Haberler

Yeşil Cami'nin duvarları 34 yıldır emektar taş ustalarının ellerinde şekil alıyor

Güncelleme:

Giresun'da yapımı 34 yıldır devam eden Yeşil Cami'de uzun yıllardır çalışan taş ustaları, büyük taşları şekillendirerek gelecek nesillere örnek bir eser bırakmak için emek veriyor.

Giresun'da yapımı 34 yıldır devam eden Yeşil Cami'de uzun yıllardır çalışan taş ustaları, büyük taşları şekillendirerek gelecek nesillere örnek bir eser bırakmak için emek veriyor.

Eynesil ilçesinde temeli 1987'de atılan Yeşil Cami, Selçuklu ve Osmanlı mimarisiyle inşa ediliyor. İnşaatı tamamen bitirilmemesine rağmen 2012'de ibadete açılan cami, iki dönemin sentezini barındırıyor.

Batı kapısı, Sivas Divriği Ulu Cami'nin kuzey kapısının 5'te 4 oranında küçültülmüş şekliyle inşa edilen Yeşil Cami'de, Selçuklu örneği mihrap da yer alıyor. Yapının inşasında doğal taş dışında hiçbir beton malzeme, süslemelerde ise fırça ve boya kullanılmıyor.

Yapımı uzun süredir devam eden camide, ustalar ülkenin farklı yerlerinden gelen taşları titizlikle işleyip belirlenen noktalara yerleştiriyor. İnce işçilik istediği için taş ustası zor bulunan caminin yapımında 4 usta çalışıyor.

Ayhan Tufanoğlu ile caminin müezzini de olan kardeşi Bahattin Tufanoğlu 31, Kenan Küçüker 25 ve Hayrettin Kibar 11 yıldır camiye emek veriyor. Büyük taşları sanat yapısına dönüştüren ustaları en çok zorlayan ise taşların ağırlığı.

Ustaların halen 40 metre yükseklikte minaresini inşa ettiği eserin 6 yıl sonra tamamlanması bekleniyor.

Ustabaşı Ayhan Tufanoğlu (56), AA muhabirine, ecdadın sanat ve el işçiliğini uygulamaya çalıştıklarını söyledi.

Yaptıkları işin önemine işaret eden Tufanoğlu, "Ben ve ekip arkadaşlarımın bu esere aşkı ve inancı var. Neticede yaşlarımız 50-60'a geldi, geride ecdadımıza layık olabilecek bir eser bırakmanın gayreti içerisindeyiz." dedi.

Tufanoğlu, yalnızca ticari yönden düşünüldüğü takdirde böyle bir yapının inşaatında çalışılamayacağını belirterek, "Sanata olan aşkımızı taş üzerinde konuşturmaya çalışıyoruz. Bu aralar 40 metrede minarede çalışıyoruz, yaklaşık 7-8 metre daha inşaatımız var. Tek muradımız minareyi tamamlayıp bayrağımızı dikmek, İstiklal Marşımızı okuyup, geçip karşısına seyretmek." diye konuştu.

"Allah bana hem müezzinliği hem de taş sanatı ustalığını lütfetti"

İnşaatında çalıştığı caminin müezzinliğini de yapan Bahattin Tufanoğlu ise taş ustalığını gönül rızasıyla yaptığını belirtti.

Yaptığı işten memnun olduğunu dile getiren Tufanoğlu, "Allah bana hem müezzinliği hem de taş sanatı ustalığını lütfetti. Bu eserde uzun yıllardır çalışıyorum." ifadesini kullandı.

Tufanoğlu, yapıdaki taşların tamamen yığma olduğuna işaret ederek, "Duvarların kalınlığı 120 santimetre. Taşlar tamamen elle işleniyor, onun için de biraz zaman alıyor. Futbol topu kadar büyük olmayan taşlar var ancak 10-15 günde işleniyor. Hem taşın kendi sertliğinden işlemek zor hem de motif meydana getirmek kolay bir şey değil." değerlendirmesinde bulundu.

"Her geçen gün taş biraz daha ağırlaşıyor"

Ustalardan 50 yaşındaki Kenan Küçüker ise büyük ebatlardaki taşların ince işçilikle işlenmesi gerektiğine dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Her geçen gün taş biraz daha ağırlaşıyor, çünkü gücün kalmıyor. Devamlı aynı taşı işlerken güç tükeniyor. Böldüğümüz taşlar küçük görünse de kaldırırken, çevirirken bir güç gerekiyor. Burada hem Osmanlı hem de Selçuklu sanatını icra ediyoruz."

Hayrettin Kibar (52) da taş işçiliğinin yanı sıra demir işlerini de kendilerinin yaptığını kaydederek, "Buradaki işlere alıştık, artık bize çok zor gelmiyor. Taşları minare tepesinde de işlesek, aşağıda da işlesek fark etmiyor." dedi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Selçuklu Giresun Osmanlı Sivas Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title