Haberler

Depreme dayanıksız diye ceza kesildi, iki büyük sarsıntıda tek bir camı bile kırılmadı

Güncelleme:

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde 6 katlı bir binaya depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 5 yıl önce 86 bin TL para cezası kesildi. Depremde ise hasar almayan az sayıda bina arasında bulunan binanın camlarının bile kırılmaması dikkat çekti.

İslahiye ilçesi Pınarbaşı Mahallesi'nde 1998 yılında inşaatı tamamlanan 6 katlı Gelebek Apartmanı için aynı yılın sonralarında depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 86 bin TL para cezası kesildi. Bir dairenin 150 bin TL'ye satıldığı dönemde kesilen ceza ile büyük şok yaşayan binanın müteahhidi Mustafa Gelebek, cezanın ardından dairelerini satamaz hala geldi.

CAMLARI BİLE KIRILMADI

Maddi anlamda büyük kayıp yaşayan Mustafa Gelebek, kendisi de bu binaya taşınarak daireleri satabildi. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde Gelebek Apartmanı'nın camları dahi kırılmazken, 300 ile 500 metre uzağındaki birçok bina yerle bir oldu.

Depreme dayanıksız diye ceza kesildi, depremde camı bile kırılmadı

DEPREME DAYANIKSIZ DİYE CEZA KESMİŞLER

Depremde vitrin camları bile kırılmayan tek binanın Gelebek Apartmanı olduğunu belirten Mustafa Gelebek, "Önceki dönem belediye başkan yardımcısı depreme dayanıksız olduğundan dolayı 86 bin TL, yani yarım daire parası ceza yazmıştı. Bu cezayı yazan belediye başkan yardımcısı, sonra kendisi inşaat yaptı ve yaptığı inşaat çöktü ve enkaz altında kaldılar. Benim de yapmış olduğum binanın dayanıklı olmasından dolayı etrafımızdaki birçok bina, 200 metre ilerimizdeki Huzur Apartmanı çökmesine rağmen binamız Allah'a şükürler olsun ki çökmedi. Binamızın vitrin camı bile kırılmadı. İslahiye'de vitrin camı kırılmayan tek binayız. Kendi yaptığım ve güvenliğim için ben de burada oturuyorum. Güvendiğim için dairelerimi sattım, yoksa bana sattırmıyorlardı" dedi.

Depreme dayanıksız diye ceza kesildi, depremde camı bile kırılmadı

"ÇÖKMEMESİNİN SEBEBİ KALİTELİ İŞÇİLİK VE KÖPÜK ASMOLEN"

Gelebek, binanın hasar görmemesinin sebeplerini ise şöyle anlattı: "Çökmemesinin sebebi kaliteli işçilik ve köpük asmolen kullandık. Köpük asmolen briket asmolene göre 35 kat daha hafif ve binalar arasında ytong kullandık. Ytong diğer donatılara göre iki kat daha hafif. Bundan dolayı binamızın direnci yüksek olmuş oldu. Binamızın vitrin camı bile kırılmayan tek bina diyebiliriz. İslahiye'de vitrin camı kırılmayan tek bina. Duvar birleşim yerlerine normalde harç, beton veya kazık çakarlar ama biz sıkma köpük kullandık. Sıkma köpük bina sallandığı zaman ya da baskı uyguladığı zaman duvarın patlamasına engel oluyor. Bizim binamızda da hiç patlayan duvar yok. Amortisör görevi gördüğü için binaya ve duvara baskı özelliğini kaldırıyor."

Dönemin Belediye Başkan Yardımcısı E.M. tarafından kendisine para cezasının kasıtlı kesildiğini ileri süren Mustafa Gelebek, görevden alınan E.M'nin daha sonra müteahhitlik yaptığını ve ilçede inşa ettiği 7 katlı Elif Apartmanı'nın depremde ilk çöken binalar arasında olduğunu kaydetti. Gelebek, kendisinin adli ve idari mercilere başvurusunun ardından E.M'nin gözaltına alınmak istendiğini ama bulunamadığını da kaydetti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep İslahiye 3.Sayfa Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (22)

emmi:

demekki belediye başkanı burada çalışmamış! torpille iş götürmüş arada para vermeyenede cezayı kesmiş

374
4
yanıtYanıtla
sade vatandaş:

bu ülkede liyakat sahibi olanlar yönetimlerdeki bazı liyakatsiz kişilerce cezalandırılıyor asıl ceza alması gerekenler işini düzgün yapanları doğruları gerçekleri söyleyenleri baskı ve tehtidle susturuyor hapise attırıyor bu ülkenin iki yakası o yüzden bir araya gelmiyor

291
2
yanıtYanıtla
bekir yapici:

ben almanyada ögrendigim sekilde 140 metrekare iki katli evimi basinda durarak kaliteli malzemeyle planina uygun sekilde eksiksiz yaptirdim ve 2 yil oturum alabilmek icin belediyeyi komsu kapisi yaptim alakasiz öften püften bahanelerle verilmedi sallandi en sonunda tepeden firca gelince oturum belgesi ayagima geldi malesef ülkemizin hali bu.

221
6
yanıtYanıtla
Dr.Kimbel:

Sen Belediyeye harac verdinmi ,hayir vermedin o zaman cezayi hak ettin senin yaptigin bina saglam veya degil söz konusu degil haraci ver beton demir kullanmadan 40 kat cikar haraci ver depreme dayaniklidir

160
2
yanıtYanıtla
Hakan :

Ceza kesenler belki de enkaz altında kaldı

127
1
yanıtYanıtla
Abdullah :

Haraç vermesen tabi dayanıklı değil

87
1
yanıtYanıtla
levent tugcu:

Bu belediyeye verilen haraç olayını hepsi yaptığı icin kanıjcs kimsenin bu konuda sesi çıkmıyor.

40
0
yanıtYanıtla
lkma lkmaa:

Müteahhidin yerinde olsam mahkemeye verir ödediği parayı faizi ile geri alırdım. Hem ceza parası, hemide dairelerin ucuza satılması sebebi ile fark ücretleri. Yanlış teşhis konulup haksız ceza kesilmiş, bilir kişi bilmemiş. Zaten Haraç alamayınca ceza kesiyorlar. Ver lan mahkemeye.

40
0
yanıtYanıtla
ghost rider:

demekki rüsvet vermemis belli oldu

36
1
yanıtYanıtla
Murat Vural:

Siyasi ihtiraslar ve kıskançlıklar maalesef binlerce insanın depremde ölmesine sebep oldular . Hatay Antakya da şimdiki CHP yönetimi eğer kentsel dönüşüme engel olmasalardı Antakya merkezde binlerce insan ölmeyecekti . Savcıları göreve çağırıyorum . Gerçi burası Türkiye unutmuşum ...

8
8
yanıtYanıtla
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title