Haberler

Antalya Yaşar Yakış: Din Eksenli Siyaset Yapıldığı Zaman Mutlaka Birisini Dışlamak Zorunda...

Yaşar Yakış: Din eksenli siyaset yapıldığı zaman mutlaka birisini dışlamak zorunda kalırsınız Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış, Antalya'da düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, din eksenli siyasetin dışlayıcı bir özelliği olduğunu belirterek, 'Yani İslami esasa dayalı bir dış politika, İslamı olmayan ülkeleri dışlıyor.

Yaşar Yakış : Din eksenli siyaset yapıldığı zaman mutlaka birisini dışlamak zorunda kalırsınız

Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış, Antalya'da düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, din eksenli siyasetin dışlayıcı bir özelliği olduğunu belirterek, 'Yani İslami esasa dayalı bir dış politika, İslamı olmayan ülkeleri dışlıyor. Avrupa 'İslamfobia'yı benimseyerek Hıristiyan olmayanları dışlamak suretiyle bir dış politika geliştiriyor" dedi.

Uluslararası Antalya Üniversitesi, Türk-Rus Kültür Merkezi, Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü ile Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'nce düzenlenen 3'üncü Türk-Rus Entelektüeller Buluşması, Delphin Imperial Hotel'de başladı. Türkiye ve Rusya'dan akademisyenler ile düşünce kuruluşlarından yetkilileri bir araya getiren toplantıda din eksenli politikalar ve Paris'teki katliam konusu da öne çıktı.

8-12 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen buluşmanın açılış konuşmasını, Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe yaptı. Prof. Dr. Göktepe, artık geleneksel hale gelen Türk-Rus Entelektüeller Buluşması'nın her iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve pekiştirilmesinde önemli rol oynadığını aktardı.

DİN EKSENLİ SİYASET DIŞLAYICIDIR

İki ülkenin değişik üniversitelerinden 40 akademisyen, yazar, siyaset bilimcisi ve düşünce kuruluşlarından yetkililerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Dışişleri eski bakanlarından Yaşar Yakış da değerlendirmelerde bulundu. Yakış, din eksenli siyasetin dışlayıcı bir özelliği olduğunu söyledi. 'Yani İslami esasa dayalı bir dış politika, İslamı olmayan ülkeleri dışlıyor. Avrupa 'İslamfobia'yı benimseyerek Hıristiyan olmayanları dışlamak suretiyle bir dış politika geliştiriyor. Rusya'da, Batı Avrupa'da Ortodoksluk yaygın olmadığı için mezhepsel nedenlerle dışlanıyor" diyen Yakış, şöyle devam etti:

'Dolayısıyla iç politikayı ya da dış politikayı dine göre tanımladığınız takdirde mutlaka dışlayacağınız kesimler çok olacaktır. Hatta aynı dinin farklı tarikatında bile birbirini dışlıyor. Bugün Ortadoğu'da Müslüman Müslümanla savaşıyor. Neden' Çünkü 'O benim tarikatımdan ya da benim mezhebimden değil' diye bakıyor. Hatta aşırı Müslümanlar arasında dahi aşırı değilse daha fazla aşırı olanla ihtilaf halinde. Dolayısıyla din eksenli siyaset yapıldığı zaman mutlaka birisini dışlamak zorunda kalırsınız."

DİNİN GÜNLÜK POLİTİKAYA ALET EDİLMESİ TEHLİKELİ

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ise İslamiyetin terörizme indirgenmemesi gerektiğini söyledi. Ancak dinin günlük politikaya alet edilmesi yüzünden genel gidişatın iyi olmadığını, dünyanın hızla fikir özgürlüğüne karşı bir noktaya gittiğini anlatan Prof. Dr. Bağcı, 'İdeolojik çatışmadan fiziki bir çatışmaya, güç kullanmaya kadar giden bir süreç var. Özellikle son dönemlerde yolsuzluklardan eğitime kadar çok daha fazla dini söylemlerle hareket ediliyor. Çok fazla dini değerlerle hareket eden bir siyasal yapıya gitmek insanı hem akıldan, hem demokrasiden hem de özgür düşünceden uzaklaştırır. Dini özellikle eğitim ve siyasal yapıdan devre dışında tutmak gerekir. Dinin siyasal yapıyı belirlemesi tehlikli olan. Yoksa din herkesin özelidir. Özeli genele yaymaya başladığınız zaman bunun altından kalkamazsınız. 'Lütfen demokrasiden ve laiklikten ayrılmayın' diye İslam dünyasından bile telkinler gelmeye başladı."

Paris'te yaşanan katliamla ilgili Türkiye'nin ve Diyanet İşleri'nin tepkisini yerinde bulduğunu da anlatan Prof. Dr. Bağcı, İslamiyetin terörizme indirgenmemesi gerektiğini söyledi.

RUSYA'DA DİNE HAKARET SUÇTUR

Moskova Devlet Üniversitesi Siyaset Fakültesi Öğretim Üyesi ve Siyasi Araştırmalar Merkezi Müdürü Sergey Markov ise Rusya'da Paris'teki gibi bir katliamın yaşanmasının mümkün olmadığını açıkladı. Aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Putin'in elçiliğini yaptığını anlatan Markov, 'Rus demokrasisinde ifade özgürlüğü ile din özgürlüğünde dengeler vardır. Örneğin Rusya'da dini değerlere hakaret edemezsiniz. Bunlar yasaktır ve de suçtur. Bu nedenle Paris'teki gibi bu tarz karikatürler de yayınlanmaz. Bu nedenle Paris'te yaşanan olayların bizde yaşanması söz konusu değildir" dedi.

Rusya'da Ortodoks, Müslüman, Yahudi ve Budist inancına hiçbir surette hakaret edilemediğini anlatan Markov, 'Bunlar devlet tarafından kontrol edilir. Hakaret suçtur" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Rusya Federasyonu Yaşar Yakış Paris Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Berna elendi mi? Survivor'da dün akşam kim elendi? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ YENİ BÖLÜM FRAGMANI #128105 Yemekteyiz 594. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Survivor'da elenen kim oldu? 24 Nisan Survivor'da adaya kim veda etti? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri mi döndü? Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 25 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! 25 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Toz taşınımı nedir, zararları neler? Çöl tozu hangi illeri etkileyecek? Toz taşınımı neden olur? Bugün okullar tatil mi? 25 Nisan Perşembe okul var mı, resmi tatil mi? Bugün ders var mı, işlenecek mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 25 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek? #127781 Toz taşınımı nedir, zararları neler? Bugün hava nasıl olacak? #127781 Meteoroloji'den toz taşınımı uyarısı! Toz taşınımı hangi illerde görülecek, ne zaman bitecek? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title