Haberler

Adil Öksüz'ün Serbest Bırakılmasına İlişkin Dava

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) sözde "Hava Kuvvetleri Komutanlığı imamı" olduğu belirlenen firari Adil Öksüz'ün serbest bırakılmasıyla ilgili 13'ü asker, 14'ü Emniyet Genel Müdürlüğü personeli ve biri eski Başbakanlık müşaviri 28 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) sözde "Hava Kuvvetleri Komutanlığı imamı" olduğu belirlenen firari Adil Öksüz'ün serbest bırakılmasıyla ilgili 13'ü asker, 14'ü Emniyet Genel Müdürlüğü personeli ve biri eski Başbakanlık müşaviri 28 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Tüm sanıkların tutuksuz yargılandığı Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, darbe girişiminin kilit isimlerinden firari Adil Öksüz'ün hemşehrisi olduğu belirtilen ve olay tarihinde Jandarma Başçavuş olarak görev yapan Zeki Çınkır savunma yaptı.

Etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyip istemediği sorusu üzerine Çınkır, örgüt üyesi olmadığını, bu nedenle bu haktan yararlanmak istemediğini söyledi.

FETÖ'nün hain darbe girişimini lanetleyen Çınkır, darbe girişimine karşı devletinin yanında olduğunu, görevini ifa ettiğini savundu. Çınkır, 18 Temmuz'a kadar uykusuz şekilde, zor koşullarda çalıştığını belirterek, "Elimizi değil, gövdemizi taşın altına koyduk. Şu anda o taşın altında eziliyoruz." dedi.

Öksüz ile ilgili hiçbir işlemden haberinin olmadığını öne süren Çınkır, ilçe jandarma komutanı olarak görev yapan sanık Murat Bozdoğan ile ellerindeki evrakı 17 Temmuz sabahı savcılık makamına teslim ettiklerini, bunların haricinde ellerinde evrak bulunmadığını savundu.

Adil Öksüz'ü daha öncesinde tanımadığını, sivil olduğunu dahi bilmediğini söyleyen Çınkır, Bozdoğan'ın diğer sanıklardan Ahmet Camgöz ile kendisini gözaltı listesini hazırlamak üzere görevlendirdiğini, Camgöz'ün okuduğu listeyi bilgisayarda kendisinin hazırladığını, bilmediği için kimsenin yanına sivil yazmadığını ileri sürdü.

Mahkeme Başkanının, sanıklardan Erol Özdemir'in getirdiği tutanağı neden almadığını sorduğu Çınkır, böyle bir tutanak gelmediğini öne sürdü.

Öksüz ile nasıl tanıştığını da anlatan Çınkır, Erol Özdemir'in "Komutanım bir hemşehriniz varmış, bir bak." dediğini ve kolundan çekerek nezarethaneye götürmek için ısrar ettiğini söyledi.

Öksüz'e nereli olduğunu ve rütbesini sorduğunu belirten Çınkır, sivil olduğunu bilmediğinin buradan anlaşılabileceğini ifade etti.

"Çocuğa sorsanız mantıken tutuklanması lazım"

Bütün darbecilere yaptıkları gibi Adil Öksüz'ü de mahkemeye gönderdiklerini aktaran Çınkır, "Sonra adliyeye gitti. Serbest kalmış. Ben de sivil olduğu için mantıken tutuklanması lazım diye düşünerek, bir tepki gösterdim. Hemşehrim olması bir şeyi değiştirmez. 'Sen niye tutuklanmadın?' dedim. Tarla almaya geldiğini söylüyor, çocuğa sorsanız mantıken tutuklanması lazım." ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanının Adil Öksüz'ün eşyalarını neden kimseye sormadan teslim ettiğini sorduğu Çınkır, o anlarda kimin kimden emir alacağının belli olmadığını, 98 kişinin hepsine eşyalarını teslim ettiklerini söyledi.

Çınkır, "Eşyaları ne yapacağınıza ilişkin kimi bilgilendirdiniz?" sorusu üzerine de yaşanan karmaşa nedeniyle kimseye bilgi vermediklerini kaydetti.

Kimseden bir talimat almadan bu kişilerin eşyalarını neden teslim ettiği sorusuna karşılık ise Çınkır, şu savunmayı yaptı:

"Kimin ne yaptığı belli değildi. Kimse kimseye bir şey sormuyordu. Emir alacak, verecek konumda kimse yoktu. Düşünün o karmaşalı ortamı. Şu an yargılarsanız, şu ana göre karar verirseniz tabiri caizse hapı yuttuk. Ben ve arkadaşlarım 4 gün uyumadık efendim. Elimi değil, gövdemi taşın altına koydum. Lanet olsun, bir belaya çattık. Hiçbir zaman bu şerefsiz örgütü tasvip etmedim, etmem de. Ama o anı bir düşünün, ben nasıl anlatayım ki size. Öyle bir pozisyondasınız ki serbest kalmış, 'yurt dışı çıkış vermişler, demek bir şey yok ki serbest kalmış.' diyorsunuz. Basından öğrenince 'vay' diyorsunuz. Size soruyorum efendim, 15 Temmuz öncesinde Adil Öksüz'ü bilir miydiniz? Ben kesinlikle bilmiyordum."

"Herkesin eşyasını teslim ettim"

Mahkeme Başkanının "Adil Öksüz'ü bilip bilmediğini sormuyorum. Adli kolluk görevi almışsın, adli kolluktayken adli mercilerden habersiz hiçbir şey yapamazsın. Sen 'teslim et' diye talimat aldın mı? Peki sormadan neden veriyorsun?" sorusu üzerine Çınkır, "Ben delil teslim etmedim efendim. Vallahi haberim yok. O şerefsize bunu vereceğim, imkanı mı var?" diye konuştu.

Soru üzerine daha önceden adli kolluk yaptığını ve serbest kalanlara eşyalarının teslim edildiğini anlatan Çınkır, teslim ettiği eşyaların suç unsuru olduğunu kesinlikle bilmediğini savundu. Tutuklansın, tutuklanmasın herkesin eşyasını verdiğini belirten Çınkır, bu konuda ayrım yapmadığını söyledi.

Öksüz serbest kaldıktan sonra tekrar çağrılabileceği gerekçesiyle telefonunu aldığını öne süren Çınkır, ertesi gün savcılığın bu numarayı istediğini ve Öksüz'ün yakalanması için numarayı verdiğini ifade etti.

Sanık Çınkır, Öksüz'ün nezarethanedeyken cep telefonunun verilerek görüşme yapmasının sağlanması konusunda bir bilgisinin olmadığını da kaydetti. Çınkır, savunmasını, "Aslandan çakal dünyaya gelmez, Zeki Çınkır'dan da hain olmaz." diye tamamladı.

Daha sonra Başbakanlık Hazine avukatı Erhan Akkaya, Çınkır'a Öksüz'ün sivil olduğunu öğrendikten sonra gözaltı listesini neden düzeltmediğini, savcıyı neden uyarmadığını sordu. Çınkır ise "Ergün Şahin başsavcıvekili ifadeyi alırken böyle böyle dedi. 98 asker yazdığımızı o esnada farkettim. Benim 2015'te oğlum askeri lise sınavını kazandı, 'eli titriyor' diye elediler. Böyle bir şerefsizi tanısaydım, oğlum Harp Okulunda olurdu." savunmasını yaptı.

Çınkır, Öksüz ile 18 Temmuz'da yaptığı görüşmelerin Öksüz'e ait saat ve kemerin iadesiyle ilgili olduğunu aktardı.

Daha sonra söz alan sanık Erol Özdemir, Çınkır'ı Öksüz ile tanışması için zorlamadığını ileri sürdü.

Özdemir, "İki kişinin parmak izi alınmamıştı, ararken uyuyanları da kaldırdım. Biri parmak izinin alındığını söyledi. Sonra Adil Öksüz için 'Bu da Kahramanmaraşlı" dedi. Ben de 'Hadi oradan, Kahramanmaraş'tan hain çıkmaz.' dedim. Sonra Öksüz uyandı, kenara geldi. 'Kahramanmaraşlı mısın?' dedim. 'Evet' dedi. 'Kahramanmaraş'tan hain çıkmaz' dedim. Bunu söyledikten sonra komutanın yanına gittim, anlattım, kızdığımı söyledim. Zeki Başçavuşumuz da 'Dur bir de ben kızayım.' dedi, beraber gittik. Kolundan tutup kesinlikle götürmedim." diye konuştu.

Çınkır ise Özdemir'in kolundan tutup sürüklemediğini, ısrarcı olunca Öksüz'ün yanına gittiklerini söyledi.

Duruşmaya, sanık savunmalarıyla devam ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Emniyet Genel Müdürlüğü Erol Özdemir Bozdoğan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title