Haberler

Satso Meslek Komiteleri Müşterek Toplantıda Bir Araya Geldi

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) bünyesinde faaliyet gösteren meslek komitelerinin, sorun ve önerilerini dile getirdikleri Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı, SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu'nda yapıldı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) bünyesinde faaliyet gösteren meslek komitelerinin, sorun ve önerilerini dile getirdikleri Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı, SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu'nda yapıldı. Toplantıya, SATSO Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul başkanlık etti.

Komitelerin büyük ilgi gösterdiği toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, SATSO'nun 32 meslek grubundan 34 meslek grubuna yükselmesi ile birlikte 204 komite üyesi ve 85 meclis üyesinden müteşekkil olduğunu belirtti. Kösemusul, komite üyelerine hitaben yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

"Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz, istişareyi çok önemsiyoruz. Sorunlarımıza müşterek çözüm üretebilmek için istişare ortamı çok önemlidir. Komitelerimiz, gerek mesleki gerekse şehrimize ait sosyo ekonomik sorunlarını, dilek ve temennilerini bu toplantılarında değerlendirip bir üst kurul olan Yönetim Kurulu'na iletmektedir. Meslek Komitelerimiz, Oda - Üye kaynaşmasında en önemli görevi üstlenen, vazgeçilmez organlarımızdır. 2013 döneminde rekor sayıda toplantı, karar ve faaliyetlerle Odamız işleyişine son derece önemli katkıda bulunduklarından dolayı şahsım ve Yönetim Kurulu arkadaşlarım adına Meslek Komitelerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum."

Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'un ardından konuşan Meclis Başkanı Akgün Altuğ, SATSO'nun 34 meslek komitesi ve bunlara bağlı yaklaşık 13 bin üyeye sahip olduğunu belirterek, "Üyelerin istihdam ettirdiği güce baktığınızda SATSO ve üyelerinin ne kadar büyük bir güce sahip olduğunu anlayabilirsiniz. SATSO olarak yapıcı ve konumlandırıcı bir durumdayız. Bu çatı altında sadece sektörel değil şehirle ilgili her türlü sorunu dile getirip çözümü noktasında talepte bulunabilirsiniz, bizler bunun için buradayız. SATSO çok güçlü ve büyük bir aile ve hepiniz bu ailenin fertlerisiniz. Bu itibarla herkesten ciddi çalışmalar talep ediyoruz" diye konuştu.

Toplantıda meslek komiteleri temsilcileri çekilen kuraya göre konuştu. SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Orhan Yılgenci ve Günay Güneş ile Genel Sekreter Uğur Tın'ın da bulunduğu toplantıda ilk sözü 11. Meslek Komitesi adına konuşan komite üyesi Rıfkı Bedir aldı.

Bedir, çoğunluğunu kuyumcular ve mücevherat ticaretinde iştigal eden üyelerden oluşan meslek grubunun hafta sonu ve özellikle Pazar günleri çalışma saatlerinin düzensizliği ile ilgili sorunlarını dile getirerek, "Özellikle Pazar günleri mutlaka ihtiyaç var. Kuyumcular açık olsun ama bir düzene bağlanarak nöbetçilik esasına göre yapılsın" dedi.

19. Meslek Komite Başkan Yardımcısı Ali Dayıoğlu, nakliye ve motorize sektörünün ağırlıklı olduğu meslek grubunun sorunlarını dile getirerek özellikle Sakarya'da servis taşımacılığı yapan araçlarda 54 plaka uygulamasına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Dayıoğlu, toplu taşıma sektörünün zor durumda olduğunu belirterek, Sakaryalı firmaların korunması ve servis ve toplu taşıma konusunda 54 plaka şartı aranması gerektiğini dile getirdi. Ali Dayıoğlu, bu konuda SATSO'dan destek beklediklerini ifade etti. Aynı komiteyi temsilen konuşan Komite Başkanı ise merdiven altı ya da çantacı olarak tabir edilen taşımacılara dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

10. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Erol Demiralay, SEDAŞ'la kurumsal prosedürler konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek, "Önceki süreçte yaşanan prosedür sıkıntısının özelleşirken beklenti bunların azalacağı ve işlerin hızlanacağı idi. Ancak bugün bu sorunlar artmıştır. Merkezi sistemden yerinde yönetim uygulaması yerine tek tek incelemeler yapılıyor, anlık değerlendirmeler yapılamıyor. Özel bir şirketin süreci uzatan uygulaması sektörümüzü ve diğer sektörleri mağdur etmektedir" dedi.

7. Meslek Komitesi adına Komite Başkanı Doğan Çatalbaş konuştu. Komitenin doğalgaz tesisat sektöründe faaliyet gösteren üyelerden oluştuğunu belirten Çatalbaş konuşmasında, Türkiye'deki enerji politikaları ve enerji tasarrufu konusuna değinerek şunları dile getirdi:

"Türkiye'nin 60 milyar dolarlık enerji ithalatının 20 milyar dolarlık kısmını ısınmaya harcıyoruz. Isı kazanımı yüze 25 enerji tasarrufu ve yaklaşık 5 milyar doları kurtarmak demektir. Kentsel dönüşüm ve yeni yapılanmalar oluşurken yoğuşmalı kazanlar ve tasarruflu kombiler ısı tasarrufu açısından önem teşkil ediyor"

30. Meslek Komite Başkanı İdris Toska, çoğunluğu meyve sebze ticareti ile iştigal eden bir meslek grubunu temsil ettiklerini dile getirerek, Geyve hattındaki hal kontrol noktasının HES'in yapılmasından dolayı kaldırıldığını ve bunun sektörel olarak sıkıntı teşkil ettiğini ve tekrar hayata geçirilmesini talep ettiklerini belirtti.

5. Meslek Komite Başkanı Adnan Atasoy ise yurt, otel, toplu yemek üreticileri, otel ve restoran işletmecilerinden oluşan sektörün sorunları ve çözüm önerilerine değindi. Atasoy konuşmasında, Sakarya Üniversitesi'ni kazanan öğrencilerin şehir dışından gelen toplu taşıma firmaları tarafından servislerle taşınmasının sadece yurt restoran işletmecilerini değil Sakarya ticaretinin de olumsuz etkilediğini ifade etti.

SÜS BİTKİSİ SEKTÖRÜ İÇİN ENVANTER TALEBİ

1.Meslek Komitesi adına konuşan Meclis Başkanı Akgün Altuğ, komitenin zirai ürünler ticareti ve süs bitkisi yetiştiriciliği olduğunu belirterek çalışmalar hakkında bilgi verdi. Altuğ konuşmasında, süs bitkiciliği sektörünün il ve ülke ekonomisine katkısına değinerek kapasite ve istihdamda ile önemli bir katma değer sağlayan bu sektörle ilgili bir envanter çalışması yapılmasını talep ettiklerini ifade etti. Altuğ, Yalova örneğini vererek, "Sektörün belli bilgiler ışığında yol alabileceğini ve mevcut iki kooperatif ile bu çalışma kolaylaşabileceğini düşünüyorum" dedi. Arazi toplulaştırılması konusundaki çalışmalara dahil olmak gerektiğini vurgulayan Altuğ, özellikle gübre ve tarım aletleri satışı konusunda satış mağazası açan şehir dışından gelen bir firmanın çok uygun fiyatlarda satış yaptığını bu tür ticari faaliyetlerle mücadele edebilmenin yolunun, kümeleşerek bu firmalara rakip olmaktan geçtiğini vurguladı.

GALERİCİLER SİTESİ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

21. Meslek Komitesi Başkanı Levent Bayraktar, Otomotiv sektörünün eleman bulma ve yetiştirme konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını dile getirerek bu konunun çözümü doğrultusunda SATSO Yönetimi ve komite olarak çalışmalar yaptıklarını belirtti. Eleman yetiştirilmesi konusunda 3+1 modeline benzer bir çalışma yapılması konusunda İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı ile görüştüklerini ifade eden Bayraktar, "Milli Eğitim Müdürlüğü'nün uygun bir proje çalışması dahilinde bir çalışma başlatılması yolunda gelişeceğine inanıyoruz. İlimizde ikinci el araç satan galericilerimizi 'Galericiler Sitesi'nde buluşturmak istiyoruz. Bu işte belli bir noktaya gelindi. Böyle bir siteyi ilimize kazandıracağız" diyerek Galericiler Sitesi kurulması yolundaki çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

PVC İHTİSAS OSB İÇİN TEŞEKKÜR

32. Meslek Komitesi Başkanı Yalçın Çoban PVC ihtisas Organize Sanayi Bölgeleri konusunda yaptıkları girişim ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çoban konuşmasında, PVC İhtisas OSB'nin sektöre kazandırılması konusundaki katkılarından ve gayretlerinden dolayı SATSO Yönetimine teşekkür etti.

DERSHANELER SORUNU

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Bülent Karslı ise dershanelerin kaldırılması konusuna değinerek 110-120 eğitim kurumu adına söz aldığını belirtti. Karslı, "Bu yıl 1,5 milyon öğrenci 8. sınıftan sınavlara girecek ve biz sınavsız geçiş sistemine girmeye hazırlanırken 6+6 olmak üzere 12 sınav getirdiler" diyerek sıkıntıları dile getirdi. Karslı ayrıca eğitim sisteminde dershanelerin etkilerine değinerek, "2005 yılında YGS'ye giren öğrenci sayısı 1 milyon 500 bin'dir. Barajı geçemeyen öğrenci sayısı ise 180 bin. 2013'te sınava giren öğrenci sayısı 1 milyon 800 bin, barajı geçemeyen öğrenci sayısı ise 523 bindir" dedi. Ardından herkesin fesini önüne koyması ve düşünerek insanlara doğruları söylemesi gerektiğini ifade eden Karslı, "Çocukların zamanını dershaneler almıyor. Dershaneler günah keçisi seçilmiştir. Dershaneler kapatılırsa önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde sınavlarda barajı geçemeyen öğrenci sayısı 750 bine ulaşacak" şeklinde konuştu. Ayrıca Karslı, "Dershaneler bir sebep değil, sonuçtur. Dershaneleri kapatmak bir ilacı kesip hastayı öldürmektir" dedi.

Karslı'ya cevaben konuşan Başkan Kösemusul, "SATSO olarak geçtiğimiz dönem 6. Meslek Komitesi'nin serbest kıyafet uygulaması ile ilgili sorununu diğer bölgelerindeki odalarla istişare halinde TOBB'a ve ilgili bakanlıklara ileterek olumlu netice aldık. Konuyu çözdük. 6. Meslek komitesi öncülüğünde Türkiye'de bu sorunu çözdük. 6. Meslek komitesini rol model olarak almanızı tavsiye ederim. Diğer odalardaki ilgili komitelerle istişare halinde yürütmek önemli. SATSO olarak konuyu yakından takip ettiğimizi buradan tekrar ifade ediyorum" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

20. Meslek Komite Başkanı Haluk Yıldız akaryakıt sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, "Ülkemizde vergi gelirlerinin önemli bir bölümünün toplandığı sektörlerinde başında gelen akaryakıt sektörünün birçok sorunu bulunmaktadır. Özellikle istasyonlarda sorumlu müdür çalıştırma zorunluluğunun yanı sıra yeni çıkan 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu çıkmadan önceki süreçte akaryakıt istasyonlarında LPG Sorumlu Müdür çalıştırılırken kanunun çıkarılması ve uygulanması ile birlikte söz konusu LPG Sorumlu Müdür sıfatı ile personel istihdamı sektöre ekstra maddi yük getirmiş oldu. Çünkü Kanun çerçevesinde çalıştırılan iş güvenliği uzmanı ve LPG Sorumlu Müdür iş tanımı olarak aynı içeriğe sahip" dedi.

Yıldız ayrıca geçtiğimiz günlerde SATSO'da gerçekleştirilen ve Türkiye'de bir ilk olan LPG Eğitimi hakkında da bilgi vererek SATSO'ya teşekkürlerini sundu. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ali Dayıoğlu Ali Coşkun Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Damla kimdir? Peki, Survivor Damla kaç yaşında, nereli? Bein Sports 1-2-3 CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Trabzonspor Karagümrük maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! TS Karagümrük maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title