genç oraya girecek değil"

Referandumda oylanacak yeni anayasa maddeleri arasında gençlere 18 yaşında milletvekili seçilme hakkının olduğuna da değinen Samancı, "Yeni düzenlemeyle gençlerimize 18 yaşında seçilme hakkını veriyoruz. Peki, 82 Anayasası'nda neydi? 82 Anayasası'nda 25'ti. 18 ile 25 yaş arasında 7 yaşlık bir dönemde inşallah geçlerimiz seçilme hakkına sahip olacaklar. Bunu anlamış değildir; bazen sorular geliyor işte 'gençler mi teslim edeceksiniz' falan. Her 18 yaşını doldurmuş olan genç oraya (TBMM) girecek değil. Siyasi partiler bunun değerlendirmelerini kendileri yapacak. Bu 18 olmaz 25 olur, 28 olur. Biz, gençlerimize güveniyoruz. Konya'da 2011 yılında ben milletvekilliği yaptım. 34 yaşında bize nasip oldu. Keşke öncesinde nasip olsaymış, tabii bizim öncesinde de teşkilatlarda görevlerimiz oldu. Bunun ne bir ayriyeten okulu oluyor ne de bir ayriyeten eğitimi oluyor. Orası bambaşka bir okul. Oradan kazanmış olduğumuz tecrübeler inanın ufkunuzu açıyor ve toplumsal anlamda sorumluluk bilincinizi daha da kuvvetlendiriyor, pekiştiriyor" açıklamalarında bulundu.

Orman Genel Müdürlüğü'nde düzenlen panele Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülay Samancı'nın yanı sıra, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Gazisi Safiye Bayat, Gazeteci Zeynep Türkoğlu ve Siyasal İletişim Uzmanı Özlem Özcan katıldı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Gülay Samancı Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
title