Haberler

Yangında İlk Müdahalenin Önemi

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, kış aylarında; konut, işyeri, devlet dairesi, okul, hastane, otel, sanayi tesisleri, akaryakıt istasyonları gibi yerlerde yangınların daha çok görüldüğüne, araç...

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, kış aylarında; konut, işyeri, devlet dairesi, okul, hastane, otel, sanayi tesisleri, akaryakıt istasyonları gibi yerlerde yangınların daha çok görüldüğüne, araç yangınlarında da artış olduğuna dikkat çekti.

Yangına çıkış aşamasında etkin müdahalede bulunabilmek için konutlarda, işyerlerinde ve araçlarda bulundurulması gereken çalışır durumdaki yangın söndürme cihazlarının, can ve mal güvenliğinin sigortası olduğu bildirildi. Yangının çıkış anında söndürülebilmesi için önemli şartlardan bazıları şöyle sıralandı:

"Yangın söndürme cihazlarının kalitesi, içindeki kimyasal tozun niteliği, çalışır vaziyette olması ve cihazın etkin olarak kullanılması."

Yangının söndürülebilmesi veya en az zararla atlatılabilmesi için ilk müdahalenin önemli olduğunu söyleyen Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, yaşam alanlarında ve motorlu araçlarda mutlaka standartlara uygun yangın söndürme cihazının bulundurulması gerektiğini vurguladı. Konut ve işyerlerinin büyüklüğüne ve niteliğine göre 2-6 kilogram arası, araçlarda ise 2 kilogramlık kimyasal tozlu yangın söndürme cihazı bulundurulmasının uygun olacağını ifade eden Karakuş, cihazın güvenilir bir firmadan alınmasının önemine dikkat çekti.

BAKIM VE KONTROLLERİ İHMAL EDİLMEMELİ

"Yangın söndürme cihazları çalışır durumda olduğu zaman yangınla mücadelede aktif rol oynar, periyodik bakımı ve kontrolü yapılmayan cihazlar ise işlevini yitirir" diyen ve standart nitelikte bir cihazın uygun koşullarda muhafaza edildiğinde 2 yıl işlevselliğini koruyacağını kaydeden Karakuş, kullanım süresi sonunda cihazdaki kimyasal tozun mutlaka değiştirilmesi gerektiğine işaret etti.

Vatandaşlardan, cihazlarını bakıma göndermeden önce, içindeki tozu boşaltmalarını isteyen Karakuş, kimyevi tozun zamanla özelliğini kaybedeceğini ifade etti. Cihazın hatalı kullanılması veya uygun olmayan koşullarda muhafaza edilmemesi halinde püskürtücü gazın boşalabileceğine de dikkat çeken Karakuş, gazı boşalan yangın söndürme cihazının hiçbir işe yaramayacağını vurguladı. Cihazın üzerindeki manometre göstergesinden, gazın boşalıp boşalmadığının kontrol edildiğini belirten Karakuş, gazı boşalan cihazların yeniden püskürtücü gaz doldurulmak üzere uzman firmaya gönderilmesi gerektiğini belirtti.

Karakuş, yangın söndürme cihazının basit kullanımı hakkında ise şu bilgileri verdi:

"Cihazı yangın yerine getiriniz, rüzgarı arkanıza alınız. Ateşe mümkün olduğunca yaklaşınız. Cihaz karbondioksit içerikli ise tüpünün valfini sola doğru çevirerek açınız. Cihaz K.K.T (Kuru Kimyevi Toz) içerikli ise tetik mekanizmasını kilitleyen pimi çıkartınız, tetiğe sonuna kadar basarak çıkan gazı veya tozu yangının doğduğu yere doğru püskürtünüz. Yangını ön taraftan arkaya doğru söndürünüz. Yangının söndüğünden emin olmadan, olay yerini terk etmeyiniz. Tozlu cihazları, toz bitene kadar boşaltınız." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ceyhun Tonguç Karakuş Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title