Haberler

Turizm Sezonu Öncesi Çermik'in Tanıtımı İçin Büyük Adım

Güncelleme:

Diyarbakır'ın Çermik İlçe Kaymakamlığı'nın hazırladığı "Çermik Kaplıcalar Diyarı" gezi rehberi ile İlçenin tanıtımına büyük katkı sağlayacak.

Diyarbakır'ın Çermik İlçe Kaymakamlığı, kaplıca turizmi sezonu öncesi hazırladığı "Çermik Kaplıcalar Diyarı" gezi rehberi ile İlçemizin tanıtımına büyük katkı sağlayacak. Kaymakam Mimar Sinan Batmaz, "Çermik ile hayat, gözünüzde bir başka olur" diyerek, ilçemize geleceklere önemli mesaj veriyor.

Gezi rehberi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından kabul edilen Çermik İlçesi Alt Bölge Kırsal Kalkınma Planı Çerçevesinde "Çermik ilçesi Turizm Tanıtım Projesi kapsamında hazırlanan, toplam 72 sayfadan oluşan ve kapağında Şeyhandede şelalesi, hamam ve Haburman köprüsü fotoğraflarının yer aldığı kitapçığın önsözünü Kaymakam Mimar Sinan Batmaz yazdı. "Çermik…" başlıklı önsözde, her yolculuğun insanı değiştirdiğine dikkat çeken Kaymakam Batmaz, şunları söylüyor;

"Hele yolculuğunuz, güzellikler ile bezeli doğası, şifalı kaplıcaları, zengin tarihi, güler yüzlü, sıcak yürekli insanları ile sizi misafir eden Diyarbakır'ın tarihi ilçesi Çermik ise, bir başka olur gözünüzde hayat. Ve üzerinde yaşadığımız coğrafyanın sizi umutla değiştiriyor olmasına bin kat sevinirsiniz. Sizi çağıran bu ilçenin yollarında, sokaklarında, tarihinde, efsanelerinde ve doğasında kaybolur, çıktığımız bu yolculukta, "söz" dersiniz, "gözüm üzerinde Çermik, seni tanımamak yalnızlıktı benim için, seninle şimdi daha kalabalığım, bir o kadar zengin"

Çermik'e gelecek yerli ve yabancılara sunulacak olan kitapçıkta ilk olarak ilçenin tarihi anlatılıyor. Bu bölümde yer alan 1914 tarihinde çekilen ve orijinali Boztepe Ailesine ait olan siyah-beyaz fotoğraf yer alıyor. Bu fotoğrafta Kale, Ulu Camii ve Kale Mahallesi yer alıyor. Resimde Ulu Caminin minaresinin sağda olduğu, cami önünden santrale doğru olan bölgede sadece rahmetli Hacı Fevzi Önal'ın evinin yer aldığı görülüyor. Bir asırlık olan ev halen duruyor ve Önal ailesi kullanıyor.
Kitapçığın Coğrafya bölümünde ise ilçenin coğrafi konumu, dağlar, akarsular ve göletler, iklim ve bitki örtüsü anlatılıyor. Kitapçığın üçüncü bölümü ise tarihi ve turistik yerler anlatılıyor. Bu bölümde, şunlar yer alıyor;

"Melike Belkıs Kaplıcaları, Kaplıca, Kaplıca suyunun özellikleri, kaplıca suyunun şifalı geldiği hastalıklar, konaklama ve ulaşım. Haburman, Sinek ve Nişinik köprüleri, Ulucami, çarşı ve hanbaşı camileri, Çeteci Abdullah Paşa Medresesi, Sinek çayı kayaaltı sığınağı, kale, Hüsnüran Kalesi, Karakaya Hanı, Beyler Sarayı, Saray Hamamı, Sinegog, Toplu Köyü Su Sarnıçları ve Antik Taş Ocakları, Tekke, Gabar Kral yolu, Gelincik Dağı, Sakaltutan Kaya Mezarları, Sinek Çayı, Sinek Çayı şelalesi, Fırat Nehri, Şeyhandede ve Yabanardı Şelaleri, Göze, yemek çeşitli ve gıda pazarı."

Kitapta ilçeyi anlatan bölümler, bol fotoğraflarla destekleniyor.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Mimar Sinan Batmaz Diyarbakır Çermik Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title