Haberler

Bu sistem dünyaya örnek olacak

Güncelleme:

Ankara Büyükşehir Belediyesi baş danışmanı, uluslararası politikalar danışmanı ve ekonomist gibi birçok unvanı bulunan R. Onur Erim, İşaret Yayınları'ndan çıkan "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi: Demokratik Yönetim Biçimlerine Türkiye Katkısı" adlı kitabının tanıtımını gerçekleştirdi.

Konuşmasında referandumun, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra milletin vereceği en önemli karar olduğunu söyleyen Erim, kitabın referandum öncesi süreçte doğru kararı vermek isteyenlere yol göstereceğini söyledi. Kitap için önerilen cumhurbaşkanlığı sistemi ile tüm diğer başkanlık sistemlerini incelediğini ifade eden Erim, "Bu sistem oturduktan sonra dünyaya örnek bir sistem olacağını düşünüyorum" dedi.

Milletvekilleri, belediye başkanları, iş ve akademi dünyasının temsilcilerinin yer aldığı toplantıya katılan AB Eski Bakanı Egemen Bağış ve İşaret Yayınevi sahibi, Milletvekili İsmet Uçma da konuşma gerçekleştirdi.

Egemen Bağış yaptığı konuşmada var olan sistemin fitne mıknatısı üzerine kurulduğunu ifade ederek, "Çarpık bir intibaa ile milleti yanıltmaya çalışıyorlar. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamak için Onur Erim'in kitabı çok iyi bir çalışma oldu" dedi. Türkiye'nin kendi ayakları üzerinde durmasını istemeyenlerin algı operasyonu yaptığını ifade eden Bağış, yeni sistemle bunların önüne geçilebileceğini belirtti.

Lise ve üniversite eğitimini ABD'de tamamlayan ve bu sürede birçok Türk cemiyetinde ve sözde Ermeni Meselesi ve Kıbrıs Sorunu başta olmak üzere Amerikalı siyasetçilerle Türk toplumunu yakınlaştıracak sayısız faaliyette aktif görevler aldığını söyleyen Erim, kitabının temellerinin o yıllarda atıldığını belirtti. Erim, "Eğitimimiz siyaset üzerine olduğu için konuşmalarımız hep Türkiye üzerine oluyordu. Özellikle yakın dostum Egemen Bağış ile Türkiye başkanlık sistemi ile yönetilse nasıl oldurdu diye tartışırdık. Zaten yüksek lisans tezimi de bu konu üzerine yazmıştım. 30 yıldır Türkiye'nin başkanlık sistemi ile yönetilmesi ile ilgili fikir yürütüyorum" dedi.
Yeni sistemle ilgili teklif sunulmadan önce kitabı hazırladığını belirten Erim, kitabın 2016 Ağustos ayında yayımlanmasının planlandığını ancak 15 Temmuz'un ardından sürenin uzadığını belirtti. Erim, yasa teklifi sunulduktan sonra sistemi inceleyerek yorumlarını kitaba eklediğini söyledi. Kitap bitene kadar Cumhurbaşkanı ve hükümet de dahil kimsenin kitabı görmediğini ileten Erim, en yakınlarının dahi kitabı basıldıktan sonra gördüklerini iletti.

"Demokratik Yönetim Biçimlerine Türkiye Katkısı" başlığının oldukça iddialı olduğunu ifade eden Erim, "Türkiye'de olduğumuz için elbette Türk tipi bir başkanlık olacak. Ama önerilen sistem başkanlık sisteminin ana temellerini içeriyor. Elbette memlekete özel düzenlemeler var. Örneğin başkan yardımcılarının seçilmiyor olması çok önemli. Bu durum yeni sistemde koalisyon olması ihtimalini ortadan kaldırıyor. Benim sistemle ilgili içim ferah. Geneli itibarıyla bir sıkıntı olmadığını düşünüyorum. Özellikle seçim kanunu sistemin büyük bir parçası olacak. Elbette geliştirilmesi gereken maddeleri vardır, olacaktır. Bunlar uygulama sırasında ortaya çıkacaktır. Ancak ben bu sistem oturduktan sonra dünyaya örnek bir sistem olacağını düşünüyorum" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Egemen Bağış İsmet Uçma Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title