Haberler

2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, 2018 bütçesinin, "açıkları nasıl kapatırız" bütçesi olduğunu savundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, 2018 bütçesinin, "açıkları nasıl kapatırız" bütçesi olduğunu savundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ve 2016 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nın geneli ile Sayıştay tezkereleri üzerinde görüşmeler sürüyor.

Karabıyık, AK Parti iktidarlarında hep faizsiz bütçe denildiğini, ancak 2018 bütçesinde faiz lobisine 71,7 milyar lira ödeneceğini söyledi.

Bütçenin eğitim yatırımlarında ihtiyaca cevap vermediğini, sağlık harcamaları için vatandaşın cebinden para çıkmamasını sağlamadığını, taşerona kadro getirmediğini, işçi ve emekçinin daha fazla borçlanmasını gerektirecek zemin hazırladığını öne süren Karabıyık, "Bu bütçe 'açıkları nasıl kapatırız' bütçesidir." dedi.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, bu dönemde olduğu kadar, bugünün geçmişle kıyaslanarak savunulduğunu görmediğini, sürekli 2002 kıyaslaması yapıldığını söyledi. Temizel, "Osmanlı bu borçları bıraktı deyip, neredeyse bugünün borçsuzluğuyla övünülecek. 2002 ile kıyaslamak çok kolay. 1999 ile karşılaştırdığınızda olay birden bire değişmeye başlıyor." diye konuştu.

Sosyal yardım harcama tutarını artırmakla övünüldüğünü ifade eden Temizel, bunun iyi mi yoksa kötü bir olay mı olduğunu sordu. Temizel, devletin mutlaka sosyal yardım yapacağını, ancak bu yardımların artmasıyla övünülmemesi gerektiğini belirtti. Temizel, sosyal yardımların artmasının işsizliğin yükseldiği ve gelir dağılımının bozulduğu anlamına geldiğini belirtti.

"Servetin yüzde 58'i nüfusun yüzde 1'inde"

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, bütçe görüşmelerinde sorduğu sorulara 1 yıl sonra yanıt veren ya da hiç yanıt vermeyen bakanların bulunduğunu belirtti.

Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç de Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan, sorulara en geç bir ay içinde yazılı cevapların verilmesini, Bakanlar Kurulunda gündeme getirmesini talep etti.

Paylan, bu bütçenin vicdansız ve adaletsiz bir bütçe olduğunu öne sürerek, Maliye Bakanı Ağbal'ın bütçe sunumunda bir kez bile işçi kelimesinin geçmediğini savundu.

Servetin yüzde 58'inin, nüfusun yüzde 1'ine geçtiğini ifade eden Paylan, vicdansız gelir kalemlerine sahip bir vergilendirme sistemi bulunduğunu ifade etti. Paylan'ın, "Parayı toplarken bu kadar vicdanız bakan.... " sözlerine Maliye Bakanı Ağbal, "Bu konudaki yaklaşımınızı daha düzgün bir şekilde, bu mekana, zemine uygun ifadelerle dile getirebilirsiniz. Vicdan tartışması açarsanız başka vicdan meselelerini ben de açarım." karşılığını verdi.

Bunun üzerine Paylan, sözlerinin Ağbal'ın şahsına yönelik olmadığını, bunları hükümete söylediğini, bütçeyi eleştirdiğini kaydetti.

Hükümetin güvenlikçi politikalara hapsolduğunu, vergi artışlarının savunma, güvenlik, savaş politikalarına gittiğini öne süren Paylan, "Barışın maliyeti yok. Savaşın maliyetini özellikle yoksullar çeker. " dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan da kamu maliyesinin alarm verdiğini, bütçe dengesinin hızla bozulma sürecine girdiğini, 2002'de kamu borçlanmasına sınır getirilen kuralların delinmek zorunda kaldığını savundu.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ise yolun sonuna gelindiğini, ekonominin vergi affı ve yeniden yapılandırmalarla iyileştirilemeyecek noktada olduğunu ileri sürdü.

Kaynak: AA / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Zekeriya Temizel Lale Karabıyık Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title