Haberler

Antalya Protokolünün Alkol Simülatör Gözlüğü ile İmtihanı

Türkiye'de her yıl artan trafik kazalarını önlemek, sürücüleri bilinçlendirmek, kaza sayılarını en aza indirmek, hoşgörülü ve saygılı bir trafik için her yıl 6-14 Mayıs tarihleri arasında kutlanan "Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası" Antalya'da da çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı. Etkinlik çerçevesinde protokol üyelerinin de bulunduğu katılımcılar, trafik simülasyon aracında emniyet kemeri takılarak ve takılmadan meydana gelen kazalar hakkında bilgiler aldı. Araca binenler, uygulamalı olarak kaza anında yaşanabilecekleri test etti.

Ardından alkol simülatör gözlüğü takan katılımcılar, futbol topu ile kaleye şut attı. Alkollü bir kişinin içinde bulunduğu durumu anlatan gözlükle topa vuramayan katılımcılar renkli görüntüler oluşturdu. Emniyet Müdürü Uzunkaya'da alkol gözlüğü takarak atmaya çalıştığı şutta kaleyi bulamadı.

Antalya Emniyet Müdürlüğü Sosyal Tesisler'de düzenlenen programda konuşan İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Karayolu Trafik Haftası 6-14 Mayıs tarihleri arasında toplumsal duyarlılığı içeren etkinliklerle kutlandığını söyledi.

Türkiye'nin en önemli ve değişmez sorunlarının başında gelen trafik güvenliği konusunda toplumsal bilincin arttırılmasının büyük önem taşıdığının altını çizen Uzunkaya, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 1 milyon 500 bine yakın insan trafik kazalarında hayatını kaybediyor.15-19 yaş grubu gençlerin ölüm nedenleri arasında trafik kazalarını birinci sırada, 10-14,20-14 yaş gruplarında ise ölümlerde ikinci sırada yer alıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde trafik kazasını sonucu ölümler bilinen tüm ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor" diye konuştu.

" Antalya'da 200 ölüm"

Sürücü ve araç sayılarında artış yaşandığını dile getiren Uzunkaya, " Antalya'da 2006 yılında 567 bin 500 olan araç sayısı, 10 yıl sonra yüzde 72 'lik artışla 977 bin 227 ulaşmıştır. Aynı dönem içinde 403 bin olan sürücü sayısı yüzde 85.5 artışla 750 bine ulaşmıştır. Kent genelinde 2016 yılında olay yeri itibariyle alınan verilerde, 54 ölümlü trafik kazası, 6 bin 250 civarında yaralamalı kaza meydana gelmiştir. Bu kazalarda 70'i olay yerinde olmak üzere, 180 kişi hayatını kaybetmiştir. Hastanede tedavi görenlerin vefat etmesiyle rakamın 200'e yaklaştığını görüyoruz. Kaza yerindeki ölümler kadar bir katı kadar kişinin de hastanede öldüğünü görüyoruz. 8 bin 500 kişide yaralanmış veya sakat kalmıştır." ifadelerine yer verdi.

"10 bin nüfuslu ilçenin yok olması"

2016 ve 2017 yılının ilk 4 aylık verilerinin birbirine çok yakın olduğunu kaydeden Uzunkaya, "2016 yılında ilk 4 ayda, 2 bin 761 kişi yaralanmış, 2017 yılında 2 bin 624 kişi yaralandı. Yaralı sayısında yüzde 6'lık bir düşüş görülüyor. Ülkemizde ortalama her yıl 10 bin kişinin öldüğünü, 300 bin kişinin de yaralandığını biliyoruz. 2016 yılında ülke genelindeki trafik kazalarında 7 bin 300 kişinin öldüğünü, 304 bin insan yaralandı. 10 bin civarında insanın her yıl ölmesi, 10 bin nüfuslu bir ilçenin her yıl yok olması anlamına geliyor. 300 bin kişinin yaralanması da orta ölçekli bir kentin top yekün yaralanması ve sakatlanması olarak görmek lazım"diye konuştu.

"Herkese görev düşüyor"

Kolaycı kaderci teslimiyetçi anlayışın yanlışlığından yakınan Uzunkaya, "Her yıl trafik kazalarında 25-30 milyar TL servetin heba olduğunu görüyoruz. Yıllık yatırım bütçesinin yarısına eş değe bir rakam. Ortadaki ölüm ve maddi kayıp bir araya alındığında ortada bir yıkım ve bir trafik terörünü görebiliriz. Bir ülke ne kadar gelişmişse gelişsin trafik kazalarını tamamı önlenemez. Kazaların en aza indirgenmesi için kamuya ve özel sektöre, STK'lara, üniversitelere, sanatçı ve sporculara önemli görevler düşmektedir" diye konuştu.

"En büyük pay toplumsal bilinç ve eğitim"

Denetimlerin etkili ve cezaların toleranssız yapılması halinde trafik sorunun çözülebileceği gibi bir yanlışın olduğunu ifade eden Uzunkaya, " Böyle bir yanlış kanı var. Trafikle sorumlu kurumlar görevlerini yapmış olsa, trafik sorunu kalmaz diye düşünen pek çok insan var. Sorunun çözümünde en büyük payın, toplumsal bilinç ve eğitimle aşılabileceği veri var. Alt yapı, yol, teknoloji, çevre düzenlemesi iyileştirmelerin payı ise yüzde 20-25 diliminde, yüzde 20'lik bölüm ise denetim ve cezayı içeren alan olduğu belirtilmiş" dedi.

"Çelişki"

Öğrencilerin okulda öğrendiği trafik kurallarının sokakta göremediğini yada ailesi tarafından o kuralların uygulanmadığını gördüğünü aktaran Uzunkaya, "Çelişkiler içinde trafikle tanışan neslin sağlıklı bir trafik kullanıcısı olmasını istiyoruz. İsteğimizde çelişki var. Doğumdan ölüme kadar bir uyulması gereken kurallar var. Türkiye'de bir de karayolundaki trafik yükünün dağıtılması gerekiyor. Yük ve yolcu taşımasını, hava, kara deniz ve demir yoluna dengeli dağıtmalıyız"diye konuştu.

" Antalya'da araç artıyor, yol artmıyor"

Antalya'da yol ve otopark alanının büyümemesine rağmen araç sayısında artış olduğunu kaydeden Uzunkaya, " Eski alışkınlıklarını devam ettiren birde sürücü potansiyelimiz var. Trafikte sevgi, saygı hoşgörü yok. Başka yerde gösterdiğimiz toleransı, trafikte göstermiyoruz. Hala yollarımızda, sol şeritte büyük araçlar seyrediyor. Bunun değişmesi içinde hepimize görevler düşüyor.

Alkol ve kemer simülatörü testi

Konuşmaların ardından Leyla Kahraman Sevin Ertenü İlkokulu öğrencilerine trafik kurallarını öğretici polirobot oyun seti hediye edildi.

Daha sonra aralarında protokol üyelerinin de bulunduğu katılımcılar, trafik simülasyon aracında emniyet kemeri takılarak ve takılmadan meydana gelen kazalar hakkında bilgiler aldı. Araca binenler, uygulamalı olarak kaza anında yaşanabilecekleri test etti.

Ardından alkol gözlüğü takan ve aralarında Antalya İl Jandarma Alay komutanı Kurmay Albay Yusuf kelleli ile, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya'nın da bulunduğu protokol üyeleri, alkolün neden olduğu yavaş reaksion gösterme, görüşsel bulanıklık, derinlik ve uzaklık algısındaki güçlük, çift görme, el-ayak koordinasyonunun bozulması, karar vermede güçlük gibi sorunları simüle eden gözlük takıp fuutbol topu ile kaleye şut attı. Alkollü bir kişinin içinde bulunduğu durumu anlatan gözlükle topa vuramayan katılımcılar renkli görüntüler oluşturdu. Emniyet Müdürü Uzunkaya'da alkol gözlüğü takarak atmaya çalıştığı şutta kaleyi bulamadı.

Programa, Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu, İl Jandarma Komutanı Yusuf Kelleli de katıldı. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Trafik Haftası Türkiye Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title