Haberler
BBC

Oy sayımı süren ABD seçimlerinde kabus senaryosu gerçek oldu

Güncelleme:

ABD'de oy verme işlemleri tamamlandı ve sayıma geçildi. Milyonlarca oy sayılmayı beklerken, Donald Trump herhangi bir kanıt göstermeden hile yapıldığını öne sürerek seçimi kazandığını söyledi. Bu sözler seçimlerden önce sıkça dile getirilen "Trump koltuğunu bırakmamak için seçime hile karıştığını söyleyecek" senaryosunu akıllara getirdi.

ABD Başkanı Donald Trump haftalardır, başkanlık seçimleri başa baş geçerse, Demokratları seçim hilesiyle ve zaferini elinden çalmakla suçlayacağının işaretlerini veriyordu. Donald Trump, Çarşamba gününün ilk saatlerinde tam da bunu yaptı ve milyonlarca oy hala sayılmayı beklerken, erkenden zaferini ilan etti.

TRUMP "HİLE" YAPILDIĞINI ÖNE SÜRDÜ

Trump "Bu seçimi kazanmayı bekliyorduk. Açıkçası, bu seçimi kazandık" iddiasında bulundu. Ayrıca herhangi bir kanıt sunmadan, seçimde "hile" yapıldığını da ileri sürdü: "Bu ülkemize yapılmış büyük bir hile. Hukukun düzgün bir şekilde kullanılmasını istiyoruz. Dolayısıyla Yüksek Mahkeme'ye gideceğiz. Tüm oy verme işlemlerinin durmasını istiyoruz" dedi.

TRUMP'IN YAKINLARI BİLE BU İDDİAYA TEPKİ GÖSTERDİ

Demokratlar ve hatta başkanın bazı destekçileri hızla tepki gösterdi. Trump'ın rakibi ve Demokrat Parti'nin başkan adayı Joe Biden "her bir pusula sayılana kadar" seçimin bitmediğini söyledi ve "Kazanma yolundayız" diye konuştu.

Biden'ın kampanya menajeri Jen O'Malley Dillen, Trump'ın açıklamasını "ölçüsüz, benzersiz ve yanlış" diye tanımladı. Dillon "Ölçüsüz, çünkü apaçık bir Amerikan vatandaşlarının demokratik haklarını ellerinden alma girişimi. Görülmemiş, çünkü tarihimizin hiçbir döneminde bir ABD başkanı, ulusal bir seçimde Amerikalıların kendilerini ifade etme hakkını ellerinden almaya çalışmadı" diye konuştu.

ABD Temsilciler Meclisi'ne yeniden seçilen Demokrat Parti'den Alexandria Ocasio-Cortez de Trump'ın iddiasını "gayrımeşru, tehlikeli ve otoriter" diye niteledi ve Twitter hesabından "Oyları sayın, kurallara saygılı olun" dedi.

"HİLE KELİMESİNİN KULLANIMI YANLIŞTI"

Hatta eski Pennsylvania Senatörü Rick Santorum gibi Cumhuriyetçi Partililer bile kaygılarını dile getirdi. Santorum CNN yayında Trump'ın açıklamalarının kendisini "çok kaygılandırdığını" söyledi ve "Hile kelimesinin kullanımı bence yanlıştı" dedi.

Trump karşıtı muhafazakar yorumcu Ben Shapiro da Trump'ın sözlerini "çok sorumsuzca" diye tanımladı.

Trump'ın konuşmasının ardından, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, başkanın sözlerini yumuşatmaya çalıştı. Pence zafer ilan etmeyi reddederken, yasal kullanılan tüm oyların sayılacağını vurguladı.

"TRUMP, AMERİKAN DEMOKRASİSİNE HASAR VERDİ"

Ancak BBC Kuzey Amerika Muhabiri Anthony Zurcher'a göre, Trump Amerikan demokrasisine hasar verdi bile. Zurcher "Trump, sonunda kazansa da kaybetse de, tam da Amerikan demokrasisinin mekanizmasını tartışmaya açarak bu seçime gölge düşürdü" diyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle, bugüne dek görülmemiş sayıda Amerikalı seçmen postayla ya da erken oy kullandı. Bu oyların sayımı için de daha uzun süre gerekiyor. Bazı eyaletlerde, nihai sonucun ilan edilmesi günler sürebillir.

Anthony Zurcher, "ABD seçimleri, birçok Amerikalı'nın korktuğu, ABD Başkanı'nın Beyaz Saray'ın içinden oy sayımının altını oyduğu bir aşamaya girdi" diyor.

Trump seçimi kaybederse, yenilgiyi kabul edeceğini söylemeyi reddetmişti.

Bu nedenle, son birkaç haftada Beyaz Saray'a barikat kuran bir ABD başkanını silahlı kuvvetlerin mi, gizli servisin mi, yoksa polisin mi çıkartacağı gibi, şimdiye dek duyulmamış bir tartışma gündeme gelmişti.

Oy sayımı süren ABD seçimlerinde kabus senaryosu gerçek oldu

SONUÇ FOTOFİNİŞE KALDI

Seçim yarışı son birkaç eyalette düğümlenmiş halde: Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania ve Georgia.

Sonuçlara herhangi bir itirazın önce eyalet mahkemelerine yapılması gerekiyor, sonra konu Yüksek Mahkeme'nin önüne gelebiliyor. Bu durum da 2020 ABD başkanlık seçimi sonucunun belli olmasının günler alabilmesi anlamına geliyor.

Bu arada belirsizlikle birlikte, protestolar ve çatışmalarla istikrarsızlığın gelebileceğinden korkuluyor.

Seçim günü yaklaşırken bile, ülkenin çeşitli yerlerinde atışmalar ve gergin anlar yaşanmıştı. Buna Beyaz Saray'ın önü de dahil.

Zurcher, "Bir zamanlar kabus senaryosu olarak görülen durum yaşanıyor. Biden zafer yolunda olduğunu söylüyor, Trump ise sahtecilik ve seçim hilesi gibi temelsiz suçlamalar yöneltiyor" diyor ve ekliyor:

"Bu tam anlamıyla, kaybeden tarafın kızgın ve aldatılmış hissedeceği sorunlar ve uzun sürecek hukuk mücadelesinin formülü."

BBC

Amerika Birleşik Devletleri Demokrat Parti Donald Trump Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024? İNTEGRAL Müfredattan kaldırılacak mı? 12. Sınıf konusu integral kaldırıldı mı?
500

Yorumlar (13)

istanbul:

hiç bir şey olmadıysada birşeyler olmuştur

13
0
yanıtYanıtla
Hasta la vista baby TRUMPET !:

Hasta la vista baby TRUMPET ! anca gidersin .

5
5
yanıtYanıtla
amerika:

amerikada kesin iç savaş çıkar

3
3
yanıtYanıtla
Tanju Yada:

Trump veya Biden! Kim kazanırsa kazansın,biz Türkiye???? kendimize yeter durumda olmalıyız her yönden . Çünkü ABD bizim dostumuz değildir.

2
2
yanıtYanıtla
Tanju Yada:

Trumph veya Biden ! Hiç farketmez . Çünkü her ikisinde Türkiye’yi kullanmak istemektedirler. Biz kendi kendimize yeteriz. Ne ABD nin yüzü ,ne de Desteği .

2
2
yanıtYanıtla
Sıradan biri:

Evet biz bize yeteriz diyebilmeyi tüm Türkiye vatandaşları istemektedir .. şöyle dışa bagimliligimiz azalsa rahat bir nefes alıp diğer ülkelerin birbirine girmelerini izlesek falan .. Ama güzel kardeşim gerçekçi yaklaşmak zorundayız , ülkeyi daha iyi bir refah düzeyine taşıyabilmek adına malesef biz de kendi çikarlarimizi ön planda ele almalıyız .

yanıt2
yanıt0
Covid 3,5:

Amerikada tabikide bir cok eyalette olaylar cikacak büyüyecek daha gunler onceden bir cok dukkan tahta ve barikatlarla kapatildi sebebi belli bir hazirlik var halk neden silahlaniyor stok yapiyor bos yere yapmaz.. buyuk seçimler oyunsuz dolapsiz kazanilmaz...biden alir...

2
0
yanıtYanıtla
54:

yere batsın yere çakılsın abdnin seçimini abdde demokrasimi vaarki dünyaya adalet demokrasi dağıtsın abd seçimlerini merak edip takip edenlerin aklından şüphe ederiz allahımdan dilerim abd kanada brezilya arjantin nato rusya çin mayanmar avustralya halklarını ordularını rabbim bildiği gibi yapsın inşallah amin niye evvanjelistler trumpa oy veriyor çünkü dünyayı kana bulamak yeni savaş cepheleri yeni savaş işgal ülkeleri ortaya çıkarmak için siz sanıyormusuzu abdnin insan haklarını düşündüğünü

1
1
yanıtYanıtla
mehmet:

Haklısın, abd de Cumhuriyet var demokrasi yok olamazda, demokrasi ve Cumhuriyet aynı anda yürümez zaten, abd de olan Cumhuriyet, demokrasi olsa abd dağılırdı, kölelikten zengşn olmuş kurucuları olan bu toplama abd lilerde düzen böyledir. . .

yanıt0
yanıt0
Onur:

Bu abd de posta yoluyla oy kullanma isi nasıl oluyor bilen birisi söylerse sevinirim

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title