Haberler

Van Yyü'de Akademik Yılı Açılışı ve 25. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin (Yyü), 2007-2008 Akademik Yılının Açılışı ve 25'nci Kuruluş Yıldönümü, Düzenlenen Etkinlikler Kutlanmaya Başlandı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin (YYÜ), 2007-2008 akademik yılının açılışı ve 25'nci kuruluş yıldönümü, düzenlenen etkinlikler kutlanmaya başlandı.

Rektör Prof. Dr. Hasan Ceylan'ın rektörlük hizmet binanın önünde bulunan Atatürk Anıtı'na Rektör Prof. Dr. Hasan Ceylan tarafından çelenk sunumuyla başlayan etkinlikler daha sonra Kültür Merkezi'nde devam edildi. Yrd. Doç. Dr. Serap Yükrük ve Öğretim Görevlisi Ali Alizade yönetimindeki YYÜ Eğitim Fakültesi koro ve orkestrası tarafından verilen mini konserin ardından YYÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Ahmet Uçma öğrenciler adına bir konuşma yaptı.

Daha sonra konuşan Van Valisi Özdemir Çakacak, üniversitelerin sadece gençleri geleceğe hazırlayan, bilimsel çalışmaların yapıldığı eğitim kurumları olmadığını ifade etti. Üniversitelerin aynı zamanda bulunduğu şehrin sosyal, kültürel yapısını değiştiren ve geliştiren, ekonomik kalkınmasında öncü rol üslenen kurumlar olduğunu belirten Vali Çakacak "Üniversiteye bu açıdan bakıldığından Van'a borcu vardır. Bu borcunu da ödenmesinin yolu da çevreden eğitime, sanayinin gelişmesinden tarıma kadar ilin sosyal, kültürel ve ekonomik alanda kalkınması ve gelişmesi yönünde kamu kurumlarına, sanayiciye, çiftçiye yön verecek projelerin içinde olmasından geçmektedir" dedi.

Konuşmasında öğrencilere de seslenen Vali Çakacak, "Yüz binlerce öğrenci arasında başarıyla buralara geldiniz. Bunun kıymetini biliniz. Çeşitli imkansızlıklar içinde ve ailenizden ayrılıp, buralara gelmiş olabilirsiniz. Üniversite bu yönüyle de eğitim haricinde hayat mücadelesini de öğretmektedir. Özgür bireyler olarak hayat mücadelesinde kendine yetebilmek, üretici, araştırıcı, başarılı olmak, toplumsal çevreye yararlı olabilmek kısacısı zor şeyleri başarmayı sağlamaktır. Mücadeleyi ve ülke yönetiminde söz sahibi olmayı, ülkemizin geleceğini şekillendirmenin sizlerin elinde olduğunu unutmayınız. Yılgınlık, bıkkınlık asla olmamalıdır. Yolunuz, hedefiniz de Cumhuriyeti gençlere emanet eden büyük Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyi olmalıdır" şeklinde konuştu.

Törende bir konuşma yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan ise üniversitenin öğrenci ve öğretim görevlileri hakkında bilgi verdi. Öğretim görevlileri tarafından yapılan akademik çalışmalara da değinen Prof. Dr. Ceylan, yabancı üniversitelerle yapılan ve yapılacak olan ortak eğitim çalışmalarını anlattı. Bu yıl akademisyenler tarafından hazırlanarak Devlet Planla Teşkilatı'na sunulan projeleri sıralayan Prof. Dr. Ceylan, "Yüksek Öğretim kurumlarının mali ve idari açıdan bir çok sorunları bulunmaktadır. Bunların başında mali özerkliğinin olmayışı gelmektedir. Bu sorunların üniversitemizi dünyanın büyük olanaklara sahip diğer üniversitelerle rekabet etmelerini zorlaştığını hepimiz biliyoruz. Türkiye'de devlet üniversiteleri ile vakıf üniversiteleri arasında büyük bir açılım olmuş, devlet üniversiteleri nerede ise vakıf üniversiteleri ile rekabet etmekte zorlanır hale gelmiştir. Bu sorunları çalışmalarımıza bir engel gibi ortaya koymak niyetinde değiliz. Biz, YYÜ mensupları olarak, sorunların içinde boğulmadan ve imkansızlıkları engel görmeden, bilimin evrensel ilkeleri ışığında çalışmalarımızı sürdürüyor, eğitim kadromuzu daha da güçlendirerek araştırma yapıp, bilgi üretmeyi hedefliyoruz" dedi.

Bölgenin ihtiyaçlarını da dikkate alarak yeni bölümler açmayı hedeflediklerini ifade eden Prof. Dr. Ceylan, kademeli olarak hazırlıklı sınıflar oluşturarak yabancı dil öğrenimine ağırlık vereceklerini belirtti. Öğrencilere de seslenen Prof. Dr. Ceylan, "Ülkemizin bize sağladığı sınırlı ama hiçbir şekilde azımsanmayacak olanaklar çerçevesinde size en iyi eğitimi vermeye çalışacağımızdan kuşkunuz olmasın. Sizlerin de aynı çaba içinde olacağınızdan eminim. Şunu biliniz ki, sadece bir üniversiteyi bitirmek çağımızın insanı olmaya yetmemektedir. İletişim araçlarını çok iyi şekilde kullanmalısınız. Bir yabancı dili çok iyi bilmelisiniz. Spor, sanat ve kültürel alanlarda kendinizi çok iyi yetiştirmelisiniz. Ancak o zaman evrensel normları özümsemiş gençler olarak toplumsal gelişmenin öncüsü olabilirsiniz" şeklinde konuştu.

Üniversitede yapılan çalışmalar hakkında uzun uzun bilgiler veren Prof. Dr. Ceylan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çağdaş insan olmanın yanı sıra tam bağımsızlığımızı ve varlığımızı sonsuza kadar koruyabilmek için sınırsız bir vatan sevgisine ve ulusal birlik bilincine sahip olmak gerekir. Ülke sorunlarıyla da yakında ilgilenmek ve özellikle yakın tarihimizi çok iyi bilmek zorundayız. Son 50 yılda tam bağımsızlığımızı ve ulusal birliğimizi yok etmeye yönelik kültürel, ekonomik ve siyasi kuşatmalara rağmen tüm benliğimle inanıyorum ki tarihin her döneminde hükümran olarak yaşamış Türk ulusu, varlığını güçlendirerek devam ettirecektir. Ülkemizin varlığı ve bütünlüğü için hiç bir fedakarlıktan çekinmeyen ve bu uğurda şehit olan yavrularımızı rahmet ve minnetle anıyorum."

Yapılan konuşmaların ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Sevaioğlu tarafından 'Elektrik Enerji Sektöründen Yarınlar' konulu ilk ders verildi.

Törene, Vali Özdemir Çakacak'ın yanı sıra Belediye Başkanı Burhan Yenigün, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Atay, Adalet ve Kalkınma Partisi Van Milletvekilleri Kerem Altun, Kayhan Türkmenoğlu, İkram Dinçer, Cumhuriyet Başsavcısı Yahya Akçadırcı, İl Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Hakan Emekçi ile çok sayıda öğretim görevlisi ve öğrenci katıldı. Tören sırasında eski Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın salonun arka sıralarında öğrenciler arasında oturması dikkati çekti

(ŞA-MET-Y)

15.10.2007 18:27 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

title