Haberler

Bakan Bilgin, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu: (3)

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, İstanbul Boğazı'nda yapılması planlanan 3 katlı tünelin büyüklüğü ve kapsamıyla dünyada ilk olacağını belirterek, projenin YİD modeli çerçevesinde ihale edilmesi için Kalkınma Bakanlığı nezdinde Yüksek Planlama Kurulunda (YPK) ilgili kurumlarla konunun incelendiğini söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, İstanbul Boğazı'nda yapılması planlanan 3 katlı tünelin büyüklüğü ve kapsamıyla dünyada ilk olacağını belirterek, projenin YİD modeli çerçevesinde ihale edilmesi için Kalkınma Bakanlığı nezdinde Yüksek Planlama Kurulunda (YPK) ilgili kurumlarla konunun incelendiğini söyledi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Bilgin, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

İstanbul'a yapılacak 3. Havalimanına ilişkin soru üzerine Bilgin, söz konusu havalimanının gerek İstanbul gerekse de Türkiye için çok önemli olduğunu ifade etti.

Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarının artık yeni taleplere cevap veremeyecek durumda olduklarını dile getiren Bilgin, "Mecburen Sabiha Gökçen Havalimanı'nda ilave ikinci bir pist ihalesini de yaptık, bunu da başlatmış bulunuyoruz" dedi.

Bilgin, 3. Havalimanı'nın İstanbul için "olmazsa olmaz" bir proje niteliğini taşıdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Her şey yolunda gidiyor. Müteahhit firmalarımızın çalışmaları son sürat devam ediyor. Altyapı, zemin ve toprak işleri, üstyapıya ait çalışmalar ve arazi test çalışmaları süratle devam ediyor. Finansman anlaşmasını da hafta başı yaptık, Sayın Cumhurbaşkanı'mız ve Sayın Başbakan'ımızın katılımıyla. Projenin her aşamasında zaten gerek Cumhurbaşkanı'mız gerekse de Başbakan'ımız ve hükümetin diğer üyeleri gereken desteği veriyorlar. Hepsine teşekkür ediyorum. 150 milyon kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. 10,2 milyar avro tutarında yatırım harcaması yapılacak, 22,1 milyar avro da biz kamu olarak işletme süresi boyunca firmalardan kira bedeli tahsil edeceğiz. Dolayısıyla 32 milyar avronun üzerinde bir özel sektör katkısını böyle bir yatırımda kullanıyoruz ve ülkemiz böyle bir eseri kazanmış oluyor."

Proje bittiğinde 100 binin üzerinde kişiye, burada istihdam sağlanacağını anlatan Bilgin, Mart 2018'de ilk kademeyi bitirmiş olacaklarını söyledi.

"Tünel büyüklüğü ve kapsamıyla dünyada ilk olacak"

Bilgin, İstanbul Boğazı'nın altından geçecek olan 3 Katlı Tünel Geçiş Projesi'nde bugüne kadar yapılan çalışmalar ve bundan sonraki süreç hakkında ise söz konusu projenin tek tüpte hem karayolu hem de demiryolunu aynı anda ihtiva eden ortadan geliş gidiş olmak üzere demiryolu, üst ve altta da iki şeritli lastik tekerli araç geçişine uygun olarak yapılacağını söyledi.

Tünelin büyüklüğü ve kapsamıyla dünyada ilk olacağını ifade eden Bilgin, projeye çok önem verdiklerini dile getirdi. Yapılan çalışmalarda İstanbul'a birinci köprü ilave karayolu ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde de ilave tren yolu geçişinin olmazsa olmaz olduğunun ortaya çıktığını anlatan Bilgin, şöyle devam etti:

"İki ayrı tünel yerine bu ikisini birleştirip tek bir geçişle bu projeyi yaptık. Projenin karayolu kısmı Avrupa Yakası'nda Hasdal Kavşağı'ndan Asya Yakası'nda Çamlık Kavşağı'nda biten bir mesafe. Bunun 6 bin 500 metrekaresi Boğaz altından geçen 3 katlı tünelimiz. Sonra karayolu ayrılıyor 5 bin 600 metre Avrupa yakasında 4 bin 50 metrede Asya yakasında sadece karayolu tüneli haline dönüşüyor. Demiryolu kısmı ise Söğütlüçeşme'den başlıyor, İncirli-Zeytinburnu'nda bitiyor. Aşağının uzunluğu 31 kilometre demiryolu, komple metro olarak. Karayoluyla ilgili kısımsa 16 kilometre civarında. Bu projenin diğer önemli özelliği ise İstanbul'da faal haldeki 9 metroyu kesiyor. Metroya binen yolcu, İstanbul'un Asya yakası da dahil olmak üzere metro işletmeciliğinin bulunduğu her yere ulaşma imkanına kavuşacak. Karayolu kısmıyla hem 3. Köprü'yü hem TEM Otoyolu'nu hem de D100'ü keserek İstanbul'un ana arterlerini oluşturan yollar, bütün araçların otomatik kullanacağı bir hale geliyor. Bu tünel, tasarımı ve konseptiyle bir entegrasyon projesi."

Proje güzergahı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi, UKOME ve meclis kararının alındığını, imar plan revizyonlarının yapılarak, İstanbul nazım imar planına işlendiğini, ÇED'in gerekli olmadığına dair kararın çıktığını, ihale dosyasının büyük oranda tamamlandığını ifade eden Bilgin, teknik ve idari şartnamenin hazırlandığını, projenin teknik, finansal, ekonomik açılardan yapılabilirliğini ortaya koyan fizibilite etüdünün hazırlandığını anlattı. Bilgin, YİD modeli çerçevesinde ihale edilmesi için Kalkınma Bakanlığı nezdinde Yüksek Planlama Kurulunda (YPK) ilgili kurumlarla konunun incelendiğini söyledi.

İhaleye talip olacak yüklenicilerin ihtiyaç duyacağı Boğaz'daki sondaj çalışmalarına kısa süre içinde başlanacağını ifade eden Bilgin, sondaj değerlerinin alınması ve kararların çıkmasının ardından YİD modeliyle kısa sürede ihale işlemlerinin başlatılacağını kaydetti.

Avrasya Tüneli ile geçen ay delme işleminin tamamlandığını ifade eden Bilgin, tünelin içine ilişkin, bağlantı yollarıyla ilgili çalışmaların yapıldığını belirtti.

Proje bittiğinde ortalama 100 dakika süren Kazlıçeşme-Göztepe arasının 15 dakikaya ineceğini vurgulayan Bilgin, 2016 sonunda Avrasya Tüneli'ni İstanbulluların hizmetine sunacaklarını bildirdi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Ekonomi

Anadolu Ajansı Feridun Bilgin Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title