Haberler

Başbakan Yardımcısı Canikli, "Türkiye Ekonomisi Pedalı Sürekli Çevirmeli"

Başbakan Yardımcısı Canikli, "Türkiye ekonomisi pedalı sürekli çevirmeli"İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Büyümeden vazgeçemeyiz.

Başbakan Yardımcısı Canikli, "Türkiye ekonomisi pedalı sürekli çevirmeli"

İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Büyümeden vazgeçemeyiz. Büyüme bizim kırmızı çizgimizdir. Türkiye ekonomisi pedalı sürekli çevirmek durumunda" dedi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin 17'nci Genel Kurul Toplantısı'na katıldı. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Canikli'nin yanı sıra Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ve BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben de katılım gösterdi.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli "Büyümeden vazgeçemeyiz. Büyüme bizim kırmızı çizgimizdir. Türkiye ekonomisi pedalı sürekli çevirmek durumunda" dedi.

Türkiye'nin tasarruf oranları itibariyle gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında istenşlen seviyede olmadığını belirten Canikli, "Bunu artırmak içinde son dönemlerde peşpeşe çalışmalar hayata geçiriliyor. Bunlardan birtanesi gönüllü BES ve en son otomatik BES. Hakikaten Türkiye'de tasarruf açığının bir ölçüde giderilmesine önemli ölçüde katkı saplayacağına inandığımız iki tane reform bunlar da hayata geçirildi şuanda yürürlükte. Birincisiyle ilgili ciddi bir kaynak oluştu. Eğer gönüllü BES'te ortaya çıkan 70 milyar liralık bu tasarruf oluşmamış olsaydı bugün piyasalarda maliyetler çok daha yüksek rakamlara çıkmış olacaktı. Aşırı rekabet daha ileri boyutta olacaktı" diye konuştu.

Canikli otomatik BES'te 100 milyar liranın üzerinde bir kaynak oluşmasının beklendiğini belirterek "Şuanda fon birikmeye başladı otomatik BES'te yaklaşık 9-10 yıllık dönem içerisinde 100 milyarın üzerinde bir kaynağın oluşmasını bekliyoruz. Büyümeden vazgeçemeyiz. Büyüme bizim kırmızı çizgimizdir. Türkiye ekonomisi pedalı sürekli çevirmek durumunda. Pedalı çevirme durduğu anda tökezler. Belli bir oranının üzerinde büyüme rakamlarını mutlaka yakalamamız gerekiyor. Çünkü halen halletmemiz gereken istihdam problemi var. Büyütmemiz gereken bir milli gelir var. Refah seviyesinin yükseltmek gibi bir hedefimiz var. Bütün bunlara ulaşabilmemiz için kesintisiz olarak büyümeliyiz" diye konuştu.

"Türkiye ekonomisinin dinamikleri yeterli büyümeyi sağlayacak güce sahip"

Türkiye ekonomisinin dinamiklerinin yeterli büyümeyi sağlayacak güce sahip olduğunu dile getiren Canikli, "Bunu çok zor şartlarda ekonomide oynaklığın olduğu dönemlerde ortaya koydu. Türkiye ekonomisi bunların en ilginç örneklerinden bir tanesini de yakın geçmişte son 10 aylık dönemde ortaya koyabildi. Bunun en önemli yansıması 2016 üçüncü çeyreğinde 1.3'lük daralmadan hemen sonra 3.5 gibi dördüncü çeyrekte güçlü bir büyüme oranı yakalanmasıdır" şeklinde konuştu.

Canikli sermaye piyasalarında araç çeşitliliği noktasında önümüzdeki günlerde banka senedinin hayata geçirileceğini belirterek şun bilgileri verdi: "Banka senedi ilk etapta fx olarak döviz cinsinden bankalar bunu menkulleştirecekler. TL kısmın daha sonra bakacağız. İlk planda bankalar aktiflerindeki döviz cinsinden kredileri her türlü formatta döviz cinsinden içeride ve dışarıda menkulleştirip oradan finansman sağlayabilecek. Bununla ilgili de talep var"dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Sermaye Piyasası Kurulu Nurettin Canikli Vahdettin Ertaş Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title