Haberler

Burdur- Isparta Lavanta Köyleri Rehberi

Güncelleme:

Yıllardır Fransa'nın Provence Bölgesi'nde lavanta tarlalarının önünden geçerken ''keşke benim de ülkemde olsa'' derdim. Oh binlerce şükür artık bizim de lavanta tarlalarımız var.

Biraz daha ilgi ve emekle harikalar yaratacağımızı düşünüyorum. Şimdiden bile köylere girmek için kuyruklar oluşuyorsa, doğru yolda ilerlemeliyiz.

Isparta Keçiborlu Kuyucak Artık Lavantalar Diyarı

Türkiye'nin en büyük lavanta tarlalarında hasat başladı…

Her şey 1975 yılında başlamış. Zamanın gül tüccarlarından Zeki Konur ve birlikte çalıştığı Nihat Yılmaz bir Fransa ziyaretinden sonra, bölgeye lavanta fidesi getirmişler. Ve bölgenin hayatı böylece değişmiş… Önceleri pek değeri bilinmemiş. Fakat artık halk lavanta konusunda oldukça bilinçlenmiş. Isparta Keçiborlu Kuyucak Köyü harika bir köy.

Arnavut kaldırımlı sokakları, renkli evleri ve renkli kapıları ile bu köyler insanları etkisi altına almış bile…

Lavanta'nın neredeyse her derde deva olduğunu biliyor muydunuz?

Örneğin Lavanta yağını, ağrıyan bölgeye sürdüğünüzde eklem ve kas ağrılarınız geçiriyormuş. Yine de doktorunuza danışmanızda fayda var.

Rahatlatıcı etkisi nedeniyle özellikle spa merkezlerinde masaj yağı olarak kullanılıyormuş.

Suya birkaç damla damlatıp, altından mum yaktığınızda ise etrafa yayılan koku ise sizi rahatlatıyormuş.

Lavanta kokusuna sinek ve sivrisinek gelmediğini söylersek, sizi sivrisineklerden kurtarmış olur muyuz? Açık havada olsanız bile…

Isparta'ya 41 km uzaklıkta olan Keçiborlu, lavanta bahçeleriyle ülkemizin gurur kaynağı. Lavantalar ilk 2 sene su istediğini ve daha sonra yağışlarla o güzelliğe büründüğünü biliyor muydunuz?

Lavantaları en güzel seyredeceğiniz köyler hangisi mi? Karakent- Akçaköy- Yeşilova- Burdur

Hüseyin Avcı Lavanta Diyarım

instagram paylaşımlarıyla ünlenen, hatta Kuyucak'da Hüseyin bey'in bahçesi fotoğraf çektirmek isteyenlerin odak noktası haline gelmiş. Burada tatlı Esengül hanım ve ailesi sizlere lavanta hakkında bilgi vererek, faydalarından da bahsediyor. Lavantalı Türk kahvelerinden de denemeyi unutmayın.

Lavanta Diyarı Kuyucak KöyüHüseyin Avcı 0542 611 65 70 Ramazan Avcı 542 803 40 384

Artık son günler. Bence kaçırmayın. Doğa harika görüntüleri sizlere sunuyor.

Bölgeye gelmek istememin bir nedeni de Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi. İlk televizyonda gördüğümde adeta büyülendim.

Lisinia Doğa Proje Merkezi'nin bünyesinde, Öztürk Sarıca ile sohbet etmek bir harika… Öztürk Bey'in köyü Akçaköy. Kendisi veteriner hekim. Aynı zamanda Homeopati eğitimleri almış. Ailesinden kansere yakalananları yitirdiğinden dolayı insanlara faydalı olmak için elinden geleni yapıyor. Yüzümdeki güneş lekelerini görünce yaptığı ürünlerden birini önerdi ve kullanıyorum gerçekten de lekelerim azalmaya başladı. Kendi problemlerinizi anlattığınızda o size öneride bulunuyor. Ve insanlara faydalı olması için ürünlerin fiyatı da oldukça uygun. Kendisini bir an bile boş bulmak bile imkânsız. Ya tarlada kendi elleriyle bir şeyler yapıyor ya da herkesle bilgisini paylaşıyor. Ne kadar da açız onun kadar güzel yürekli insanlara.Herkes Lisinia'ya uğramadan bölgeden ayrılmıyor. Yaban hayatın özgür hayvanlarını da rehabilite etmesiyle Öztürk Bey, zaten beni kalbimden vurdu. Keşke onun için daha fazla şeyler yapabilsek.

Burdur Gölü kıyısındaki Lisinia'da aromatik bitkilerin yağının çıkarıldığını biliyor muydunuz?

Lisinia Doğal Yaşam Merkezinin sahibi Öztürk Sarıca, Lavanta kadar adaçayının da çok önemli olduğunu ve 500 dekar alanda Adaçayı dikimi yapıldığını açıklayan Öztürk bey, lavanta kadar adaçayının da önemli olduğunu'' söyledi. Sarıca, "Lavanta deresinde 500 dekara yakın Adaçayı yetiştirdik, aromatik bitkilerin özellikle yağları çok değerli, Lavanta, adaçayı, kekik ve kantaron yağlarını doğal olarak çıkartıp ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz" dedi.

İklimlerde değişiklik olduğunu söyleye Öztürk Sarıca, "Tarımda su kullanımın en az ürünlerin yetiştirilmesi gerekir. Lisinia da hem lavanta hem de adaçayı bitki türünün az su ile yetiştirilebildiği Akçaköy Lavanta Deresi'nde, 300 dekar da kekik üretimimi yaptık. Bu ürünler suya ihtiyaç duymadan yetişiyor. Hatta bölgemizde meydana gelen dolu afetinden en az etkilenen bir bitki türüdür. Kekik üretiminin de lavanta kadar gelişmesi gerektiğini'' söyledi.

Biliyorum ki yazıyı okuyup beni arayacaksınız. Ben de Lisinia'nın iletişim bilgilerini sizinle paylaştım.

Lisinia Proje AlanıKarakent Köyü

www.lisinia.com email: ozturksarica@gmail.com T: 0533 359 33 93

Isparta'da Gülleri İmbikten Damıtmaya Ne Dersiniz?

Senir ve Kılıç kasabaları gül bahçeleri ve gül fabrikaları ile ünlü. Her yıl gül sezonunda binlerce kişinin güller içinde çektirdiği fotoğraflar tüm dünyada sosyal medya üzerinden oldukça rağbet görüyor. Gülleri imbikten damıtmak istiyorsanız, seneye programınızı şimdiden ayarlayın. 15 Mayıs'ta başlayan gül hasatı, Haziran sonuna kadar sürüyor. Hasat zamanı güzellikleri ile sizleri büyüleyen gözlerinizi kamaştıran güller, çuvallara doldurularak fabrikalara götürülerek lokumlar, reçeller, kozmetik ürünleri haline gelerek bizlere sunuluyor.

Burdur'da Halıcılık

Düğümlü halı, Orta Asya'da, Türkler tarafından dokunmaya başlanmış ve buradan dünyaya yayılmış harika halı çeşidi.Rus arkeolog C. İ. Rudenko tarafından 1947- 1949 yılları arasında, Sibirya'da Altay Dağları eteklerinde, V. Pazırık Kurganı (Oda Mezar)'nda bulunan ve günümüzde "Pazırık Halısı" diye bilinen halı, Türk Halı Sanatı ile ilgili en eski kaynak.

Leningrad Hermitage Müzesi'nde sergilenen Pazırık Halısı, kaynaklara göre, Türkistan (Orta Asya)'da yaşayan Türk devletlerinde sadece bir örtü veya süsleme malzemesi değil, taht örtüsü olarak da kullanılmaktaymış.

Tarihe Tutulan Işık Sagalassos Antik Kent

Batı Toroslar'ın bir parçası olan Ağlasun dağının güney eteklerinde, 1450–1700 m yükseklikte oldukça meyilli bir arazi üzerine kurulu kentin kalıntıları bulunmakta bu görüntüler karşısında büyülenmemek neredeyse imkânsız…

Sagalassos 'da insana ait ilk izler M.Ö 10.000'e kadar uzanıyor. Burada bilinen en eski yerleşik düzen ise M.Ö 6500'e ait. Bu tarihte seramik eşya yapımı da başlamış. Ağlasun Vadisi'ndeki ilk tarım yerleşimi M.Ö 4000'de… Hint-Avrupa kökenli insanlar (Hititler ve Luviler) Anadolu'ya yerleşmiş. Milattan önce 14.yy civarında Sagalassos bölgesi Luvilerin etkisi altına girmiş.

M.Ö 1200'den kısa süre sonra Tunç Çağı'nın büyük imparatorlukları tarihten silinirken ve bunların yerini Frigler, Lidyalılar ve Persler ve Pisidyalılar almış.

Büyük İskender'in, zar zor elde ettiği çeşmelerin görkemiyle anılan Sagalassos, dünyanın en yüksek rakımlı, 9.000 kişilik tiyatrosu ve kendine has kaya mezarlarıyla bilinmekte. Sagalassos'ta bulunan ve Traian dönemine tarihlenen Ares, Herakles, Hermes, Zeus, Athena ve Poseidon büstleri Antik Dönem heykeltıraşlığının önemli örneklerinden sayılıyor.

Ayrıca, içinde pek çok havuz bulunan Roma hamamının da iki katı korunmuş şekilde günümüze kadar ulaşmış. Mozaik kaplı kütüphanesi ise koruma altında…

Antoninler Çeşmesi ise tüm heybetiyle göz kamaştırıyor. Dünyanın en önemli arkeolojik alanlarından biri… Benim ölmeden önce görülmesi gereken listemde Sagalassos… Görünce bana hak vereceğinizden eminim.

Salda Gölü

Volkanik bir patlama sonucunda oluşan krater göl, magnezyum içermesi nedeniyle turkuaz rengin her tonunu sizlere sunuyor. Bembeyaz kumsalı ise güneşlenmek için oldukça keyifli. 184 metre derinliği ile ülkemizin en derin göllerinden…

Salda Gölü'nün Mars gezegeninin özelliklerine sahip olduğunu biliyor muydunuz? Uzaktan baktığınızda kaya zannettiğiniz taşlar, elinize aldığınızda beyaz bir tortuya dönüşüyor. Dünya da ise bu oluşumların yaşandığı iki yer varmış. Birinin de Salda Gölü olduğunu biliyor musunuz? Ve Tübitak'ın Salda Gölü hakkında yeni araştırmalarını bekliyoruz.

Salda'nın çevresinde kamp alanları oluşturulmuş, bu sene festival düzenlemek isteyenlere izin verilmemiş. Bu eşsiz güzelliğin bozulmaması lazım. Gölün çevresi 44 km. Bisiklet kiralayabilirsiniz.

Ben Maldivler, Saldivler denmesine oldukça karşıyım. Her gidişimde de bunu dile getiriyorum. Bu tarz benzetmeler yapılacağına çevresel düzenlemeler yapılıp, doğru hizmetler sunulup, tanıtım çalışmaları yapılması taraftarıyım. Ne yazık ki daha yolu bile düzgün olmayan, alt yapı çalışmaları tamamlanmayan yerlerin bir iletişimci ve turizmci olarak insanlara yanlış tanıtılmasına karşıyım. Umarım en kısa zamanda yerel yönetimler çalışmalar başlatarak, bu eşsiz güzelliği dünyaya daha farklı bir şekilde duyurur.

Salda Restoranları

Bugüne kadar sizinle denemediğim hiçbir restoranı paylaşmadığımı bilirsiniz. İyiyi, kötüyü güzeli, çirkini doğru dille anlatmaya çalışırım. Sonuçta oralarda ekmek parası kazanan insanlar var. Fakat bunu da sizlere bildirmek zorundayım. Bölgenin tek doğru restoranı olarak bilinen restoranda bizden farklı yemek tercihinde bulunan arkadaşımız ne yazık ki zehirlendi. Salda Gölünü yemek yemeden es geçip yeni yerler keşfetmeye devam.

Burdur'a Nasıl Gidilir?

Burdur'a gitmek için Isparta'ya havayolu ile ulaşabilirsiniz. Burdur- Isparta arası otomobil ile 32 km. (D350/D650 üzerinden)

Isparta, İstanbul'a 600 km uzaklıkta, İzmir'e 382 km, Ankara'ya ise 400 km uzaklıkta.

İstanbul'dan Isparta'ya THY'nın tarifeli uçağı bulunuyor. Günde bir uçak bence oldukça az. Thy'nın sefer saatlerini de bence değiştirmesi gerekiyor. 13.30 sularında kalkan uçak Isparta'ya saat 15.00'de varıyor. Ve günün çoğu kısmını kaybediyorsunuz. Bu tarz notları bir turizmci olarak paylaşmam bazı değişikleri beraberinde getiriyor. Umarım sefer saatleri en kısa zamanda değişir. Ve ek seferler için çalışmalar başlar.

www.thy.com

Burdur'da Nerede Kalınır?

Sagalassos Lodge

Eğer tercihiniz Sagalassos Antik Kenti'ne yakın olmaksa, Sagalassos Lodge & Spa, kuş cıvıltıları arasında eşsiz doğanın içinde oldukça keyifli bir otel.

www.sagalassoslodge.com

Kırac Mah. Yaylakent 1 Sok. No: 12 15800 Ağlasun Burdur T: +90 248 731 32 32

Hilton Garden Inn Isparta

Bana kalırsa Burdur yerine Isparta'da kalmak çok daha iyi… Bir gün içinde Salda Gölü ve Lavanta köylerini gezebilir ve Isparta bölgesine dönebilirsiniz.

Şehrin en önemli geçiş güzergâhı üzerinde yer alan Hilton Garden Inn Isparta şehir merkezine birkaç dakika mesafede… Havalimanı ve organize sanayi bölgesine ise 20 dakika uzaklıkta.

Hilton Garden Inn şehir merkezindeki konumu ve alışveriş merkezi nedeniyle ailelerin rahatlıkla kalabileceği harika bir otel.Alışveriş merkezi içinde çocuklar için birçok alternatif bulunuyor. Hilton Garden Inn Isparta'nın odalarında misafirler için her türlü konfor düşünülmüş.

Zengin kahvaltı büfesi, Dünya ve Türk mutfağından lezzetleri tadabileceğiniz özel restoranları ile bölgenin en çok tercih edilen otellerinden.

www.hiltongardeninnisparta.com

Atatürk Bulvarı Sanayi Mahallesi 104 Cad. No73 /41 Isparta Tel: 0246 211 70 00

Burdur'da Ne Yenir?

Burdur Dişli Sazancığı'nın sadece Burdur Gölü'nde yaşadığını biliyor muydunuz? Bulduğunuzda kaçırmayın.

Ceviz ezmesi, Burdur şiş, Altınyayla (Dirmil) kebabı ve haşhaş helvası Burdur bölgesi lezzetleri arasında yer alıyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi hocalarından Çetin Meydan'a verdiği değerli bilgiler için sonsuz teşekkürler.

Keyifle gezmeniz dileğiyle!

Kaynak: Haberler.com / Turizm

Isparta Fransa Burdur Turizm Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title