Haberler

Çorum Ayakkabıcılar Arastası'nda Esnaf Belirsizliğin Sona Ermesini İstedi

Çorum Ayakkabıcılar Arastası'nın Yıkılıp Yıkılmayacağı Yöndeki Belirsizlik Arasta Esnafının Tepkisine Neden Oluyor.

Çorum Ayakkabıcılar Arastası'nın yıkılıp yıkılmayacağı yöndeki belirsizlik arasta esnafının tepkisine neden oluyor.

Son 30 yıldır Ayakkabıcılar Arastası'nın kaldırılması hep gündeme geldi ama, üretilen projenin içerisinde esnafa aynı değerde yer gösterilmediği için bir türlü Çöplük Çarşısı'nın kaldırılması gerçekleştirilemedi. Çorum Belediyesi, 'Şehir Dönüşüm Projesi' ile 30 yıllık ayakkabıcılar çarşısı çıkmazına çare bulmaya çalışırken, bu çalışmalar kapsamında Başbakanlık Toplu Konut İdaresi ile anlaşmaya varıldı. Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz, TOKİ ile sözleşme yaparak esnafın mağdur olmadan Ayakkabıcılar Arastası'nın sorununu çözmeye çalışıyor.

Diğer tarafta ise ayakkabıcı esnafı, Çorum'un önünü açacak projeye bir itirazları olmadığını ancak belirsizlik nedeniyle zor durumda kaldıklarını belirterek, "Ne olacak bizim halimiz?" sorusunu sormadan da yapamıyor.

Ayakkabıcılar esnafı belirsizliğin bir an önce çözülmesi gerektiğini belirterek, "Çözümsüzlük ve belirsizlik artık sonuçlanmalı ne olacaksa olmalıdır. Şu ana kadar resmi hiçbir görüşme yapılmadı. Sadece basından TOKİ ile anlaşıldığını duyuyoruz, ancak ne TOKİ yetkilileri, ne de Belediye yetkilileri bize nasıl bir çalışma yapılacağı, esnafın durumunun ne olacağı konusunda bilgi vermedi. Belirsizlik nedeniyle esnaf olarak hiçbir işlem yapamıyoruz, ayakkabı stoku yapamıyoruz. Belirsizlik bizi çıldırtma noktasına geldi" diye konuştular.

BAŞKAN ATLAMAZ'IN PROJESİ Belediye Başkanı Turan Atlamaz'ın hazırlattığı kompleks projesi ile esnaf ve belediyeyi karşı karşıya getiren Ayakkabıcılar Arastası'nın sorunu çözülmek isteniyor. Hazırlanan projeye göre, Çöplük Çarşısı yıkılacak, Ulu Camii, Saat Kulesi ve Yeni Camii'nin etrafı açılarak, kente bir şehir meydanı kazandırılacak.

Meydansız bir şehir olan Çorum'un imajını düzeltecek bir meydana sahip olmasının yanı sıra, Belediye Başkanı Atlamaz'ın hazırlattığı kompleks proje ile bu bölgede bulunan tarihi eserler de gün yüzüne çıkmış olacak.

AYYAKKABICILAR ARASTASININ SORUNU HER YERDE KONUŞULUYOR, AYAKKABICILAR İLE KONUŞULMUYOR Konunun asıl muhatabı olan Ayakkabıcılar Arastası esnafı ise arastanın yıkılması ve Gazi Caddesi ve Farabi Caddesi'nin birbirine bağlanmasıyla ilgili olarak hiçbir yetkilinin kendilerine bilgi vermediğini savundu. Konuyla ilgili olarak herkesin konuştuğunu ancak kendilerinin bilgi sahibi olmadıklarından dolayı söyleyecek bir şeylerinin olmadığını ifade eden ayakkabıcılar arastası esnafı ''Ağzı olan konuşuyor" yorumunu yaptı.

Ayakkabıcılar Arastası esnafı ''Birilerinin caddeleri bağladığını, arastayı yıktığını, projeler yaptığını ama kendilerinin bunlardan hiç haberlerinin olmadığını ve bundan dolayı da çok tepkili olduklarını'' belirtiyorlar.

Nesiller boyu arastada bulunan esnaf, "Biz buradayız. Arasta yıkılacakmış, caddeler birbirine bağlanacakmış, projeler hazırlanmış, neden kimse bize bulardan bahsetmiyor. Yetkili bir kişi gelip bizi bilgilendirmiyor" diyorlar.

ESNAF BELİRSİZLİĞİN BİTMESİNİ İSTİYOR Ayakkabıcılar Arastası'nda Ahilik geleneğinin sürdüğünü belirten ve arastanın tarihi değeri olduğunu anlatan Sabır Önder Kavafiye sahibi Mehmet Kabaca, "Ben gözlerimi arastada açtım. Arasta benim hayatımın anlamı. Dedem de bu işi yapıyordu, babam da, ben de bu işi yapıyorum. Burası 100 yıllık bir ahi evran geleneğine sahip. Bu doğru bir davranış değil. Arastayı güzelleştirelim projesiyle gelmediler, yıkacağız projesiyle geldiler. Amaçları belli. Esnafın halini soran yok. Çorum'un sanatkarları buradan çıkıyor. Konuyla ilgili olarak herkes konuşuyor. Bir biz konuşmuyoruz. Çünkü bize konuyla ilgili olarak hiçbir yetkili bilgi vermedi. Çorum'un gelişmesini biz de çok istiyoruz" diye konuştu.

Arasta ayakkabıcı esnafından Mustafa Hanoğlu ise, "Benim de hayatım arastada geçti. Benden öncede babam ve dedem bu dükkanı işletiyordu. Ben bu dükkanı çalışarak didinerek, dişimle tırnağımla bugünlere getirdim. Arastadaki birçok arkadaşım da bu şartlar altında çalışıyor ve kazanıyor. Arastadaki herkes birbiriyle akraba kardeş gibidir. Türkiye'nin hiçbir yerinde bulamayacağınız bir manevi dokuya sahip. Arastanın kuruluş tarihi 1800'lü yıllara dayanıyor. O günlerden bugüne kadar gelen arasta Çorum'un yaşayan bir kültürü oluyor adeta. Şimdi kalkıp bu yaşayan kültürü yok etmek istiyorlar. Farabi Caddesi yıllardır açık. Önlerindeki yolu görmüyorlar. Gazi Caddesi ile Farabi Caddesi'ni birbirine bağlamak çok kolay. Hamit Cami'nin önünden gecen yolu biraz genişlettikleri zaman hiçbir sorun olmaz. Sadece birkaç dükkan yıkılır. Arasta kültür mirasımız olarak yaşamaya devam eder. Biz Çorum'un önünü tıkamıyoruz. Çorum için çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Sabır Kundura sahibi Mesut Sabır ise halk arastasında söylenen projeler ve arastada yapılacak çalışmalar hakkında hiçbir şey bilmediklerini belirterek, "Burada ne yapılmak isteniyor bilmiyoruz, anlatan da yok. Nereye gitsem arastanın yıkılmasıyla ilgili konuşuyorlar. Biz hiçbir şey bilmiyoruz. Arastanın yıkılmasıyla ilgili olarak proje hazırlanmış. Biz bunun hazırlanıp hazırlanmadığını dahi tam olarak bilmiyoruz. Gazetelerden okuduk. Oysa konunun muhatabı biziz. Ama bize hiçbir şey söylemiyor, sormuyorlar. Yetkililer konuyla ilgili açıklamada bulunmadılar" ifadelerini kullandı.

(ES-BÖ-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title