Haberler

Tosun: "Sinop Eski İhtişamına Kavuşacak"

Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, ‘Alan Yönetimi Projesi’ ile Tarihi Cezaevi’nin yanı sıra kültür miras alanlarının, camilerin, türbelerin, hanların ve hamamların yani bütün kültür miras alanlarının koridorlarla birleştirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, 'Alan Yönetimi Projesi' ile Tarihi Cezaevi'nin yanı sıra kültür miras alanlarının, camilerin, türbelerin, hanların ve hamamların yani bütün kültür miras alanlarının koridorlarla birleştirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Tosun yaptığı açıklamada, "Tarihi Cezaevi 9.2 milyon euroluk bir Avrupa Birliği hibe projesi. Projenin yüzde 20'sini Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karşılıyor. Türkiye'de alan yönetimi ve alan planı uygulamaları Sinop Kaleiçi ve kale içerisindeki kenti konu almaktadır. Tarihi Cezaevi'nin yeniden fonksiyonlandırılması, içerisinde deniz ve adalet müzeleri, kültür sanat atölyeleri kurulması, kaybolmaya yüz tutmuş yöresel el sanatlarının işlenmesi, Sinop'u cezaevi hüviyetinden kurtulması ve Sinop'un bir marka şehri haline getirilmesi planlanıyor" dedi.

"CEZAEVİ DENİZ İLE BİRLEŞTİRİLECEK"

Bu proje ile birlikte cezaevinin hemen önünde marina projesi olduğunu dile getiren Tosun, "Cezaevi ile marinanın birleştirilmesindeki amaç, Sinop'un tarihi bir deniz kenti olduğunu bundan sonra anlatabilmek. Bu proje ile birlikte tarihi cezaevinin yanı sıra Sinop'taki kültür miras alanlarının, camilerin, türbelerin, hanların, hamamların yani bütün kültür miras alanlarının koridorlarla birleştirilmesi amaçlanıyor. Bununla birlikte özellikle kurvaziyer gemileri ile gelen turistlerin, yerli ve yabancı ziyaretçilerinin gezebileceği bir güzergah oluşturulması bu projenin ana temasını oluşturmaktadır. Bu proje ile birlikte sürdürülebilir bir turizm kalkınması, kültür kalkınması ve cezaevi ve çevresini bir cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyor" diye konuştu.

Tosun, Alan Yönetimi Projesi'nin başlangıç ve bitiş süresi ile ilgili de şu bilgileri verdi: "Bu projenin kum saati 2014 Ekim ayıdır. Planlama sürecimiz 18 ay. Bu süreçten sonra restorasyon çalışmaları başlayacak. Bu süreç ise 24 aydır. Restorasyon çalışmaları sona erdiğinde Sinop Avrupa Birliği'ne kültür, miras alanında model bir kent olarak ortaya çıkacaktır. Amacımızda budur."

Kültür ve Turizm İl Müdür Hikmet Tosun, makam odasında kendisine Sinoplu resim sanatçısı Güven Dağdelen'in hediye ettiği resmi göstererek "Sinop bu resimde olduğu gibi eski ihtişamına kavuşacak" şeklinde sözlerini tamamladı. - SİNOP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Avrupa Birliği Hikmet Tosun Türkiye Sinop Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title