Haberler

Kdz. Ereğli'de Cumhuriyet Bayramı Coşkuyla Kutlandı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı düzenlenen etkinliklerle kutlandı.Kdz.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Kdz. Ereğli'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle etkinlikler düzenlendi. Kutlamalar Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Dz. Kıdemli Albay Yalçın Enç ve Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın halkın ve öğrencileri selamlayarak bayramlarını kutlaması ile başladı. Törende saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay tören alanında halka hitaben yaptığı konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 1. Dünya Savaşı sonrası verdiği mücadele sonrası Cumhuriyet'i ilan ettiğini söyledi. Osmanlı Devleti'nin küllerinden Türkiye Cumhuriyeti'nin doğdunu belirten Çay "Gerçekte 23 Nisan 1920'den beri yeni Türkiye Devleti'ni ilan eden Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Hükümeti milli egemenlik esasına dayanıyordu. Devletin şekli aslında cumhuriyetti. Ancak bağımsızlık mücadelesinin yürütüldüğü sırada bu değerin açıkça belirtilmesi doğru olmazdı. TBMM Hükümeti, Mustafa Kemal önderliğinde yürüttüğü İstiklal Harbi'ni kazanacak ve daha sonra 1 Kasım 1922 tarihinde saltanatı kaldıracaktı. Türkiye Büyük Millet Meclisinin imzaladığı Lozan Antlaşması, Türkiye'nin bağımsızlıktan ödün vermeyeceğinin kanıtıydı. Bu antlaşmayla Türkiye tam bağımsız bir devlet haline geldi. Artık iş bu yeni devlete adını koymaya gelmişti. Takvimler Ekim 1923'ü gösterdiğinde artık devletin adının konması gerektiği ortaya çıktı. Çünkü saltanat kaldırılınca devletin yapması gereken tüm görevleri Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti yapıyordu. Bu sebeple de devletin bir adının olmaması resmi yazışmalarda sorun yaratıyordu. Gazi Mustafa Kemal 28 Ekim akşamı yakın arkadaşlarıyla yaptığı toplantıda "Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz." dedi. 29 Ekim 1923 tarihinde de "Türkiye Devletinin hükümet şekli Cumhuriyettir" hükmünün yer aldığı kanun tasarısı kabul edilerek "Yaşasın Cumhuriyet " sesleri arasında Cumhuriyet ilan edildi. Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal oy birliğiyle Cumhurbaşkanı seçildi. Cumhuriyetin büyük bir coşku ile ilanı kutlandı, yeni Türk Devleti'nin adı konuldu. Böylece devlet rejiminin nasıl olacağı konusundaki tartışmalar son buldu ve devlet başkanlığı konusunda da kesin olarak çözüme kavuşuldu. Değerli öğrenciler milletine değer veren milleti devlet yönetiminde söz sahibi yapan Cumhuriyet rejimini sonsuza dek yaşatmak hepimin vatandaşlık görevidir. Nice zorluklarla kurulan Cumhuriyetimizin değerini iyi anlamalıyız ve onu korumayı kendimize bir görev bilmeliyiz. Milli mücadele de emeği geçen başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve değerli silah arkadaşları olmak üzere, bu topraklar için canını veren tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun" dedi.

Kaymakam Çay'ın konuşmasının ardından bazı öğrenciler günün anlam ve önemini anlatan şiirler okudu. Törende 29 Ekim cumhuriyet Bayramı nedeniyle İlçe Milli eğitim Müdürlüğü'nce düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Kaymakam İbrahim Çay ve protokol üyeleri tarafından verildi. Kutlamalar sırasında Kdz. Ereğli Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu'nca folklor gösterisi yapıldı. Tören sırasında ilk ve orta dereceli okullarda okuyan öğrenciler yürüyüş yaparak protokol ve halkı selamladılar. Geçiş töreni sırasında şehit aileleri ve muharip gaziler halktan büyük alkış aldılar.

Kdz. Ereğli'de ki törenler geçiş töreninin arından sona ererken, halkın katılımının yoğun olduğu görüldü. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Zonguldak 29 Ekim Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 30 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? #9917 30 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Bugün hava nasıl olacak? #127782 İstanbul'da yağmur yağacak mı? 30 Nisan hava durumu tahminleri! A101 AKTÜEL KATALOĞU 2 MAYIS| Çekme karavan fiyatı ne kadar? A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! Resmi Gazete'de yayımlandı: #128647 Toplu taşıma 1 Mayıs'ta ücretsiz olacak! Resmi Gazete bugünün kararları neler?
title