Haberler

Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Tüm Yurtta Anıldı

Çanakkale Zaferi ve Şehitleri tüm yurtta anıldı.

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ EDİRNEKAPI’DA ANILDI

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü nedeniyle Edirnekapı Şehitliği'nde tören düzenlendi.

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü etkinlikleri kapsamında Edirnekapı Şehitliği’nde şehitleri anma programı düzenlendi. Programa İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Faruk Şengün, İl Emniyet Müdürü Selami Altınok, il protokolü, sivil toplum kuruluşları, gaziler ve şehit yakınlarının katıldı.

Şehitler Anıtı’na çelenk bırakılması ile başlayan tören, saygı atışı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Törende Garnizon komutanlığı adına şehitlere ve yakınlarına hitaben bir konuşma yapan Binbaşı Mehmet Ali Yergin, katılımcıları duygulandırdı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Vali Hüseyin Avni Mutlu, ‘‘Yalnız bizim tarihimizin değil yakın dünya tarihinin en önemli savaşlarından olan Çanakkale savaşı cesaret, fedakarlık, iman, saygı, ahlak ve gurur abidesi olduğu kadar bir hüzün abidesidir. Kahramanlıklarımızın kaynağı vatan ve millet sevgisidir. Bugün ülkemizde huzur birlik ve düzen içinde yaşamamızı şehitlerimize borçluyuz. Sahip olduğunuz bütün değerlerle bizlere armağan ettiğiniz torunlarınız olarak ne kadar övünsek azdır’’ dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Mutlu, beraberindekilerle birlikte önce polis şehitliğini ziyaret ederek şehitlerin mezarına karanfil bıraktı. Mutlu, hemen yan tarafta bulunan İstiklal Marşı’nın yazarı milli şair Mehmet Akif Ersoy’un da mezarını ziyaret etti. Mutlu ve beraberindekiler daha sonra şehitliğe geçerek şehit askerlerin mezarlarına karanfil bıraktı. Vali Mutlu ve komutanlar, şehitlikte bulunan şehit yakınları ile de yakından ilgilendi. Mutlu, kara, deniz ve hava şehitliğinin tamamını ziyaret etmeyi ihmal etmedi.

Bu arada Edirnekapı Şehitliği, Şehitleri Anma Günü olması nedeniyle tıklım tıklım doldu. Özellikle şehit yakınları ve İstanbullular şehitliğe gelerek Kuran-ı Kerim okudu ve dua etti. Askerler de şehit yakınları ve ziyaretçilerle yakından ilgilendi.

CEYLANPINAR'DA ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ ETKİNLİĞİ

ŞANLIURFA - 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99'uncu yıldönümü nedeniyle Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde tören düzenlendi.

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99’uncu yıldönümü nedeniyle, hükümet konağı bahçesinde tören düzenlendi. Törende Atatürk anıtına çelenk bırakılırken, çelenk bırakma töreninin ardından Cumhuriyet Ortaokulu gösteri ve konferans salonunda günün anlam ve önemini belirten program düzenlendi. Programda Çanakkale Savaşını anlatan oratoryo gösterileri yapıldı. Sahne alan bir grup öğrenci, Çanakkale Savaşı'nın yaşandığı dönemde doğu bölgesinden savaşa katılan bir asker tarafından yazıldığı tahmin edilen ve 'epik şiir' özelliği taşıyan Kürtçe eseri seslendirdi. Günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunmasının ardından program sona erdi. Programa İlçe Kaymakamı Musa Sarı, Garnizon Komutanı Nevzat Ak, İlçe Emniyet Müdürü Türker Yırtar, daire amirleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

- AKSARAY’DA 18 MART ŞEHİTLER GÜNÜ ANMA PROGRAMI

AKSARAY - Aksaray’da, 18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Aksaray Şehitliği’nde gerçekleştirilen tören, çelenk koyulmasının ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay Hakan Eşitgen törende yaptığı konuşmada, vatan ve milletinin ebedi varlığı ile devletimizin bölünmez bütünlüğü uğruna gözünü kırpmadan canlarını feda eden şehitleri şükran ve rahmetle andıklarını söyledi. Eşitgen, Türkiye tarihinin her sayfasının altın harflerle yazılmış destanlarla dolu olduğunu belirterek, “Bu destanların yazarı Niğbolu, Kosova, Çanakkale, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Sakarya ve Afyonkarahisar’da bir gül bahçesine girercesine kara toprağa girmiş kahraman şehitlerimiz ile gazilerimizdir” dedi.

Konuşmanın ardından, Aksaray Valisi Şeref Ataklı tarafından Cumhurbaşkanlığı tarafından gönderilen devlet övünç madalyası ve beratı Gazi Lütfi Koçak’a verildi. Daha sonra şehitlere dualar okundu, mezarlara karanfiller bırakıldı.

ÇANAKKALE ZAFERİ'NİN 99. YIL DÖNÜMÜ VE ŞEHİTLER GÜNÜ ERZURUM'DA TÖRENLERLE KUTLANDI

ERZURUM - Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 99. yıl dönümü Erzurum'un Kars Kapı Şehitliği'nde düzenlenen törende anıldı.

Bugün saat 10.30'da Kars Kapı Şehitliği'nde düzenlenen törene Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, askeri erkan, şehit aileleri ve öğrenciler katıldı. Anıta çelenk konulmasıyla başlayan tören, saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti. Daha sonra Kolordu Komutanlığı adına bir subay günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. İl Müftüsü Hasan Çınar, şehitlerin ruhlarına uda etti. Ardından şehit mezarlarını ziyaret eden katılımcılar, dualar okuyarak, mezarlara karanfiller bıraktılar.

Daha sonra Asri Mezarlık içerisinde bulunan Polis Şehitliğine giden protokol üyeleri burada da Şehit Polisler için dualar okuyarak mezarlarına çiçek bıraktılar.

KULP’TA 18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ VE ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ TÖRENİ

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

Eski Mahalle'de bulunan Kara Şehitliği'nde düzenlenen törene Kulp Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Kulp Garnizon Komutanı ve İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Orhan Yurdakul, Kulp Belediye Başkanı Mehmet Nesim Şimşek, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Çağdaş Erol, İlçe Emniyet Amiri Bülent Ulutürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fesih Yener, İlçe Milli Eğim Müdür Yardımcısı Şemsettin Pehlivanoğulları, Ak Parti Kulp Belediye Başkan adayı Abdullah Özgen ile çok sayıda daire amiri, öğretmen ve öğrenci katıldı. Protokolün şehitlik anıtına çelenk sunmasının ardından İstiklal Marşı okunup, saygı atışında bulunuldu. Daha sonra Sosyal Yardımlaşma Vakfı Çok Amaçlı Salonu'nda devam eden törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Jandarma Üsteğmen Mehmet Karabulut yaptı. Karabulut, “Bugün, Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 99. yıl dönümünü kutlamanın ve mukaddes vatanımız için canlarını çekinmeden feda eden aziz şehitlerimizin gününü idrak etmenin büyük onurunu yaşamaktayız. Türk milletinin elde ettiği bu zafer, sadece kazanılmış bir savaş olarak görülmemeli, etkileri ve sonuçları itibariyle neler götürüp-getirdiğine iyi bakılmalıdır. Bilinmelidir ki, bu zafer kolay elde edilmemiş, Türk milletinin Anadolu’daki varlığının devamı bu savaşın kazanılması ile mümkün olmuştur. Çanakkale Savaşları, maneviyatın maddiyatı yendiği yer olma özelliği ile dünya tarihi üzerinde de büyük etkilere neden olmuş, asırlardır Avrupalılar tarafından sömürülen ülkelerin bağımsızlık fikrinin kuvvetlenmesine yardımcı olmuştur. Çanakkale Zaferi, Türk milletinin kaderini olumlu yönde değiştirmekle kalmayıp, dünya milletlerinin düşünce yapısının değişimine de büyük etki etmiştir. Tarihimizdeki her savaşın, her muharebenin ayrı bir önemi ve bizim için manevi bir değeri vardır. Fakat hepimiz tarafından görülebileceği üzere Çanakkale Savaşları, başlangıcı, gelişimi ve sonuçları ile dünyada mevcut başka milletler tarafından bile unutulamayan muharebe özelliği göstermiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşları'nda özellikle Anafartalar civarında askerleriyle verdiği üstün mücadele ve 276 kiloluk top mermisini sırtında taşıyan Seyit Onbaşı ve arkadaşlarının göstermiş olduğu kahramanlık, dünyada çok az milletin gösterebileceği bir başarıdır. Çanakkale Zaferi de ilk taarruzu gerçekleştiren Nusret mayın gemisidir. Elde kalan son 26 mayınla 8-9 Mart gecesi ustalıkla yapılan bir planlamayla düşmanın kontrolü altındaki karanlık limanda gerçekleştirdiği mayın dökme harekatı ile 24 saat içinde Marmara’da olacağı planlanan bir filoyu mağlup ve perişan ederek geri püskürtmüştür. Çanakkale Boğazı'nı denizden geçemeyeceğini anlayan düşmanın karadaki harekatı da başarısız olmuş ve kahraman Türk askeri düşman güçlerine 'Çanakkale Geçilmez' dedirtmiştir" diye konuştu.

Günün anlam ve önemi ile ilgili kısa film, slayt gösterimi ve şiirlerin okunmasıyla program şiir, kompozisyon ve resim dallarında dereceye giren öğrencilere Kulp Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Kulp Belediye Başkanı Mehmet Nesim Şimşek ve Kulp Garnizon Komutanı, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Orhan Yurdakul'un hediyelerin verilmesi ve ardından günün anlam ve önemi ile ilgili açılan resim sergisinin gezilmesiyle sona erdi.

DİYARBAKIR’DA 18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır’da 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 99. yıl dönümünü kutlama ve şehitleri anma töreni düzenlendi.

18 Mart 1915 yılında başlayan Çanakkale Savaşı zaferinin 99. yılını kutlamak ve şehitleri anmak amacıyla Yenişehir ilçesinin Şehitlik semtinde bulunan Hava ve Kara Şehitliği’nde tören yapıldı. Törene Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, AK Parti Diyarbakır Milletvekili, TBMM Başkanlık Divan Üyesi Mine Lök Beyaz, Garnizon komutanlığı, belediye başkanlığı, hava ve kara kuvvet komutanlığı yetkilileri ve öğrenciler katıldı.

Çelenklerin sunulmasının ardından konuşma yapan Vali Kıraç, bu topraklara vatan ve istiklal için seve seve canını feda eden şehitleri, rahmetle anmak üzere toplandıklarını söyledi. Kıraç, “Sizler dünyaya bir kez daha gösterdiniz ki, hiçbir silah vatan ve millet sevgisine karşı muzaffer olamayacaktır. Millet olarak bizler bu mukaddes toprakları bizlere emanet eden, kanıyla canıyla bu toprakları vatan kılan her bir şehidimizi daima minnet ve şükranla anacağız. Şehitlerimizin aziz emanetini ebediyen koruyarak, bu emaneti daha çok yükseklere taşımak için var gücümüzle mücadele edeceğiz. Sizleri bir kez daha minnet ve şükranla anıyor, hepinizin önünde saygıyla eğiliyor, ruhlarınız şad olsun diyorum” dedi.

Konuşmaların ardından hava ve kara şehitliğinde şehit mezarlarına karanfil bırakıldı. Daha sonra Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Sanat Merkezi’nde, devlet övünç madalyası takdim töreni düzenlendi.

18 MART ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ EDİRNE TÖRENLE ANILDI

EDİRNE (İHA) - 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 99'uncu yıl dönümü dolayısıyla Edirne'de düzenlenen törende Çanakkale Şehitleri anıldı.

Sarayiçi’ndeki Balkan Şehitliği’nde düzenlenen tören, çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından askerler tarafından saygı atışıyla devam etti. Edirne Valisi Hasan Duruer'in, Şehitlik Anı Defteri’ni imzalamasının ardından Edirne İl Müftüsü Ömer Taşcıoğlu tarafından Çanakkale Savaşı’nda şehit olan askerler için dualar okundu.

Duanın ardından Edirne Valisi Hasan Duruer başta olmak üzere protokol üyeleri şehitliğe karanfil bıraktı. Balkan Şehitliğinde düzenlenen törene, Edirne Valisi Hasan Duruer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Şehit Aileleri, Siyasi Partilerin temsilcileri ve belediye başkan adayları ile vatandaşlar katıldı.

Programın ikinci bölümü, Halk Eğitim Merkezi’nde çeşitli etkinliklerle devam etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Zaferi Diyarbakır Kulp Politika Güncel Haberler

title