Haberler

Fazla Ödemeler Faiziyle Geri İstendi

İl Özel İdaresi Kanunu'nda 22 Şubat 2005 tarihinde yapılan değişiklik sonrası, daha önce valilerin başkanlık ettiği İl Genel Meclislerine seçilmiş Meclis üyelerinden birisi başkanlık etmeye başlamıştı.

İl Özel İdaresi Kanunu'nda 22 Şubat 2005 tarihinde yapılan değişiklik sonrası, daha önce valilerin başkanlık ettiği İl Genel Meclislerine seçilmiş Meclis üyelerinden birisi başkanlık etmeye başlamıştı. Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından meclis toplantı gün süresi ile ilgili Muğla'da sıkıntı yaşanmıştı. Toplantı yapılacak ayın ilk haftasının beş günü yapılması gerekirken, zaman zaman iki gün yapılmış ve daha sonra durum fark edilerek beş güne çıkarılmıştı.

SAYIŞTAY FAZLA ÖDEMELERİN GERİ ÖDENMESİNİ İSTEDİ

Sayıştay 1. Dairesi tarafından Muğla İl Özel İdare Müdürlüğü'nün 2007 yılına ait hesaplarının incelendiği 2008 yılında İl Genel Meclis üyelerine yapılan fazla ödemeler ortaya çıktı. Sayıştay denetçileri tarafından düzenlenen rapor Muğla İl Özel İdare Müdürlüğü Genel Sekreterliği'ne gönderildi. Genel Sekreterlik 2007 yılında görev yapan 44 İl Genel Meclisi üyesine ödeme emri çıkardı. Ödeme emirleri 6 Mart 2012 tarihinde meclis üyelerine ulaştırıldı.

DÖNEMİN MECLİS BAŞKANI 9 BİN 675 TL ÖDEYECEK

Mevcut İl Genel Meclisi'nde 2007 yılında da görev yapan 10 meclis üyesi tekrar 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde seçilirken, 33'ü seçilmedi, bir meclis üyesi de vefat etti. Sayıştay denetçileri tarafından yapılan inceleme sonrası en fazla geri ödemeyi 2007 yılında İl Genel Meclis Başkanlığı yapan Cem Erkin ödeyecek. Meclis başkanlarının oturum ve komisyona katıldığı her gün için 6000 gösterge üzerinden ödeme yapıldığı için Erkin'e yıllık 5 bin 687 TL ödenmesi gerekirken, 8 bin 795 TL ödeme yapıldığı, gecikme faizi birlikte Muğla İl Özel İdare Müdürlüğü'ne ödemesi gereken paranın 9 bin 675 TL olduğu bildirildi. 2007 yılında Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı yapan Av. Çağrı Alper'den faizi ile birlikte 5 bin 487 TL geri ödeme yapması istenirken, diğer üyelerden 3 bin 600 TL ile 4 bin TL arasında geri ödeme yapmaları istendi.

ÖLEN MECLİS ÜYESİNDEN DE ÖDEME YAPMASI İSTENDİ

2007 yılında AK Parti Fethiye İl Genel Meclis üyeliği yapan Mahmut Esat Kaçar, geçen yıl 19 Mart tarihinde hayatını kaybetti. Mahmut Esat Kaçar'dan istenen fazla ödemelerin varislerinden tahsil edileceği öğrenilirken, fazla ödeme olarak 3 bin 632 TL, faizinin 363 TL ile birlikte toplam 3 bin 995 TL ödeme yapması istendi.

"TAKSİT TAKSİT ÖDERİM"

2004-2007 döneminde İl Genel meclis üyeliği yapan ve 2009 yerel seçimlerinde tekrar seçilen CHP'li Muğla İl Genel Meclis Üyesi Erol Kutlay, Sayıştay denetiminde ortaya çıkan fazla ödemelerin geri iadesine ilişkin tebligatı aldığın belirterek, "Tek kalemde ödenmesi zor. İdareye başvurarak geri ödemelerin taksitlendirilmesini isteyeceğiz. Ödemeler konusunda bizim bir kusurumuz yok. O dönemde oturum günlerinin kaç gün olacağı ile ilgili yaşanan sıkıntı vardı. Ayda beş gün yerine 2 gün yapılan oturumlar oldu. Fazla ödemeler buradan kaynaklanmış" dedi.

"KANUN İYİ YORUMLANAMADI"

CHP'li Bodrum İl Genel Meclisi üyesi Şükrü Şehir ise 2005 tarihinde değişen İl Özel İdare Kanunu'nun iyi yorumlanamamasından kaynaklanan bir fazla ödeme gerçekleştiğini belirterek, "Yapacak bir şey yok. Paraları geri ödeyeceğiz. Ama o dönemde bizimle görev yapan ve ödeme yapamayacak durumda olan arkadaşlarımız var. Taksitlendirme yaparak geri ödeyeceğiz" dedi.

"PARALAR ÖZEL İDAREYE ÖDENECEK"

Muğla İl Özel İdare Genel Sekreteri Sabahattin Avcı, Sayıştay denetçileri tarafından 2007 yılı evraklarının incelenmesi sonucu o döneme ait İl Genel Meclis üyelerine fazla ödeme yapıldığına dair kararın ellerine ulaşmasından sonra 44 il genel meclis üyesine tebligat yapıldığını belirtti. Avcı, "832 sayılı Sayıştay kanununu 64. Maddesine göre, 'Sayıştay ilamları kesinleştikten sonra 45 inci madde gereğince yerine getirilir. İlamların yerine getirilmesini izlemekten, ilamların gönderildiği dairelerin en büyük amiri sorumludur. İlamlarda gösterilen zimmet ve tazminlerde zimmetler vukuu tarihinden; tazminler ise hükmedildikleri tarihten itibaren faize tabi olarak, İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre tahsil olunur. Ancak, bu suretle eklenecek faizin tutarı, zimmet veya tazminine karar verilen miktarın % 10'unu geçemez' der. Bu maddeye göre hüküm kesindir. 6183 sayılı amme alacakları yasasına göre bu paralar taksitli ödeme yapılabilir" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mahmut Esat Sayıştay Muğla Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları...
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title