Haberler

Alanya'da Turizm Koordinasyon Toplantısı

Turizm sezonu öncesi her yıl düzenlenen Turizm Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO)'da yapıldı.

Turizm sezonu öncesi her yıl düzenlenen Turizm Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO)'da yapıldı. Toplantıya Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, ALTİD Başkanı Burhan Sili, BYK TÜRSAB Alanya Temsilcisi Suat Çavuşoğlu, kurum müdürleri, oda başkanları ve çok sayıda turizmci katıldı.

Turizm Koordinasyon Kurulu Toplantısı Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ALTSO) yapıldı. Toplantıda, Alanya turizminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu.

SİSTEMİ KENDİMİZ DÜĞÜMLÜYORUZ

Alanya olarak turizme yapılması gerekenlerin hep birlikte yapılması gerektiğine değinen Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir, holstein ineğinden örnek verdi. Dünyada en çok süt veren ineğin holstein ineği olduğunu belirten Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama bu ineği beslemezsen, ot vermezsen süt alamazsın. Bizde de öyle. Bu piyasayı beslemeyeceksek kimse bu inekten süt beklemesin. Bu herkes için geçerli. Bu otu nasıl temin edeceğiz bunu konuşalım."

'Turiste şirinlik yapmayalım' diyen Özdemir, şöyle konuştu: "Turiste hiçbir şey yapmayalım. Gelsin gezsin, alışverişini yapsın yok gibi davranalım. Sadece surat asmayalım. Alanya kendi tanıtımını kendi yapar. Bizim birşey yapmamıza gerek yok. Siz Avrupa'ya gittiğinizde 1 Euro aldatıldığınızda kendinizi nasıl hissediyorsanız onlar da kendilerini öyle hissediyor. Dönüp dolaşıp sistemi düğümlüyoruz. Turist sadece gelsin gitsin bu yetecek. Alanya kendi yapacağını yapar. Bir arkadaşımın anlattığına göre 2 İsveçli kıza yürürken 14 kişi laf atmış. Biz sapık mıyız? Sizin kızınıza, karınıza, bacınıza böyle bir şey gelsin ister misiniz? Bu nasıl kepazelik? Alanya en büyük turizm merkezi diye hava atıyoruz ama kendi içimize dönüp bunları değerlendirmemiz gerekiyor."

"DİŞ HEKİMİ TRANSFER EDİN"

Sağlık turizmi açısından Alanya'da henüz bir profesyonel çalışma olmadığına değinen Kaymakam Özdemir, "Kurumsal olarak sizin yapacağınız, eğer yapabilirseniz Macaristan'daki diş hekimlerini transfer edin buraya. Onun dışında sağlık turizmi anlamında bu işi yapan firmalarla görüşüp onlarla bir şekilde protokol geliştirip sistemi yaygınlaştırmanız lazım. Biz de öyle bir operatör yok" dedi.

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Yahya Kemal Kablama, 23 hekimle Alanya'ya hizmet vermeye çalıştıklarına şöyle değindi: "Bu arada ilgilenmek durumunda olduğumuz kendi payıma düşen sağlık turizmi ile ilgili olarak Alanya'da yaşadığımız için bununla da ilgilenmek durumundayız. 23 hekim, 33 taşeron firma elemanı kalan kısmıyla biz sağlık çalışanları olarak biz 96 kişilik bir kadro oluşturduk. Biz diş hususunda 24 saat hizmet vermeye başladık. Kurumuma ait hak ettiği payı ben almak isterim. Bunun için ne yapılabilir? Önerilerinizi almak isterim"

"DENETİM EKİPLERİMİZ HAZIR"

Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, turistin beslenmesi veya konakladığı yerlerdeki gıda tüketiminden dolayı bir sürü sorun yaşadıklarını söyledi. Bu sorunlar çıktığı zaman Avrupa basınında yer aldığını anlatan Rüzgar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle Alanya 'Herşey Dahil Sistemi' olduğu için gıda kaynaklı zehirlenme şikayetleri oluyor. Özellikle de sahte alkol ve kaçak alkol, kontrolsüz et. Bu konularda denetim ekiplerimiz hazır. Belediye ile ortak çalışmamız gerekiyor"

"SORUNUN ANA NEDENİ KAÇAK ACENTACILAR"

Alara Turizm Yatırımcıları Derneği adına konuşan İbrahim Baytekin, kaçak acentacılara dikkat çekerken şöyle konuştu: "Sorunun ana temeli kaçak acentacılar. Bundan otelcilerimiz otelcilerimizden ziyade otelin önündeki su sporcuları etkileniyor. Kaçak acentacıların yaptığı icraatlar resmi yer edinen su sporcularına kaldığı için geçmişte çok büyük tehlikelerle yüzleştik. Çok çatışma oldu ve turizm Alara bölgesi için bitmişti o sene. Bu sene tekrar kaçak acentacılarla su sporcuları ile çatışmaya gidiyor. Yani su sporcuları kaçak acentacılarla muhtemel bir arbedeye girişecek ve sonucu bizim bölgemiz turizmi için çok kötü olacak. Bunların yaptığı tüm olumsuzluklar su sporcularının üzerine kalıyor. Onlarda bunlarla bu sene savaş kararı

aldılar. Bu sorunu gerekli birimlere aktardı. Bu sorunu hep birlikte çözelim."

"ALANYA BÜYÜK, KONTROL ETMESİ ZOR"

TÜRSAB Başkanı Suat Çavuşoğlu da, Alanya'nın çok büyük bir destinasyon olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye de en büyük yatak kapasitesine sahip 50 ilden daha çok nüfusa sahip. Burada bir rant olayı var. Bu rantın önüne bir türlü geçemiyoruz. Çok hızlı göç alıyoruz. Özellikle sahillerde yapılan kaçak tur organize eden kişilerin önüne geçmek mümkün değil. Alanya'ya turisti biz getiriyoruz. Burada 2 tür seyahat acentamız var. Bir tanesi turist getiren, bir de burada lokal olarak hareket eden sokaklarımızda çeşitli turlar yapan kanunen seyahat ecentası prosödüründe olan acentalarımız. Bir de tur rantından dolayı plajlarda, hamamlarda, resepsiyonlarda bireysel olarak satılan bir kaçak acentacılık faaliyeti var. Alanya gerçekten çok büyük kontrol etmesi çok zor. Bu sene kontrolleri fazlalaştırdık. Geçen senelerde tek başımıza TÜRSAB olarak ceza kesmeye sahip değildik. Ancak kendi kanuni üyelerimizi kontrol etme hakkına sahibiz."

Alanya Belediye Başkanı Yücel de, "Zaten plajlarda hanutçuluk yapan arkadaşların yüzde 99'u resmi kayıtlı olan büroların kendi elemanları. Bu arkadaşların kendilerinin tur yapma şansı yok. Oradan topluyorlar resmi yere getirip oradan geziye çıkıyorlar. İlk önce buna resmi kayıtlı arkadaşların karşı çıkması gerekiyor. Bunun da başında siz (Suat Çavuşoğlu) varsınız. Siz kendi üyelerinize bunu bir bir anlatacaksınız. Diğer konularda kolluk kuvveti ise cezalandırılması ise mülkü amirleri ve bize düşecek. Ama bu şahısların kendilerinin sade tur yapma şansı yüzde bir"

Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Nedanlı, yapılan kontrollerin kayıtlı acentalara yapıldığını ve Alanya'da herkesin transferci olduğuna değinerek, Alanya olarak pazarda sıkıntı olduğunu belirtti. Nedanlı, "Rus pazarı sıkıntılı başladı. Kemer ve Belek gibi turizm bölgeleri fiyat çekecek ve bu Alanya'yı da vuracak. İki Turizm

Danışma Bürosu ile bu iş yürümez" dedi.

"ASIL HANUTÇU ACENTALAR"

ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, hanutçuluk ile ilgili kolluk kuvvetlerinin en üst düzeyde görev yaptığını belirterek şunları söyledi: "Esnafımız da bu konularda çok duyarlı. Esnaf çığırtkanlık yaparsa kendi ayağına taş bağlayacağının da farkında. Asıl hanutçu ise acentalar. Acentalara ne yapabiliriz. Biz ALTSO olarak kurunun yanında yaşın da yanmaması için stikır hazırlıyoruz. Türkçe, İngilizce ve Rusça olarak. Stikırların üzerinde yetkili bir kişiye ait numara olacak. Herhangi bir bilgi almak isteyen turist numarayı aradığında gerekli bilgi verilecek. Öte yandan acentelar esnafımızı turiste kötülüyor. 'Ürünleri almayın Çakma mal satıyorlar' diye, turist o malın çakma olduğunu zaten biliyor. X marka t shirtı almak için buraya gelen turistler var. O ürünlerin sahipleri bundan yararlanıyor ve reklam yapıyor. Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) yalnız kalıyor. ALTAV çok samimi, 300 bin TL bütçeyle Alanya nasıl tanıtılabilir? Gittiğim fuarlarda müteahhitlerden birisi 'Ben tanıtım için 1 milyon TL harcadım' diyor. O arkadaşları da ALTAV'ın içine alacağız, genişleteceğiz. ALTAV samimi ancak 300 bin TL bütçe ile ancak bu kadar tanıtım yapılır"

"SİSTEMİ KENDİMİZ DÜĞÜMLÜYORUZ"

Alanya olarak turizme yapılması gerekenlerin hep birlikte yapılması gerektiğine değinen Kaymakam Özdemir, Holstein ineğinden örnek verdi. Özdemir,"Dünyada en çok süt veren inek holstein ineği. Ama bu ineği beslemezsen, ot vermezsen süt alamazsın. Bizde de öyle. Bu piyasayı beslemeyeceksek kimse bu inekten süt beklemesin. Bu herkes için geçerli. Bu otu nasıl temin edeceğiz bunu konuşalım" dedi. 'Turiste şirinlik yapmayalım' diyen Özdemir, "Turiste hiçbir şey yapmayalım. Gelsin gezsin, alışverişini yapsın yok gibi davranalım. Sadece surat asmayalım. Alanya kendi tanıtımını kendi yapar. Bizim birşey yapmamıza gerek yok. Siz Avrupa'ya gittiğinizde 1 Euro aldatıldığınızda kendinizi nasıl hissediyorsanız onlar da kendilerini öyle hissediyor. Dönüp dolaşıp sistemi düğümlüyoruz. Turist sadece gelsin gitsin bu yetecek. Alanya kendi yapacağını yapar. Bir arkadaşımın anlattığına göre 2 İsveçli kıza yürürken 14 kişi laf atmış. Biz sapık mıyız? Sizin kızınıza, karınıza, bacınıza böyle bir şey gelsin ister misiniz? Bu nasıl kepazelik? Alanya en büyük turizm merkezi diye hava

atıyoruz ama kendi içimize dönüp bunları değerlendirmemiz gerekiyor." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Erhan Özdemir Alanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title