Haberler

Bozyazı'da Çanakkale Zaferi Kutlandı

Mersin’in Bozyazı ilçesinde, ’18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı ve Şehitleri Anma Günü’, düzenlenen törenle kutlandı.

Mersin'in Bozyazı ilçesinde, '18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 100. Yılı ve Şehitleri Anma Günü', düzenlenen törenle kutlandı.

Bozyazı Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene Kaymakam Mustafa Erkayıran, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Savaş Cingöz, Belediye Başkan Vekili Sezai Hasdeniz, gaziler, şehit yakınlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Jandarma Teğmen Abdullah Güzel yaptı. Güzel, "100 yıl önce bugün, kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü uğruna canlarını seve seve feda ederek Çanakkale Zaferi'ni şanlı Türk tarihine altın harflerle yazdıran şehitlerimizi bir kez daha anıyor ve unutulmaz kahramanlarımıza karşı görevimizi yerine getirmenin gururu ve onurunu yaşıyoruz" dedi.

Gerektiğinde vatanı için ölümü bir görev olarak almaya hazır Türk askerinin, zor şartlarda neleri başarabileceğini gösteren canlı bir belge olan Çanakkale Zaferi'nin, dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, Kurtuluş Savaşı'nın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, Türk Milletinin kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı bir prestij ve azim mücadelesi olduğunu vurgulayan Güzel, "Çanakkale Savaşlarını benzersiz kılan ve destanlaştıran, gecenin karanlığında Erenköy Koyu'na döşediği mayınlarla deniz savaşlarını değiştiren Nusret Mayın gemisi, 'Bir Hilal Uğruna ya Rab Ne Güneşler Batıyor' mısrasına ilham kaynağı olan ve sancağını korumak uğruna tüm personeliyle şehit olan 57. Alay, insanüstü bir güçle tek başına kaldırdığı 276 kilo top mermisi ile itilaf devletlerinin gemilerini boğazın serin sularına gömen Seyit Onbaşı, 'Ben size taarruz etmeyi değil, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar gelebilir' diyerek, harbin kazanılmasında önemli rol oynayan Mustafa Kemal Atatürk, cepheye gönderdiği oğluna 'Ya şehit ol ya gazi' demek suretiyle vatanın her bir karış toprağını evladının canından üstün tutan Türk analarıdır. Bizlere bu güzel yurdu emanet eden Cumhuriyetimizin kurucusu edebi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve Cumhuriyetimizin temel niteliklerinin muhafazası için gözlerini kırpmadan canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi saygıyla anar, tarih boyunca ordusuna her zaman destek veren yüce Türk ulusuna şükranlarımı sunarım" diye konuştu.

Törende daha sonra Kaymakam Erkayıran ve Yüzbaşı Cingöz, törene katılan gaziler ve şehit yakınları ile tek tek ilgilenerek sohbet ettiler. Erkayıran, "Türk ve dünya tarihine damgasını vurmuş, 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi, bir milletin birlik ve beraberlik içinde verdiği şanlı mücadelenin unutulmaz hatırasıdır. Büyük bir imanın, muazzam bir azmin ve kararlılığın timsali olan bu zaferin 100. yıl dönümünü kutlarken, kurtuluş mücadelemize önderlik eden Mustafa Kemal Atatürk'ün ve bu uğurda canlarını vermiş aziz şehitlerimizin hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum" dedi.

Kaymakam Erkayıran daha sonra Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu'nda düzenlenen törene de katıldı. Erkayıran, buradaki törene, şehit babası Hasan Er ve gazileri makam aracına bindirerek götürdü.

Öte yandan, Bozyazı İlçe Jandarma Komutanlığı personeli de Bozyazı'daki 7 şehidin yakınları ve 3 gazinin evini ziyaret etti. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Erkayıran Çanakkale Zaferi Bozyazı Mersin Yerel Haberler

title