Haberler

Yozgat'ta Dev Keşif! En Az 8 Milyon Yıllık Mamut Fosili Bulundu

Güncelleme:

Yozgat'ta tarlasını süren çiftçinin bulup müzeye teslim ettiği fosilin, bir mamuta ait olduğu ve en az 8-9 milyon yıllık bir geçmişi olduğu ortaya çıktı.

Yozgat'ın Şefaatli ilçesinde Alper Düşünceli isimli çiftçi, tarlasını sürerken filgillerden bir mamut'a ait olduğu tahmin edilen diş kalıntısı buldu. Traktörünün pulluğuna takılan cismi taş zanneden Düşünceli, ilk incelemelerde parçanın fosil olabileceğini düşünerek çıkan parçaları incelenmesi için Yozgat Müze Müdürlüğüne götürdü.

BİR İLK OLDU!

Yapılan incelemelerin ardından parçaların antik fil ve mamut fosiline benzediğini söyleyen Yozgat Müze Müdürü Hasan Şenyurt yaptığı açıklamada, "İlimizin değişik yerlerinde bu şekilde şimdiye kadar müzemize gelmiş birkaç tane fosil örneği bulunmakta. Yalnız daha önce bir mamut veya fil dişi düşünülen bir parça gelmemişti. Yozgat'ın fosil yatakları açısından çok zengin olduğunu biliyoruz. Ancak son 3 yılda fosiller konusunda Yozgat'ta bir çalışma yapılma başladı. Ahi Evran Üniversitesinden Doç. Dr. Cem Erkman Hocamız Yozgat'taki omurgasız fosil yataklarıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Bu da Yozgat için yeni bir gelişme oldu. Bu şekilde büyük bir antik fil veya mamut iskeleti şimdiye kadar çıkmamıştı" dedi.

"8-9 MİLYON YILLIK"

Antik fosilin 8 ile 9 milyon yıllık olduğunun tahmin edildiğini söyleyen Müze Müdürü Şenyurt, "Artık mamutun iskeleti tamamen taşlaşmış ve fosil haline gelmiş. Bu diş parçasıyla ilgili gerekli incelemeleri Ankara Üniversitesi ve Ahi Evran Üniversitesindeki farklı hocalarımıza gösterme imkanımız olacak. Bundan sonra Yozgat bölgesinde antik dönem yaşamış hayvanlarla ilgili çalışma yapılamasını umuyoruz. Fosiller birçok müzelerde sergilenen eserlerimizden. Türkiye'deki değişik illerde Kültür Bakanlığında bu şekilde ayağa kaldırılmış çok büyük boyuttaki antik mamut, balina, dinazor türlerinin iskeletleri ziyaret potansiyeli açısından çok önem taşıyor. Önümüzdeki süreç içerisinde Şefaatli ilçemizde bulunan mamut veya fil dişi ile ilgili çalışmaları geliştireceğiz" şeklinde konuştu.

"İNŞALLAH DEVAMI VARDIR"

Tarlasından fil ya da mamut olduğunu tahmin edilen fosili bulan Alper Düşünceli isimli çiftçi ise "Bu fosili arazimizi işlerken traktör pulunun arkasına takılan bir taş olarak fark ettik. Ama neticede yerine gidip incelediğimizde bir diş yapısı olduğunu tespit ettik. Şu an yaşayan hiçbir hayvanın diş yapısına benzemediğinden ilgili idare olarak Müze Müdürlüğüne başvurduk. Müdürümüzde işlemleri ve kayıtları aldı. İnşallah ilerleyen süreçte bu fosilin hangi hayvana ait olduğuyla ilgili çalışmaları neticelendirecektir. Devamı inşallah vardır. Benim ümidim de orada daha büyük bir yerleşim bölgesi olduğu düşüncesindeyim" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Komik - İlginç

Şefaatli Yozgat Komik - İlginç Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (12)

Ahaa Sincik Anlasildi:

Bende Bugüne Kadar Hep Diyordum Yozgatlalilarin Disleri Neden Vampir Tarzinda Uzun Megersem Mamut Gillerden Geliylermis

3
10
yanıtYanıtla
YOZGATLI:

BİZ YİNE MAMUT SEN MAYMUN HERALDE GARDAŞŞ

yanıt6
yanıt2
Aslı:

fosil büyük ihtimalle cahapelilerin hısımlarına ait olabilir iyi araştırılmalı.

6
5
yanıtYanıtla
X-MEN:

ben hala yozgatta yasadiklarina inaniyorum

2
3
yanıtYanıtla
yürübe:

yolunu kaybetmiştir hayvan. . .

4
1
yanıtYanıtla
Demli olsun:

Saydiniz mi 8 9 milyon yillik diyosunuz. 50 60 senede kemik bile kalmiyor nerdeyse. Evrimcilerin yalan dolanlari

2
2
yanıtYanıtla
vay be:

pravo demli bu ülkede yalandan başka hic birşey yok

yanıt0
yanıt1
mamutolog:

Son erkek mamutu Yozgat''ta kaçak avcılar vurmuş olabilir. . . Sonra olaylar olaylar. . .

1
2
yanıtYanıtla
murat:

insan kandırıyorlar sadace

0
1
yanıtYanıtla
yozgatlı:

şeker pancarı için gelmiştir

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title