Haberler

Katledilen Dedelerinin Fotoğraflarını Görünce Gözyaşlarını Tutamadılar

Tunceli'de düzenlenen 12.Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nde, Hozat Belediye Başkanlığı ve bir müzik firması sahibi tarafından gerçekleştirilen '1937-38 Dersim Fotoğraf Sergisi'ni izleyenler gözyaşlarını tutamadı.

Tunceli'de düzenlenen 12. Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nde, Hozat Belediye Başkanlığı ve bir müzik firması sahibi tarafından gerçekleştirilen '1937-38 Dersim Fotoğraf Sergisi'ni izleyenler gözyaşlarını tutamadı.

Festivalin Hozat ayağında gerçekleştirilen sergide, tamamı orijinal fotoğraflardan oluşan ve 1938'de Dersim'e düzenlenen askeri harekat sırasında meydana gelen olayları gösteren kare ve haritalar yer alıyor. Tunceli'de dönemin görevli askerleri tarafından çekilen fotoğraflarda sürgüne gönderilen insanlar ve gözaltına alınan dönemin aşiret liderleri ailelerinin orijinal fotoğrafları ve 1937-38 yılarındaki askeri harekatı gösteren fotoğraflar yer alıyor. Fotograf arşivi sahibi Hasan Saltık, bu fotoğraf ve belgeleri elde etmek için 12 yılını harcadığını ve bin 500 resimle belgeye ulaştığını belirterek "O döneme ait harekatta görev almış güvenlik görevlilerinin, müfettişlerin kişisel arşivlerinden alınmış özel fotoğraflardan oluşuyor" dedi

CHP DERSİM HALKINDAN ÖZÜR DİLEMELİDİR

Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, 1938 olaylarını yaşayan büyüklerinin kendilerine anlattığı bu bilgilerle büyüdüklerini söyledi. Bugün o dönem yaşanan olayların bu resimlerde açıkça sergilendiğini anlatan Konak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüreğimiz yanıyor ama o dönemin unutulmaması için bu resimler tarihe tanıklık ediyor. Biz o dönemin yöneticilerini asla af etmeyeceğiz. Bugün o dönemin hükümetinin devamı olan CHP, Dersim halkının önünde diz çökmez, özür dilemezse CHP'yi de asla affetmeyeceğiz"

Sözlü tarih araştırmacısı Cemal Taş ise fotoğraflardan bazı kimselerin de akıbetleri hakkında bilgi sahibi olabildiğini dile getirerek, "İnsanlar yakınlarını bu sergideki fotoğraflarda görerek bilgi sahibi oldu" şeklinde konuştu.

Sergiye katılan eski Tunceli Belediye Başkanı Veli Aytaç da, iki kız kardeşin dramını anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Diyarbakır'dan gelen Delal Akpınar ve Gümüşhane'den gelen Nevzat Koçtur da fotoğraflardaki vahşet karşısında dillerinin tutulduğunu açıkladı.

Hozat Belediyesi ve Hasan Saltık ortaklığıyla açılan resim sergisinin iki gün

ziyarete açık olacağı belirtildi. - TUNCELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Tunceli Munzur Dersim Hozat Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kuaförler pazar günü açık mı? Kuaförler pazar günü çalışıyor mu 2024? Hıdırellezde dilek dilemek günah mı? Hıdırellez kutlamak caiz mi, haram mı? Buca Belediyesi hangi parti? Buca Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title