Haberler

CHP'li Milletvekilleri Vatandaşların Sorunlarını Dinledi

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Dilovası'nda İnceleme Yaptı.

TBMM İNSAN HAKLARI KOMİSYONU DİLOVASI'NDA İNCELEME YAPTI

Demir Çelik, Kimya, Boya ve Petrol tesisleri başta olmak üzere sanayi kuruluşlarıyla konut alanlarının içiçe girdiği Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'nde İnsan Hakları ve Çevre Komisyonu üyesi 3 CHP milletvekili bölgede inceleme yaparak mahalle muhtarları, sivil toplum örgüt temsilcileri ve vatandaşların sorunlarını dinledi.

Kanserden ölüm oranının Dünya ortalamalarının 30 kat üzerinde olduğu belirtilen Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'nde, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkarı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun 'anne sütü ve yeni doğan bebeklerin dışkısında bile ağır metale rastlandığı' şeklindeki tesbit ve açıklamaları üzerine Dilovası çevreci ve siyasetçilerin de ilgi odağı oldu.

MİLLETVEKİLLERİ MUHTARLAR, STK VE VATANDAŞLARI DİNLEDİ

Bugün bölgeye gelerek vatandaşların sorunlarını dinleyiip inceleme yapan TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, CHP Kocaeli Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Hikmet Erenkaya Dilovası Yıldırım Düğün Salonu'nda sivil toplum örgütleri, mahalle muhtarları ve vatandaşların sorunlarını dinledi.

AHMET ERSİN "GECE ÇALIŞTIRILMAYAN BACALARI DENETLEYEN YOKMU?"

TBMM'nin özel komisyon kurarak buradaki sorunlarını tespit ettiğini belirten İzmir Milletvekili Ahmet Ersin şunları söyledi:

"Burada sizi size şikayet ediyorum. Hala 'öyle mi böyle mi' diyorsunuz. Siz burada yaşıyorsunuz. Bilim adamının söylediğine bakılırsa anne karnında çocuklar rahatsızlanıyor. Dilovalılar kaderlerine mi terk edildi? İşletmelerin arıtma tesislerini gündüz çalıştırıp gece durdurdukları söyleniyor. Bunu denetleyen yokmu?. Dilovasının sorunu bugün mü ortaya çıktı? Koskoca TBMM Dilovası için özel komisyon kurmuş. TBMM insan yaşamını etkileyen problem olduğunu tespit etmiş. Peki buradaki sanayi tesislerinin gece çalıştırılmayan bacalarını kim denetleyecek? Dağdaki çoban bile biliyorsa sen bilmiyor musun?. Körmüsün?. Bunlar nasıl çözülecek? Buraya devlet disiplini lazım"

İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ise fabrikaların çevreyi tehdit eder durumdan kurtarılması gerektiğini belirterek Dilovası'nın "Zehirovası" olarak adlandırıldığını, buradaki sorunun çözümü için ortak çalışma yapılması gerektiğini bildirdi.

ERENKAYA"8 YILDIR ÇEVRE ADINA BİRŞEY YAPILMADI"

CHP Kocaeli Milletvekili Hikmet Erenkaya ise son 8 yıldır çevre adına Dilovası'nda birşey yapılmadığını söyledi. Hükümetin çevre konusunda bölgede başarılı olamadığını söyleyen Erenkaya, "Burada yaptığımız incelemeleri ve düşüncelerimizi başta Çevre Bakanı olmak üzere TBMM'ye ileteceğiz. Dilovası deniz kenarında gözüküyor harita üzerinde. Fakat Dilovası'nın denizle bağlantısı kesilmiş. Bu insanların denizden faydalanma imkanları yok. Ayrıca Körfez işgal edilmiş durumda. Sadece yerli değil yabancı sanayi kuruluşları da 1-2 metrekare alabilmek için sıraya girmiş durumda bekliyorlar.Bu sorunlara çözüm arayacağız." dedi.

EVİMİZ DEMİR TOZU İLE DOLUYOR

Mimar Sinan Mahallesi Muhtarı Halis Polat ise sanayi kuruluşları ile mahallelerinin içiçe olduğunu mahalleyi her gün demir tozu kapladığını söyledi. Demir çelik fabrikalarının depo alanı olarak kullandıkları Dilovası'nda inanılmaz bir çevre kirliliği yaşandığını söyleyen Halis Polat, "Hurda demirler dağ gibi olmuş. Buradan esen rüzgarlar demir tozlarını mahallemize ve evimize getiriyor." dedi.

SANAYİ YAPILANMASI HIZLA DEVAM EDİYOR

Dilovası bölgesinde sanayi yapılanmasının hızla devam ettiğini söyleyen Dilovası Koruma ve Geliştirme Platformu üyesi Metin Dilmen sanayileşmenin burada birtürlü önüne geçilemediğini söyledi. Sürekli yeni sanayi kuruluşları eklendiğini söyleyen Dilmen, "Termik santrali mevcuttu. Şimdi de kömür santrali kurulması yönünde kararlar alındığını öğrendik. Sanayileşme burada durdurulmalı." dedi.

Komisyon üyeleri Dilovası Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türker, Başkan Yardımcısı Necmettin Bitlis ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basına kapalı toplantı yaparak daha sonra Dilovası İlçesi'nde Yeni Yıldız ve Fatih Mahallelerinde inceleme yaptı.

Ergün AYAZ- Orhan UZUN/İZMİT(Kocaeli),14(DHA)

GÖRÜNTÜ GEÇİLECEK

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title