Haberler

Yüksek Kolesterollü Beslenme Şekli, Pelizaeus-Merzbacher Hastalığına "Çare Olabilir"

Yüksek kolesterollü beslenme şeklinin, nadir rastlanan, merkezi sinir sisteminde ciddi harabiyete yol açan Pelizaeus-Merzbacher (PMD) hastalığının etkilerini azaltabileceği belirlendi.

Almanya'daki Max-Planck Deneysel Tıp Enstitüsü'nden bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, yüksek kolesterollü beslenme şeklinin, beyindeki sinir hücrelerinin etrafında miyelin (sinir hücrelerini çevreleyen bir tabaka) kılıfının üretimini artırabileceğini gösterdi.

Bilim adamları, 6 haftalık PMD hastası farelerin bazılarını normal, bazılarını yüksek kolesterollü diyete tabi tuttu. 6 hafta sonra yüksek kolesterollü yiyeceklerle beslenen farelerin hareketsel davranışlarındaki koordinasyonun gerilemesinin azaldığı görüldü.

Yapılan diğer testlerde, yüksek kolesterol tedavisine daha erken başlanan farelerdeki olumlu etkilerin daha fazla olduğu belirlendi.

Bilim adamları, yüksek kolesterollü beslenme şeklinin PMD'yi tedavi etmediğine ancak hastalığın etkilerini azaltabileceğine dikkati çekti.

"Nature Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmada bilim adamları, test sonuçlarının umut ışığı verdiğini belirtti. Ancak bunların fareler üzerinde yapıladığını hatırlatan bilim adamları, insanlarda aynı etkiyi yaratıp yaratmayacağının henüz bilinmediğini vurguladı.

PMD hastaları, beyindeki sinir hücrelerinin yetersiz miyelin oluşturmasına yol açan bir genetik mutasyonla doğuyor. Bu durum sinirsel düzensizliklere ve sonuç olarak ölüme yol açıyor. Miyelin, sinir hücrelerinin elektrik sinyallerini gerektiği gibi aktarabilmesi için gerekli yalıtımı sağlıyor.

Muhabir: Şeyma Tahan

Yayıncı: Tarkan Demir - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Max Planck Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title