Haberler

Bakanların Gizli Hesap Skandalını Sayıştay Ortaya Çıkardı

Güncelleme:

Sayıştay, bakanlıkların yasaya aykırı olarak hesap açıp harcama yaptıklarını belirledi.

Sayıştay bazı bakanlıklarda yasaya aykırı olarak "özel hesaplar bulunduğunu", bu hesaplardan yapılan harcamaların muhasebeleştirilmediğini ve kamu idarelerinin mali tablolarında gösterilmediğini saptadı. Bu hesaplar içerisinde işçi ücretlerinden "ceza" olarak kesilen paraların toplandığı banka hesabı da bulunuyor.

ÖZEL HESAPLAR TESBİT EDİLDİ

Sayıştay'ın TBMM'ye sunduğu Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu'nda bazı bakanlıkların kullanımlarında olan "özel hesaplar" tespit edildiği belirtildi. Bu hesapların Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası'na aykırı olduğuna dikkat çeken Sayıştay, "Bazı genel bütçeli kamu idarelerinin kullanımlarında çeşitli özel hesaplar bulunduğu, bu hesaplarda yer alan tutarların muhasebeleştirilmediği ve kamu idarelerinin mali tablolarında gösterilmediği tespit edilmiştir" saptaması yaptı. Yasaya aykırı olarak kullanılan ve kamu idaresi kayıtlarında ve mali tablolarında gösterilmeyen hesaplara da yer veren rapora göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kullanılan "özel hesaplar" şöyle:

"Bakanlık bölge müdürlükleri adına açılmış vadesiz TL hesapları, AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı adına iki kamu bankasında açılan hesaplar, Eğitim ve Araştırma Merkezi Başkanlığı adına açılan vadesiz TL ve döviz hesapları, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü adına açılan vadesiz döviz hesapları, Bakanlık Acil Destek Programı Fonu adına açılan vadeli hesap."

BAKİYELER BELLİ DEĞİL

Sayıştay, bu hesaplarda muhtelif tutarlarda nakit bulunduğunu belirtti. Ancak rakam vermedi. Sayıştay, İş Yasası'nın "ücret kesme cezası" başlıklı maddesi kapsamında işçi ücretlerinden ceza olarak kesilen paraların toplandığı banka hesabı ve bu hesaptan yapılan harcamaların da muhasebeleştirilmediğine ve raporlanmadığına dikkat çekti. Yasaya göre, bu paraların işçilerin eğitimi ve sosyal hizmetleri için kullanılması gerekiyor.

Sayıştay bunun dışında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından kullanılan "özel hesapları" da belirledi. Ancak raporda bu hesaplarda ne kadar para olduğu konusunda herhangi bir bilgi verilmedi.

ÖDENEK ÜSTÜ HARCAMA

Bakanlıkların geçmiş yıllarda bütçe ile kendilerine verilen ödeneklerden çok daha fazla harcama yaptıkları da ortaya çıktı. CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, bütçe tablolarını ve raporları inceledi. Kuşoğlu, bakanlıkların 2013 yılında 33.1 milyar lira, 2014 yılında da 14 milyar 180 milyon lira "ödenek üstü harcama" yaptıklarını belirledi. Maliye Bakanı Naci Ağbal da "ödenek üstü harcama" yapıldığını kabul ederken, "Hakikaten yapılmaması lazım. Bu bugün de yanlıştır. Dün de yanlıştı" dedi. (Kaynak:Cumhuriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Bülent Kuşoğlu Sayıştay Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (86)

yunus Mobil-ANDROID:

ya adamlar namaz kılıyor belki o parayla hacca gidecekler, belki imam hatip yaptıracaklar belki ezan vakitlerine bakmak için 700 milyarlık saat takacaklar valla günaha giriyorsunuz

27
1
yanıtYanıtla
Beyinsiz:

Du bi bakıyım; vallahi beyinsiz.

yanıt1
yanıt0
rahmetli:

yiyin oğlum yiyin geberene kadar yiyin

25
1
yanıtYanıtla
bop taşeronu akepe:

bunlar bilinenler ya bilinmeyenler?

23
1
yanıtYanıtla
SİZ TAMAMLAYIN:

allah yedirmesin haram zıkkım olsun. birde yetim hakkından dem vururlar

24
0
yanıtYanıtla
TURK NATOSU:

EGER BU MILLET YONETIME EL KOYUP VATAN HAINILERI VE HIRSIZLARDAN HESAP SORMAZSA NAMERTIR, SEREFSIZDIR VEDE BU HIRSIZLIKLARA ORTAKTIR, DUNYADA CAHILLIK GIBI BIR GERICILIK YOKTUR, MILLETI DIN ILE ALDATIP MILYONLARI CALAN ULKEYI YONETENLER DOKUNULMAZLIGIN ARKASINA SAKLANIYOR, BASKA ULKEDE OLSA DOKUNULMAZLIK BOYLE DURUMLARDA GECERSIZDIR, AZIZ NESIN DOGRU DEMIS

22
2
yanıtYanıtla
Ddd:

Nasil anladin afferiiiiiin sana aziz nesin ne buyukmussun ammaaaaaaaa kimanliyor

yanıt0
yanıt0
DılokMobil-IOS:

Kuruşu kuruşuna haramzıkkım olsun ampul

21
2
yanıtYanıtla
Hamza:

BUNU DA PARELEL YAPMIŞTIR AKP GÜNAHSIZ MASUM

21
0
yanıtYanıtla
haberi yapan gazeteye bak sen DDD:

ahahahahah haberi yapan gazeteye bak. . . her tarafı siyonist hain türk ün kuyusunu kazımak icin pusuda bekleyen gazete :))))

3
18
yanıtYanıtla
Tüm 86 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title