Haberler

Yılanların Öcü Oyununun Yönetmeninden Dizi Tutkunlarına Anlamlı Tepki

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Türk Edebiyatının en büyük ustalarından biri olarak kabul edilen Fakir Baykurt'un 'Yılanların Öcü' adlı romanından uyarlanan ve aynı adı taşıyan tiyatro oyunu sergilendi.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Türk Edebiyatının en büyük ustalarından biri olarak kabul edilen Fakir Baykurt'un ' Yılanların Öcü' adlı romanından uyarlanan ve aynı adı taşıyan tiyatro oyunu sergilendi. Perşembe akşamı saat 20.00'de sahnelenen tiyatro oyununa beklenen ilginin, aynı gece televizyon kanallarında yayınlanan 'Kurtlar Vadisi', Fatmagül'ün Suçu Ne? ve 'Yalan Dünya' gibi diziler nedeniyle gösterilmemesine, oyunun yönetmeni Ünal Çeken'den ilginç bir tepki geldi.

Ayvalık Belediyesinin kültür ve sanat etkinliklerinden biri olarak, Ankara Orta Oyuncuları Tiyatrosu tarafından Perşembe akşam saat 20.00'de belediyeye ait İsmet İnönü Kültür Merkezinde sergilenen ve ücretsiz olarak halka açık olan oyun izleyiciden beklediği ilgiyi bulamadı. Türk Edebiyatı'nın en usta romancılarından Fakir Baykurt'un ölümsüz eseri ' Yılanların Öcü'nü tiyatroya uyarlayan Ankara Orta Oyuncuları Tiyatrosunun, Kültür Bakanlığı destekli, 18 kişilik dev bir ekiple kısa bir süre önce sahnelenmeye başladığı oyun önceki akşam çıktığı turne kapsamında Ayvalıklı izleyiciyle buluştu. Oyunda; Bayram adlı köyünün doğru sözlü, bileği kuvvetli delikanlısının, yıllarca aynı köyde yaşamış, ömrünü bu topraklarda çalışmaya adamasının yanı sıra az miktardaki toprağıyla geçinmeye, ürününün mahsulünü almak için uğraşması göler önüne serildi.

Ancak bir gün köydeki arkadaşlarından biri olan Haceli'nin, Bayram'ın evinin önündeki boş araziye ev yaptırmak istemesiyle Bayram buna karşı çıkışı, Köyün muhtarının bu boş arazinin satılmasına menfaati için, daha olaylar başlamadan önce karşı çıkmaması nedeniyle sürekli Haceli'ye destek çıkmak zorunda kalmasını işleyen ' Yılanların Öcü' oyununda,

söz konusu durum öyle bir hal alır ki muhtar, Bayram'ı razı etmek için ayarladığı birkaç adamla dövdürtmek zorunda kalır Buna rağmen Bayram hakkını savunur ve yanında her zaman ona destek çıkmış annesini bulur Bu olaydan bir hafta sonra kaymakamın köye geleceği haberini duyan muhtar onu memnun etmek için bütün hazırlıkları yapar Bayram'ın annesi haberi duyunca daha kaymakam gelmeden bir gün önce onun geleceği yolda, dövüldükten sonra sakat kalmış olan oğlunu da götürerek beklemeye başlar Kaymakamı gördüğünde olup biten her şeyi anlatır Kaymakam köye geldiğinde, köy muhtarı başta olmak üzere herkesi tersler Bayram'ın evinin önüne ev yapılmaması için bir belge çıkartarak Bayram'a verir Fakat bu olayların şokunu üstünden atlatamayan Bayram'ın annesi Iraz'ın delirmesine engel olmaz.

YÖNETMEN ÜNAL ÇEKEN'DEN DİZİKOLİKLERE VERYANSIN

Yönetmenliğini Ünal Çeken'in üstlendiği oyunda, sahnedeki oyuncuların müthiş performansı oyun sonunda ayakta alkışlandı. Cumhuriyet Halk Partisi Ayvalık İlçe Başkanı İbrahim Fatih Ayyürek ile Ayvalık Belediyesi Meclis Üyesi Yusuf Bilir'in de aralarında bulunduğu yaklaşık 50 kişinin izlediği oyun sonunda oyuncuların izleyiciyi selamlamasının ardından sahneye gelen oyunun yönetmeni ve başrol oyuncusu Ünal Çeken, ölümsüz bir eseri aylarca süren bir uğraşıyla sahneye koyduklarını ve oyunu izleyicinin ayağına götürebilmek için turnede bulunduklarını anlattı.

Ancak seyircinin tiyatro yerine özellikle Perşembe akşamları televizyon kanallarında yayınlanan dizilere tercih edilmesine içerleyen Yönetmen Ünal Çeken, "Bu gece oldukça kalabalık olmayı umuyorduk. Ama düşündüğümüz gibi olmadı. Şu anda televizyonlarda diziler yayınlanıyordur mutlaka" dedi.

Çekenin bu sözlerle verdiği tepki, salonda oyunu izleyen az sayıdaki seyirci tarafından alkışlarla karşılandı. Çeken; alkışların ardından gülümseyerek, "Bu dizi sever halkımıza aslında çok şeyler söylemek lazım ama gerek yok. Biz oyuncuların dili biraz sivridir. Ancak iki gün önce Gazeteci Yazar Uğur Mumcu ile Gaffar Okkanın hunharca öldürülmesinin yıldönümüydü ama bizim halkımız hala dizi film izlemekle meşgul. Ne denilebilir ki?" diye konuşarak, alkışlarla sahneden indi.

Salondan çıkarken 'Yılanların Öcü adlı tiyatro oyununu büyük bir ilgiyle izleyen az sayıdaki seyircinin çoğunluğunun oyunun yönetmeni Ünal Çeken'in sözlerine destek verdiği gözlendi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yılanların Öcü Fakir Baykurt Balıkesir Ayvalık Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title