Haberler
BBC

Cinsel İlişki İşçiliğine Zorlanan Arakanlı Müslüman Çocukların Dramı Ortaya Çıkarıldı

Güncelleme:

Myanmar'dan Bangladeş'teki mülteci kamplarına kaçan Arakanlı Müslüman kız çocukların, fuhuş tüccarlarının eline düştüğü ortaya çıktı

BBC'nin yaptığı araştırma, Myanmar'dan Bangladeş'teki mülteci kamplarına kaçan Arakanlı Müslüman kız çocukların cinsel ilişki ticaretine zorlanarak yabancılara satıldığını ortaya çıkardı.

KENDİLERİNİ TURİST GİBİ TANITIP KAMPA SIZDILAR

Kendilerini yabancı turistler olarak tanıtan BBC ekibi, kimliklerini değiştirdi ve kamp yakınlarında çocuk ve kadınları tuzağına düşüren insan kaçakçılarıyla temas kurarak, bu karanlık ağın sırlarını araştırdı.

YARDIM BAHANESİYLE TECAVÜZ

14 yaşındaki Anwara, bu kız çocuklarından biri.

Myanmar'daki kriz sırasında ailesi öldürülen Anwara, Bangladeş yolunda yardım istediği kişilerin ağına nasıl düştüğünü anlatıyor.

Bir kamyonet içindeki bir grup kadından yardım isteyen kız, kendisine güvenli bir hayat vadeden bu kadınların aracına binmeyi kabul ettiğinde kendini Bangladeş sınır kasabası Cox's Bazar'da buldu.

"Çok geçmeden iki genç adamı yanıma getirdiler. Onlarla iş birliği yapmadığım için bana bıçak gösterip, karnıma vurdular ve dövdüler. Daha sonra ikisi de bana tecavüz etti. İstemememe rağmen durmadılar."

"OLACAKLARIN FARKINDAYDIM AMA BAŞKA ÇAREM YOKTU"

Anwara'nınki gibi hikayeler, mülteci kamplarının dışında kulaktan kulağa yayılıyor. Kamptaki kaotik koşullar, çocukların cinsel ilişki işçiliğine zorlanması için de kaçakçılara fırsat veriyor. Birçoğu daha iyi bir yaşam hayaliyle, acımasız taktikler sonucu bu grupların ellerine düşüyor.

Çocuk istismarıyla mücadele eden Foundation Sentinel kuruluşuyla beraber, Bangladeş'te bu ağın peşine düştük.

Birçok çocuk ve ebeveynleri, kendilerine başkent Dhaka ve komşu ülkelerde hizmetçi, otel görevlisi ya da mutfak çalışanı gibi işler teklif edildiğini söyledi.

Yerel bir yardım kuruluşunun koruduğu 14 yaşındaki Mesude, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Başıma geleceklerin farkındaydım. Bir kadın bana iş teklifi yaptığında, herkes onun insanları cinsel ilişkiye zorladığını biliyordu. Bu kadın uzun süredir Arakan'daydı ve onu tanıyoruz. Ama başka bir çarem yoktu.

"Ailem çaresizdi.. Paramız yoktu. Myanmar'da da tecavüze uğramıştım. Eskiden ormanda kardeşlerimle oynardım. Şimdi nasıl oyun oynanır, onu bile hatırlamıyorum."

"HERHANGİ BİR YER KAMPLARDAN İYİDİR"

Ebeveynlerden bazıları bir daha çocuklarından haber alamayacakları korkusuyla ağlıyor. Bazıları ise buna rağmen çocuklarına daha iyi bir yaşam sunulduğu inancına sarılarak, gülümsüyor.

Bir anne, "Herhangi bir yer kampların dışında yaşamaktan iyidir" diyor.

Peki bu çocuklar nasıl ve kim tarafından götürülüyor?

FUHUŞ ODALARI KİRALANIYOR

Bu araştırma için Bangladeş'e gelen ve cinsel ilişki peşindeki birkaç yabancı rolünde, çocuklara erişmeye çalıştık.

Önce küçük otellere ve sahil kenarındaki evlerin sahiplerine sorduk. Buralarda fuhuş için odalar kiralanıyor. 48 saat içinde kadınları satan bu kişilerin telefon numaralarına ulaştık. Bu kişilere ellerinde "daha genç, mümkünse Arakanlı Müslüman kızlar" olup olmadığını sorduk. Polisi de tüm bu aşamalardan haberdar ettik.

Aralarından bir adamın bu talebimize yanıtı şu oldu:

"Evet elimizde bir sürü genç kız var ama neden Arakanlı Müslüman olmasını istiyorsun. En pisleri onlar."

ARAKANLI MÜSLÜMAN KIZLAR EN UCUZ OLANLARI

Bu, araştırma sırasında çok sık karşılaştığımız bir söylemdi. Cox's Bazar'da fuhuş bir tür hiyerarşi altındaydı. Arakanlı Müslümanlar ise bu kızlar arasında en az istenen ve en ucuz olanlar olarak görülüyordu.

Bu ağın içine düşen birçok farklı kadın tüccarı, bize çok sayıda genç kız gösterdi. Müzakereler sırasında kızları hemen istediğimizi söyledik çünkü talep yaratmak istemedik.

FOTOĞRAFTAN SEÇİLİYOR

13 ila 17 yaş arasında bir sürü kız çocuğun fotoğrafları elimize ulaştı. Sayıları korkutucuydu. Bir kızı beğenmediğimizi söylediğimizde, çok daha fazlasının fotoğrafı gösteriliyordu.

Bu kız çocukların çoğu, kadın tüccarlarının aileleriyle yaşıyor, bir müşteriyle olmadıklarında, onlar için yemek ve temizlik yapıyorlardı.

Bir kadın tüccarının şu sözleri aklımızda kaldı:

"Kızları elimizde çok uzun tutmuyoruz. Genelde Bangladeşli adamlar onlar için geliyor ve kısa süre sonra da sıkılıyorlar. Genç kızlar bir sürü şamata yapıyor o yüzden onlardan kurtuluyoruz."

POLİS BASKIN YAPTI

Bir sonraki aşamada, aldığımız ses ve görüntü kayıtlarını polise kanıt olarak götürdük.

Bir grup polis operasyon başlattı. Konuştuğumuz adamlardan bazılarını polis tanıyordu ama nereden tanıdıklarını söylemediler.

Kadın tüccarlarından biriyle konuşup, fotoğraflarda gördüğümüz iki kızı bize Cox Bazar'daki lüks bir otelde bize getirmeleri için randevulaştık. Bu arada dışarıdaki bir arabada polisler bekliyordu.

Gizli görevdeki arkadaşımız, parayı verdikten sonra "Bu akşam iyi geçerse daha fazlasını gönderir misin?" diye sordu.

Adam kafasıyla onayladı. Polis parayı aldığı sırada adamı yakaladı ve gözaltına aldı. Bu iki genç kızın koruma altına alınması için çocuk sağlığı uzmanları ve fuhuşa karşı mücadele eden kuruluşlardan uzmanlar yardım etti.

Çocuklardan biri sığınma altına alınmayı kabul etmezken, 15 yaşında olduğunu söyleyen diğer kız çocuğu, bir bakım merkezine gönderildi.

İkisi de fuhuş yapmasalardı ne kendilerine, ne de ailelerine bakmalarının imkansız olduğunu söyledi.

Bir tarafta yoksulluk, bir tarafta fuhuşun yarattığı travma çok açıktı.

İNTERNETİN ROLÜ BÜYÜK

Kadın ve çocukların bu şekilde cinsel ilişki ticaretinin içine düşmesinde, internetin rolü büyük.

Arakanlı Müslümanlar sadece Bangladeş'e değil, Nepal'in başkenti Katmandu ve Hindistan'daki Kolkata'ya da kötürülüyor. Kolkata'da cinsel ilişki işçiliği büyük bir endüstriye dönüşmüş durumda. Bu çocuklara Hint kimlik kartı veriliyor ve sistemin içine sürükleniyorlar.

FACEBOOK'U KULLANIYORLAR

Dhaka polisine göre, bu kaçakçılar, çocukları satmak için açık ve kapalı Facebook gruplarını bile kullanıyor.

Kriptolu internet sitelerinde pedofiller dünyanın dört bir yanında çocuklarla ilişkiye girmenin nasıl olduğuna dair deneyimlerini yazıyor.

ÇOCUK İSTİSMARINI İNTERNETTE PAYLAŞIYORLAR

Hatta bir kullanıcı mülteci krizinin ortasındaki Arakan'daki çocukların nasıl istismar edileceğini ve polisten nasıl kaçacaklarını adım adım anlatan bir rehber sunuyor.

Güvenlik yetkilileri, bu tehdidi yok etmenin peşinde ancak bu araştırma, mülteci krizlerinin ortasında pedofili ve fuhuş ticaretinin nasıl kolaylaşabildiğine dair, korkunç bir resim ortaya koyuyor.

Arakanlı Müslümanların yaşadığı kriz, Bangladeş'te bir fuhuş endüstrisi yaratmadı belki ama daha fazla kadın ve çocuk getirildikçe, fiyatlar azaldı ve talep, her zamanki gibi güçlü kaldı.

Haberdeki isimler, bu kişilerin güvenliği için değiştirilmiştir.

Ekip: Sam Piranty, Glenn Devitt, Nick Woolley, Mishal Husain, Jacky Martens

BBC

Bangladeş Myanmar Kolkata Arakan Komik - İlginç Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (12)

Icimiz yaniyor:

Allahin laneti bu yaratiklarin ustune olsun elinize zavalli dusmus cocuklari hangi dine ve vicdana sigar

13
0
yanıtYanıtla
aslan:

ŞEREFSİZ İNSANLAR YER YÜZÜNÜN HER YERİNDE MEVCUTTUR

11
0
yanıtYanıtla
E:

Birgun hepsinin sonu gelecek, ama bazi musluman ulkeleri malesef turkiye kadar guclu degil ve bi uyku halindeler 3 maymunu oynuyorlar.ve bunun zorluklarini vicdani olan bizler yani turkiye cekiyor ve hakli oldugumuz icin herkes sirtini ceviriyor ve gormemezlikten geliyor

6
0
yanıtYanıtla
Cigfrm:

Allahım bunlAri nuh tufanindaki gibi yerle bir etse su pis dünya da sapık kalmasa

6
0
yanıtYanıtla
gülcan:

sözde adaletli olan dünya neden bunları görmüyor veya görmezden geliyor!!!

6
0
yanıtYanıtla
X:

Allahcc cezanızı versin inşallah tezden

5
0
yanıtYanıtla
cosmos:

sallayın sallayın çok biliyorlar devletler bu işe yardımcı oluyor sektör de büyük para dönüyor ayrıca hepsi kendi rızası ile yapıyor fakir ülkeler zengin avrupa iş adamları yöneticileri oraya çocuk yapmak için özel gidiyor hatta ayağına getirtiyor onları niye yazmıyorsun madem araştırma yaptınız yalancılar sizde yaptınız orda sanki göreviniz miş gibi anlatıyorsunuz yalancılar

0
4
yanıtYanıtla
Realist:

Muslumanlar kadar onursuz ve korkak yoktur. Bir hiristiyanin tirnagina zarar gelse dunyayi yakar. Ama korkak musluman susar

1
1
yanıtYanıtla
ömer:

''. . . aklını kullanmayanın üzerine pislik yağar. . . '' yunus süresi

1
0
yanıtYanıtla
Mahmut:

Pislikler çocukların üstüne yagiyor

yanıt3
yanıt0
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title