Haberler

Balkanlar'ın En Ünlü Şarkıcısı Dino Merlin, Aa'ya Konuştu

Sanatçı kişiliği ve yaptığı eserlerle Bosna ve tüm Balkan halklarının gönlünde taht kuran Dino Merlin'in bir ay önce piyasaya sürülen albümü ''Hotel Nacional'', ABD'deki ''Billboard'' isimli dergi tarafından hazırlanan müzik listesinde, dünyadaki en iyi 10 albüm arasına girdi Merlin: ''Her sanatçı için bu büyük bir başarıdır.

İVANA DESPOTOVİÇ - Balkanlar'ın en ünlü şarkıcılarından Dino Merlin'in yeni albümü "Hotel Nacional", ABD'deki "Billboard" isimli dergi tarafından haftalık olarak yenilenen müzik listesinde, dünyadaki en iyi 10 albüm arasına girdi.

Bugüne kadar sanatçı kişiliği ve yaptığı eserlerle Bosna ve tüm Balkan halkının gönlünde taht kuran, Türkiye'de de çok sayıda dinleyicisi bulunan Boşnak şarkıcı Dino Merlin, 6 yıl aradan sonra yaklaşık 1 ay önce "Hotel Nacional" adlı albümüyle yeniden sevenleriyle buluştu. Son zamanlarda başta Bosna Hersek olmak üzere Balkan ülkelerindeki birçok televizyonda, radyoda ve halka açık alanlarda Dino Merlin'in yeni albümündeki parçalar dinleniyor. Son albümü ABD'deki "Billboard" isimli dergi tarafından dünyadaki en iyi 10 albüm arasına giren Dino Merlin ise vaktinin önemli kısmını Saraybosna'daki tarihi Başçarşı civarında geçiriyor. Ramazan ayında ikindi namazı öncesi Gazi Hüsrev Bey Camii'ndeki mukabeleye katılan Dino Merlin, teravih namazını da yine aynı camide kılıyor ve ardından sevenleriyle birlikte civardaki çay ocaklarında oturarak sahura kadar sohbet ediyor.

Sanatçı kişiliği ve yaptığı eserlerle gündemde olan Dino Merlin, yaklaşık bir ay önce çıkardığı yeni albümünü ve elde ettiği başarıyı AA'ya değerlendirdi.

Billboard'ın en iyiler listesinde yer almanın her sanatçı için büyük bir başarı olduğunu kaydeden Merlin, bu nedenle gururlu olduğunu söyledi.

Merlin, küçük yaşta, gitarı eline "en iyi olmak için alıyorum" dediğini ve o yolda devam ettiğini söylediğini ifade ederek, "Eğer bir işi seviyor ve olması gerektiği gibi yapıyorsanız, uğraştığınız alanda en iyisi olmayı istemekten daha normal bir şey yok" ifadelerini kullandı.

Kısa bir süre önce piyasaya sürülen yeni albümü "Hotel Nacional" üzerinde tam altı yıl çalıştığını anlatan Merlin, albümde 10 yıl önce yazılmış bazı eserlerin de bulunduğunu söyledi.

"Albüm için 40'a yakın şarkı yazdım"

Merlin, iyi bir şarkı yazmanın kendisi için büyük bir meydan okuma olduğunu belirterek, "Eserlerimin uzun süre etkisini sürdürebilecek eserler olması, bu işte başarabileceğim en üst seviye. Bu albüm için 40'a yakın şarkı yazdım. Ancak son derece dikkatli davrandım ve zamanın da kendine göre bir düzen sağlamasını bekledim" dedi.

"Eski Yugoslavya'da yapılan müziğin bugünküne oranla daha kaliteli olduğu" yönündeki görüşe katılmadığını ifade eden Merlin, "Geçmişe oranla, bugün çok daha fazla şarkı yapılıyor. Bu şarkılar arasında oldukça kaliteli olanlar var. Ancak bana göre, müzik editörleri, özellikle de radyoda çalışanlar, kriterlerini kaybetti ya da bazı garip kriterlere sahip. Bu nedenle, 'ucuz edebiyat' yapılıyormuş hissi hakim. Ben müzik kariyerime başladığımda, bugüne kıyasla çok daha az şarkı yapılıyordu. Doğal olarak, 'ucuz edebiyat' yapılması olasılığı da azdı" ifadesini kullandı.

-"Telif hakları sorunu bir devlet sorunudur"

Bosna Hersek'teki en büyük telif hakları savunucularından bir olan Merlin, başkanlığını yaptığı Bosna Hersek Müzik Üreticileri Birliği'nin (AMUS) telif hakları konusunda önemli çalışmalar yaptığını söyledi.

Telif hakları sorununun aynı zamanda devletin sorunu olduğunu kaydeden Merlin, şunları kaydetti:

"Çünkü haklara, devlet ne kadar saygı gösterilmesini istiyorsa o kadar saygı gösteriliyor. Bu vatandaşların işi değil, bu siyasilerin işi. Yasaları yapan onlar. Bu ülke bir çok konuda işlevsel değil. Telif hakları konusunda da çok iyi olduğumuz söylenemez. Ancak, AMUS'un başına geçtikten sonra bu konuda önemli adımlar attık. Telif hakları konusunda, Hırvatistan ve Sırbistan'daki benzer kurumlarla dayanışma içinde olarak, insanların emek harcadıkları eserlerden para kazanarak hayatlarını idame ettirebilmeleri için çalışıyoruz."

-"Sanat sınır tanımıyor"

Türkiye'den de birçok sanatçı ile düet yapan, aynı sahneyi paylaşan Merlin, yeni albümünde de Türkiye'den klarnet virtüözü Hüsnü Şenlendirici ile çalıştığını ve sanatın sınır tanımadığını ifade etti.

Merlin, "İnsanlar bir şekilde buluşuyorlar. Türkiye her alanda büyüyen bir ülke. Son derece dinamik bir topluma sahip. Sık sık Türkiye'ye gidiyorum. Türk kültürüne çok yakınım. Umarım Türkiye her zaman Doğu ile Batı'nın buluştuğu ülke olarak kalmaya devam edecek" diye konuştu.

-DİNO MERLİN-

Asıl adı Edin Dervişhalidoviç olan ünlü Boşnak söz yazarı ve şarkıcı Dino Merlin, 1962 yılında Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da doğdu. 1983 yılında "Merlin" grubunu kurarak müzik hayatına başlayan sanatçı, bu grupla 5 albüm çıkardı. 1991 yılında "Dino Merlin" adıyla solo kariyerine başlayan sanatçı, kısa sürede birçok önemli başarıya imza attı.

2000 yılında çıkardığı "Sredinom" adlı albümü, eski Yugoslavya'yı oluşturan 6 ülkede en çok satan albüm oldu. Emir Kusturica ve Goran Bregoviç gibi birçok ünlü isim, savaş sırasında Bosna'yı terk ederken, Dino Merlin Saraybosna'yı terk etmeyerek seslendirdiği parçalarla halkına umut verdi. Seslendirdiği parçalarla Saraybosna'yı savunan Dino Merlin, Bosna-Hersek'in merhum Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç için yazdığı ve seslendirdiği "Aliya Sen Olmasaydın!" (Da te nije Alija) şarkısıyla Boşnaklar'ın gönüllerinde ayrı bir taht kurdu. Dino Merlin, Saraybosna'daki şehrin en büyük stadı Koşevo'da, 100.000 kişiye verdiği konserde, Aliya İzzetbegoviç için bestelediği bu şarkıyı seslendirirken, tüm stadyumu gözyaşlarına boğmuştu.

2004 yılında çıkardığı albümü "Burek"te (Börek) yer alan, Saraybosna için yazdığı şarkının nakaratları ise Türkçe'dir. Türkiye'de yapılan Eurovision şarkı yarışmasında 2. olan Sırp sanatçı Zeljko Joksimoviç ile düet yapan Dino Merlin'in bu albümdeki "Supermen" adlı şarkısı, en çok ses getiren parça olmuştu.

Her albümüyle Balkanları etkileyen Dino Merlin, stüdyo kayıtlarının birçoğunu ise İstanbul'da yapıyor. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Yugoslavya Türkiye Merlin Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title