Haberler

Emanet 2015 Sempozyumu'na Mersin Ev Sahipliği Yapacak

Elektromanyetik alanların çevre ve halk sağlığına etkileri, korunma ve hukuksal boyutlarının tartışıldığı Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri Sempozyumu’nun (EMANET 2015) 3’üncüsü Mersin’de yapılacak.

Elektromanyetik alanların çevre ve halk sağlığına etkileri, korunma ve hukuksal boyutlarının tartışıldığı Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri Sempozyumu'nun (EMANET 2015) 3'üncüsü Mersin'de yapılacak.

2011 ve 2013 yıllarında İstanbul'da düzenlenen EMANET 2015 Sempozyumu'na bu yıl Mersin ev sahipliği yapacak. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şubesi, Mersin Tabip Odası, Mersin Barosu ve Yenişehir Belediyesi işbirliğiyle 13-15 Kasım 2015 tarihleri arasında Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenecek EMANET 2015 Sempozyumu'nun bilgilendirme toplantısı Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde yapıldı. Toplantıya, EMO Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan ve Yenişehir Belediyesi'nden Nuran Kurtuluş katıldı.

"SAĞLIKLI YARINLAR İÇİN EMANET 2015"

MEÜ, Toros Üniversitesi ve TÜBİTAK'ın desteğiyle gerçekleştirilecek sempozyumla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Caner Özdemir, elektromanyetik alanların çevre ve sağlık üzerindeki etkileri ve hukuki yaklaşımlar konulu "EMANET 2015" sempozyumunun "Sağlıklı Yarınlar İçin EMANET 2015" sloganıyla düzenlendiğini söyledi. Sempozyumun halka açık ve ücretsiz olacağını belirten Özdemir, EMANET 2015 sempozyumu kapsamında, elektromanyetik alanların çevre ve sağlık üzerindeki etkileri, yeni teknolojiler ve insanları bekleyen tehlikeler, elektromanyetik alanların çocuk sağlığı üzerine etkileri, baz istasyonları ve her türlü alıcı ve vericilerin sağlık ve hukuk açısından değerlendirmeleri konularında 4 adet panel gerçekleştirileceğini bildirdi. Özdemir, "Ayrıca sempozyuma, elektromanyetik alan benzetimi ve modellemesi, elektromanyetik alan ölçümü, ısıl ve ısıl olmayan mekanizmalar, elektromanyetik alan ve ışıma çalışmaları için insan vücudunun modellenmesi, elektromanyetik alanların çocuk sağlığı ve psikolojisindeki etkileri, ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler ve uygulamalar, elektromanyetik alanlar hakkında ulusal mevzuatlarda yaşananlar ve sonuçlar ile ilgili gönderilen 58 bildiri ele alınacak" dedi.

Kamu yararı gözetilerek hazırlanan bu sempozyumda çocuklar ve gençlerin de unutulmadığını vurgulayan Özdemir, "Sempozyum süresince çocuklara yönelik mini atölye çalışmaları yapılacak. İlköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin ücretsiz katılabileceği elektromanyetik alanlar konulu resim ve fotoğraf yarışmaları düzenlenecek. Türkiye'de 3'üncüsü, Mersin'de ise ilk kez düzenlenecek olan EMANET 2015 Sempozyumu'na ABD senatosu, Finlandiya Parlamentosu, ABD Ulusal Akademisi ve Dünya Sağlık Örgütü gibi birçok kurum ve organizasyon tarafından tanınan moleküler biyoloji, hücre biyolojisi ve prometik alanında önemli araştırmaları olan Dr. Dariusz Leszczynski de konuşmacı olarak katılacak. Ayrıca, yurdumuzun dört bir yanındaki üniversitelerden konusunda uzman çok değerli bilim insanları sempozyuma katılacaktır. Tüm halkımızın sempozyumumuza bekliyoruz" diye konuştu.

"ELEKTROMANYETİK DALGALANMA ARTIYOR"

Anadolu'da da elektromanyetik etkiler ile ilgili farkındalığın oluşturulması için bu tür etkinliklerin yapılmasının öneminin büyük olduğunu dile getiren Özdemir, bu konudaki bilgi kirliliğini önlemek, halkın daha anlaşılabilir bilgiye uzman bilim insanları tarafından sahip olmasını sağlamak amacıyla bu sempozyumu gerçekleştirdiklerini ifada etti. Günümüzde özellikle cep telefonlarının elektromanyetik alan yayma konusunda önemli bir etken olduğunu, ancak sadece cep telefonları değil, televizyondan saç kurutma makinesine, akıllı saatlerden giyilebilir teknolojik cihazlara kadar, teknolojinin hayatın önemli bir parçası haline geldiğine işaret eden Özdemir, özellikle kablosuz iletişimin artması ile havadaki elektromanyetik dalgalanmanın da giderek arttığını kaydetti. Tüm bu teknolojik kuşatmanın etkileri konusunda ise yeterli bilince sahip olunmadığına dikkat çeken Özdemir, "İşte bu sempozyum ile elektromanyetik alanların biyolojik, dokusal ve psikolojik etkilerini masaya yatıracağız" ifadelerini kullandı.

EMO Şube Başkanı Atar da teknolojik gelişmelerin yaşamın her alanına girdiğini, ancak oluşturduğu etkilerin yeterince tartışılmadığını belirterek, "Kullandığımız teknolojinin insan sağlığına etkilerini kamuoyuyla paylaşarak, insanların bu cihazları kullanırken nelere dikkat etmeleri gerektiğini bilim insanlarından öğrenmesini istedik" şeklinde konuştu.

Mersin Barosu Başkanı Antmen ise elektromanyetik alanların sağlığa etkilerinin son derece önemli olduğunun altını çizerek, "Biz hukukçular için yaşam hakkı, insannın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı vazgeçilemez haklardandır. Biz Mersin Barosu olarak mesleğimizin bizlere yüklediği sorumluluk gereği, insanın yaşam hakkını savunmak için bu sempozyumun içerisinde yer aldık. Sempozyumu gerçekleştirdikten sonra sonuçlarını hep birlikte ulusal bazda yayacak ve bilinçlenmeye katkı sağlamış olacağız" dedi.

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Uğurhan da elektromanyetik alanların oluşturduğu tehdidin direkt olarak insan sağlığını etkilediğini dile getirerek, şunları söyledi: "Adeta tüketim çılgınlığı yaşıyoruz, 6 ayda bir cep telefonu değiştiriyoruz. Teknoloji mahkumiyeti yaşıyor gibiyiz ancak asıl mahkumiyet bunların sağlımız üzerindeki etkileri. Hastalandığımızda iş gücü kaybından, bu hastalığın yaşamımıza getirdiği diğer yükler ile maliyet çok ağır oluyor. Tüm bunları konuşmak için Mersinlilerin bu sempozyumun farkına varmasını ve salonları doldurmasını bekliyoruz." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Alpay Antmen İstanbul Mersin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title