Haberler

Yurt Dışından Araç Getirmek İçin Neler Yapmak Gerekli

Güncelleme:

Türkiye'ye özel araçlarıyla gitmek isteyenlerin çok sayıda sorusu var. Bu sorulara gümrük yetkilileri cevap verdi.

urtdışında kayıtlı bir araçla Türkiye'de kalma süresi eskiden 180 gün (6 ay), emekliler için 360 gün (1 yıl) ile sınırlıydı. Bu yasada geçen yıl değişiklik yapıldı ve süre 2 yıla (730 gün) çıkartıldı. Yasal düzenleme 13 Ekim 2015'te yürürlüğe girdi.

Kimler yabancı plakalı bir arabayı Türkiye'ye götürebilir?

İster Türk vatandaşı, ister yabancı uyruklu, mavi kartlı olsun. Yurtdışında yerleşik herkes, turistik kolaylıklar kapsamında yabancı plakalı aracı Türkiye'ye götürebilir.

Türkiye'de arabamla ne kadar kalabilirim?

Yeni yasaya göre iki yıl (730 gün) aracınızla Türkiye'de kalabilirsiniz. Ancak Türkiye'ye giriş yaparken, geriye dönük olarak son bir yıl içinde toplam 185 gün yurtdışında kalmış olmanız gerekiyor. Eğer Türkiye'ye sık sık giriş çıkış yaptıysanız ve son bir yıl içinde yurtdışında toplam 185 gün kaldığınızdan emin değilseniz, giriş yapacağınız Türkiye gümrüğünü arayıp süreyi hesaplatın. Ona göre aracınızla yola çıkın. Eğer yurtdışında 185 gün kalmadıysanız, aracınızla Türkiye'ye giremezsiniz.

Araçla Türkiye'de iki yıl kalma süresini bir seferde mi kullanmam gerekiyor? Yoksa parça parça da kullanabilir miyim?

Aracı Türkiye'de bırakıp iki yıl içerisinde istediğiniz kadar uçak veya başka bir vasıtayla yurt dışına çıkabilirsiniz. Döndüğünüzde tekrar aracı kullanmaya devam edersiniz. Fakat yurtdışına çıkarken, gümrüğe mutlaka haber vermeniz, aracı ya gümrüğe bırakmanız ya da bir başkasının kullanmayacağına dair taahhütname vermeniz şart. Gümrüğe haber vermeden çıktıysanız, daha sonra aracınızla Türkiye'den çıkarken, ağır para cezası ödersiniz. Cezanın miktarı süreye ve aracın değerine göre değişiyor.

Türkiye'ye giriş yaptığım aracımla, iki yılı doldurmadan çıkış yaparsam, geri kalan hakkım saklı kalıyor mu?

Hayır. Geri kalan hakkınızı kaybediyorsunuz. Eğer giriş yaptığınız araçla çıkış yaparsanız, aynı araçla tekrar Türkiye'ye giriş yapabilmeniz için geriye doğru son bir yıl içinde yurtdışında yine 185 gün kalmanız gerekiyor.

Yurt dışından Türkiye'ye götürdüğüm aracı, Türkiye'de akrabalarım veya başkaları kullanabilir mi?

Hayır. Siz aracınızı Türkiye'ye turistik kolaylıklar kapsamında götürüyorsunuz. Türkiye'de yerleşik kişilerce, kullanılması mümkün değildir. Eğer böyle bir durum tespit edilirse, hem araç sahibi, hem aracı kullanan kişiler hakkında ayrı ayrı 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238'inci maddesi uyarınca, cezai işlem uygulanır. Araç ayrıca yurtdışı edilir.

Yabancı uyruklu eşim, yurt dışında kayıtlı aracı Türkiye'ye götürebilir mi?

Evet. Turistik kolaylıklar kapsamında Türkiye'ye taşıt götürebilmek için, hangi ülke vatandaşı olduğunuz önemli değil.

Yurtdışında yaşayan herkes götürebilir. Ancak Türkiye'ye giriş yaparken, kişinin geriye doğru son bir yıl içinde yurtdışında toplam 185 gün kalmış olması gerekir.

Yurt dışında kayıtlı aracımla Türkiye'ye giriş yapmam için hangi belgeler gerekli?

Ehliyetiniz, aracın yurtdışı mülkiyet belgesi. Araca ait Türkiye'de geçerli yeşil sigorta kartı. Sigortanız Türkiye'ye açık değilse, gümrükte özel sigorta yaptırmak zorundasınız.

Şirkete veya bir başka kişiye ait araçla, Türkiye'ye gidebilmem için hangi belgeler gerekli?

Geçerli vekaletname. Vekaletnameyi ADAC gibi Otomobil Kulübü, noter veya konsolosluklardan almak mümkün. Şirket sizin üzerinize bile olsa, mutlaka vekaletname gerekiyor.

Taşıtı vekaleten Türkiye'ye götürecek olan şahsın da mutlaka yurt dışında mı yaşıyor olması şart?

Evet. Taşıtı vekaleten getirecek olan kişinin de yurt dışında yaşıyor olması ve Türkiye'ye giriş yapmak istediği tarihten itibaren geriye doğru son bir yıl içinde toplam 185 gün yurt dışında kalmış olması gerekiyor.

Araçla Türkiye'ye girdim. Bu aracı başkası yurtdışına çıkarabilir mi?

Vekaletle çıkarabilir. Aracımla Türkiye'de iki yıl kaldım.

Süresi dolunca, yurtdışına giriş çıkış yapsam, tekrar 730 gün kalabilir miyim?

Hayır. Çıkış yaptıktan sonra 185 gün yurtdışında kalmadan, araçla tekrar Türkiye'ye giremezsiniz.

Türkiye'de aracımla iki yıl kalıp yurtdışına çıktım. 185 gün yurtdışında kalmadan Türkiye'ye uçak, otobüs, tren veya feribotla gidebilir miyim.

Evet. 185 gün şartı sadece araçla giderken zorunlu. Kişi taşıtsız olarak istediği kadar Türkiye'ye giriş çıkış yapabilir.

Türkiye'ye götürülen araçlarda yaş sınırı aranıyor mu?

Türkiye'ye götüreceğiniz araçta yaş sınırı aranmaz.

Aracımı Türkiye'de benden başka kimler kullanabilir?

Yurt dışında yerleşik eşiniz, anne, baba ve çocuklarınız kullanabilir. Üçüncü kişiler, sizin aracın içinde olmanız şartıyla ve sadece acil durumlarda kullanabilir.

Aracımı Türkiye'de satabilir miyim?

Türkiye'ye geçici olarak götürdüğünüz aracınızı bir başkasına ne satabilir, ne devredebilir, ne de kiralayabilirsiniz. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Türkiye Otomobil Dünya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (12)

Ramazan Akbudak:

Elli yildir Almanyadayiz. Ülkenin yetmis cente muhtac oldugu yillar Döviz yagdirdikKimimiz kredi bile cekip gönderdik. Hele Cillerin bir vaad vardi;Ne kadar gönderebilirseniz gönderin ilerde faydaniz olacak. Ve emekli olduk. Neden her emeklinin bir sefere mahsuz bir araba götürme hakki olmasin?Neymis ?Yerli üretim zarar görürmüs. Sanki yüz binlerce emekli varda. Halbuki böylesi durumda Devlet karli, Vergisi, Yakiti, Bakimi, Tamiri Hep ülkede ypilacak. Türkiyeden eli yüzü düzgün bir sey alsan otuz kirk binl

28
1
yanıtYanıtla
:

Iste bilip bilmeden konusuyorsunuz, her gurbetci emekli, kesin dönüsde bir arac getirebilir. 1900 motora kadar.

yanıt0
yanıt15
OF:

koyunlara az bile daha fazla kaldirin vergileri

10
10
yanıtYanıtla
HASAN:

ötv yi tamamen kaldırın, ancak uçuk pahalı arabalarda olsun, kdv de inecek, bizde dışardan araba getirmeyeceğiz. . .

15
1
yanıtYanıtla
Yerli malı yurdun malı herkes onu kullan:

Türkiye otomotiv sektöründe dışa bağımlı olmak istemiyorsa tek çıkar yol elektrikli araç üretmektir. Evlere de elektrik üreten güneş panelleri kurarak bedava enerji kullanmalıyız. Yerli otoda benzinli araç üretmek yerine elektrikli araç için mesai yapmalıyız. Yoksa zamanımızı ve enerjimizi geri kalmış bir teknoloji için harcamış olacağız. Meslek lisesinde okuyan öğrenciler hurda parçalardan elektrikli otomobil üretirken Türkiye çok daha iyisini yapabilir.

8
3
yanıtYanıtla
.........:

bu nasil sacma sapan kanunlarimiz var arkadas diger ulke vatandaslari avrupadan goturup satiyor ulkesinde istedigi arabayi ; bizde satalim hem araba fiyatlari ucuzlar

2
1
yanıtYanıtla
KAPADOKYA RÜZGARI:

BÜTÜN HATA BİZLERDE 1 YIL BOYUNCA KİMSE ARABA ALMASIN VEYA ARABASINI YENİLEMESİN BAK NASIL UCUZLUYOR GÖRECEKSİNİZ HERŞEY MİLLETİN ELİNDE AMA BUNUN FARKINDA DEĞİLLER 1 YIL SABREDİN ALMAYIN

1
0
yanıtYanıtla
prens:

95 model doğana 15 bin isterlerse olacağı bu avrupa arabayı daha demiyorum

0
0
yanıtYanıtla
SERVET DUMAN:

''''ruhsat sahibi dışında başkası kulanamaz''''diye bir bilgi olsa Gümrük kapılarımızda bukadar insan suçlu duruma düşmez. Bence vatandaşa yeterince bilgi verilmiyor, daha sonra cezalardan başı kalkmıyor. Gümrük Bakanlığıda bukadar gelir elde etik diğe övüğnüyor.

0
0
yanıtYanıtla
Elsen:

Türkiyede ikamet izni olmayan ve yurt dışında yaşayan babamın Türkiyeye getirdiyi aracı ben Türkiyede ikamet eden yabancı ülke vatandaşı olarak 185 gün kuralına takılmadan Türkiyede kullanabilir miyim?

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title