Haberler

Tüketiciler Birliği Antalya Şubesi Başkanı Gündüz Açıklaması

"Ülkemizde tıbbi ve aromatik bitki pazarının büyüklüğü 3 milyar dolara ulaştı"

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, "Ülkemizde tıbbi ve aromatik bitki pazarının büyüklüğü 3 milyar dolara ulaştı" dedi.

Antalya'da düzenlenen "Doğal Gıda Takviyeleri ve Bitkisel Ürünlerin İstismarı" panelinde konuşan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, Türkiye'de bitkisel ürün pazarının giderek büyüyen bir pazar olduğunu söyledi.

Pazarda bu tür ürünlerin "Yüzde yüz bitkesel, tamamı doğal, hiçbir yan etkisi yok, sorunlarınıza bitkisel çözüm" gibi sloganlarla satıldığını belirten Gündüz, bilinçsizce alınan ve kullanılan bu ürünlerin toplum sağlığı açısından çok ciddi bir risk oluşturduğunu kaydetti.

Televizyon ve radyo kanallarında yoğun şekilde reklam ve tele-alışverişe konu olan gıda takviyesi ürünlerinin kullanımındaki yaygınlığın gözardı edilmeyecek kadar sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini vurgulayan Gündüz, doğal gıda takviyesi ve bitkesel ürün pazarına bir düzen getirilmesi gerektiğini bildirdi.

Türkiye'de tıbbi ve aromatik bitki pazar büyüklüğünün 3 milyar dolara ulaştığını belirten Gündüz, "Dünya genelinde ekonomik durgunluga rağmen kayda değer bir büyüme göstermiştir. Tüketicilerimiz sağlık sorunu yaşadıklarında önce hekime görünsünler, eczanelerden yardım istesinler. İlaç adı altında yapılacak istismarlara dikkat etsinler" diye konuştu.

Panelde konuşan Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognazi ve Fitoterapi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr Erdem Yeşilada ise internetten satılan bitkisel ilaçların son derece riskli olduğunu belirterek, "Yani Boğaz Köprüsünden atlamakla belki kurtulma olasılığı bu ilaçları internetten almaktan daha yüksek" dedi.

Eczacı Gürhan Abuhanoğlu ise doğal gıda takviyeleri ve bitkisel ürünler pazarının geliştiğini ve gelişmeye devam edeceğini söyledi. Abuhanoğlu, bu ürünlerin araştırılması ve hastalara sunulması konusunda da eczacılara büyük görev düştüğünü bildirdi. - Antalya

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title