Haberler

Başbakan Erdoğan'ın Basın Toplantısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Güçlü Bir Kadro Oluşturduklarını Vurgulayarak, "Eskilerin Yanında Yeni İsimlerle, Taze Bir Kanla Yola Devam Edeceğiz" Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, güçlü bir kadro oluşturduklarını vurgulayarak, "Eskilerin yanında yeni isimlerle, taze bir kanla yola devam edeceğiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, 60. hükümetin listesini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunduktan sonra Çankaya Köşkü'nün 1 numaralı kapısında bir basın toplantısı düzenledi. Yeni hükümeti kurmak üzere görevi aldığı 6 Ağustos'tan bu yana geçen süre zarfında gerekli istişareleri en geniş anlamda yaptığını belirten Erdoğan, yeni Bakanlar Kurulu kadrosunu, önümüzdeki dönemde Türkiye için koydukları hedefleri gerçekleştirecek bir kadro ehliyet ve liyakatında bir kadro olarak görerek hazırladığını belirtti. İsimleri

belirlerken geçen dönemin tecrübelerini yeni döneme taşıyarak politikalarda devamlılığı sağlamayı ve bir yandan da yeni bir dinamizm ve enerji yakalamayı esas aldığını anlatan Erdoğan, "Hep söylerim. Millete hizmet yolunda bu bir bayrak yarışıdır. Biz bu dönem için Türkiye'nin önüne yeni hedefler koyduk. Geçen 4 yıl 9 aylık dönemde ekonomik kalkınma ile demokratik reformları birlikte yürüttük. Yeni dönemde de özgür ve müreffeh bir Türkiye idealinin takipçisi olacağız. İnanıyorum ki özgürlük ve refah

birbirini besleyen ayrılmaz bir ikilidir. Özgürlük daha çok refahı, refah da daha çok özgürlüğü gerektirir. Yeni dönemde de daha çok özgürlük, daha çok refah üretmek için çalışacağız. Her şey Türkiye için diyerek yola devam edeceğiz. Atatürk'ün çok veciz bir şekilde ortaya koyduğu gibi millete efendilik veya milleti sevmek ancak ona hizmet etmekle olur. Güven ve istikrar ortamını korumak önceliğimiz olacak. Yeni bir heyecanla, dinamizmle, eskilerin yanında yeni isimlerle, taze bir kanla yolumuza devam

edeceğiz. Güçlü bir kadro oluşturduğumuza inanıyorum. Ülkemize, milletimize hayırlı olsun diyorum. İnşallah önümüz aydınlık, geleceğimiz parlaktır. Yapacağımız çok işimiz var. Allah mahcup etmesin. Allah yolumuzu açık etsin" dedi.

Başbakan Erdoğan, bu akşam ilk Bakanlar Kurulu toplantısını yapacaklarını ifade etti. Devlet Bakanlıkları'nın ilgi alanlarıyla ilgili açıklamaları Bakanlar Kurulu sonrası yapacaklarını ifade eden Erdoğan, bazı bakanlıklarda tezkere veya kanunla değişiklikler yapılacağını söyledi. Bunların Çevre ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile alakalı olduğunu belirten Erdoğan, Karayolları Genel Müdürlüğü'nü Ulaştırma Bakanlığı çatısı altına alacaklarını

bildirdi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı çatısı altındaki Afet ve Acil İşler şeklindeki ayrı birimlerin Türkiye Afet İşleri ve Deprem Genel Müdürlüğü olarak güçlü bir genel müdürlük haline getirileceğini kaydeden Erdoğan, deprem ve afetlere karşı daha hazırlıklı olunacağını kaydetti. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın çatısı altına çevre, şehircilik ve suyu almayı planladıklarını belirten Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ise madenlere ağırlık vereceğini belirtti.

Erdoğan, açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, "Avrupa Bakanlığı kurulacak mı ve başmüzakereci ayrılacak mı?" sorusu üzerine şu anda başmüzakerecinin Dışişleri Bakanı Ali Babacan olduğunu, Avrupa Bakanlığı ile ilgili bir düşüncesinin hiç olmadığını söyledi.

Erdoğan, "Gül'ün adaylığını açıklarken 'kardeşim' demiştiniz. Bugün nasıl hitap ettiniz?" sorusuna, "İsterseniz çok ciddi olan bu toplantımızı magazin bir görüşme haline getirmeyelim. Biz sayın Cumhurbaşkanımızı cumhurbaşkanlığı makamında 'Cumhurbaşkanım' ifadesiyle her zaman anarız. O şekilde de anmaya devam edeceğiz. Kardeşlik duyguları bizim özel hayatımızda aynen devam edecektir" karşılığını verdi.

Erdoğan, görüşmenin neden uzun sürdüğü sorusu üzerine ise, "İlk görüşmemiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı ile başbakanı yeni kabinenin kuruluşunda bir araya geliyoruz. Bu kadar uzaması herhalde makuldür" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül'ün kabinedeki herhangi bir isme itiraz edip etmediği sorusu üzerine Erdoğan, Gül'ün kabinede yer alan isimleri en az kendisi kadar iyi tanıdığına işaret etti. Erdoğan, bu konuda bir sıkıntının söz konusu olmadığını vurguladı.

"SEZER'E SUNDUĞUM LİSTEDEN BİR İKİ DEĞİŞİKLİK VAR"

Erdoğan, "Bugün sunduğumuz liste, 10. Cumhurbaşkanı'na sunduğunuz listenin aynısı mı?" sorusuna, "Bir iki değişiklik var" şeklinde karşılık verdi. Bazı bakanlıklarda yapılacak görev değişiklikleri ile ilgili soru üzerine Erdoğan, ağırlıklı olarak Devlet Bakanlıkları'nın görev alanları içinde görev değişiklikleri bulunduğunu söyledi. Erdoğan, icracı bakanlıklar arasında da bazı değişikliklere gidileceğini ifade etti. Önümüzdeki dönemde performanslara göre bakanların gözden geçirilebileceğini ve daha fazla

kadın bakana yer verilebileceğini belirten Erdoğan, bir soru üzerine ekonominin koordinasyonunun Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'e bırakıldığını, Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı'nın ise Mehmet Şimşek olacağını bildirdi.

60. hükümetin ilk icraatının ne olacağı sorusu üzerine Erdoğan, "Durmak yok, yola devam" karşılığını verdi. Erdoğan, önümüzdeki takvime ilişkin soru üzerine hükümet programını cuma günü okuyacağını, pazartesi günü müzakerelerin başlayacağını, çarşamba günü de güven oylamasının yapılacağını söyledi. Erdoğan, "Süratle bu kaybettiğimiz zamanı kazanalım istiyorum. Onun için şu bir haftayı gayet iyi değerlendirmemiz lazım" dedi.

Erdoğan, Eylül ayında ABD'ye yapacağı ziyarette ABD Başkanı Bush ile görüşüp görüşmeyeceği sorusu üzerine, BM'nin olağan toplantısına katılmak üzere ABD'ye gideceğini, bu toplantıda muhakkak görüşmelerin olduğunu ifade etti. Erdoğan, Bush ile özel bir görüşme için Dışişleri Bakanlığı'nın çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Erdoğan, ABD gezisi sırasında bir torununun daha olacağı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, bunu daha sonra söyleyebileceğini kaydetti.

"Kabine üyeleri haberi ilk kez bu açıklamanızla mı duydu?" sorusuna Erdoğan şu karşılığı verdi:

"Öyle zannediyorum ki şu anda duydular. Çünkü kimseye söylemedim şu ana kadar. Sadece en yakın yazışmalarımı yapan arkadaşım biliyor."

Erdoğan, Gül'ün cumhurbaşkanı olarak katıldığı GATA diploma töreninde askerlerin Gül'e mesafeli davrandığı yönünde yorumlar yapıldığının hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Biz yolumuza devam ediyoruz. Bu tür yorumlara katılmıyorum, katılmak istemiyorum. Bizim içerde enerji kaybına tahammülümüz yok. Bütün enerjimizi ülkemizin kalkınmasına ve dışarıya vermek zorundayız. İçerde birliğe, beraberliğe ihtiyacımız var."

Erdoğan, askerlerin Gül'ün yemin törenine katılmamasına ilişkin soruya ise, "Bu konuda herhangi bir yorum yapmaya gerek yok. Parlamento, yasama organı görevini yapmıştır ve buraya katılmak isteyenler, arzu edenler katılmıştır. Süreç işlemiştir. Bundan sonra da temennimiz birlik beraberlik içinde, sevincimizi hep beraber paylaşalım. Üzüntümüzü de hep beraber paylaşalım. Bunu başarırsak inanıyorum ki o zaman üzüntüler paylaşıldıkça azalacaktır, sevinçler de paylaşıldıkça çoğalacaktır" yanıtını verdi.

(ZÇ-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title