Haberler

Aydın'da "Mikro Kredi Projesi" Çalışmalarına Başlandı

Aydın'da Valilik ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (Tisva) Yoksullar İçin Uygulanan "Mikro Kredi Projesi"nin Kentte de Başlaması İçin Çalışmalara Başladı. Bugün Projenin Tanıtımı İçin Düzenlenen Toplantıda Projenin Hedefleri ve Bugüne Kadar Gerçekleştirilen Çalışmalar Anlatıldı.

Aydın'da Valilik ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) yoksullar için uygulanan "Mikro kredi Projesi"nin kentte de başlaması için çalışmalara başladı. Bugün projenin tanıtımı için düzenlenen toplantıda projenin hedefleri ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalar anlatıldı.

Aydın İl Özel İdaresi Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı ve 22.Dönem Diyarbakır Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül, Aydın Valisi Mustafa Malay, Kültür ve Turizm Eski Bakanı ve AK Parti Aydın Milletvekili Atilla Koç, Mehmet Erdem, Ahmet Ertürk, MHP Aydın Milletvekili Recep Taner, AK Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Semiha Öyüş, vali yardımcıları, belediye başkanları, siyasi partilerin il başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, daire müdürleri ilgililer katıldı.

İlk olarak Diyarbakır'da başlayan Mikro Kredi uygulamasının bugün ülkenin değişik illerinde binlerce dar gelrli ailenin onuru ile yaşamasını sağladığını belirten TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül kredi uygulamasında teminat, kefalet, icra ve mahkeme takibi olmadığını söyledi. Geçen dönem Kültür ve Turizm bakanı olan Aydın Milletvekili Atilla Koç'un yaptığı katkılar nedeniyle projeyi özellikle Aydın'da uygulayarak Aydınlılarla karşı olan vefa borcunu ödemek istediklerini ifade eden Prof. Dr. Akgül , mikro kredinin gelir düzeyi düşük olan kadınların, kendi çalışmaları ile gelir getirici faaliyette bulunmalarına imkan sağlayan teminat ve kefalet istenmeden verilen küçük bir sermaye olduğunu kaydetti. Uygulamanın kentlerde yoksulluğun azaltılması açısından büyük önem taşıdığını söyleyen TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Akgül "Mikro kredi uygulamasını ilk olarak 18 Temmuz 2003 tarihinde Diyarbakır'da gerçekleştirildi. Bu uygulama 2010 yılına kadar ülke genelindeki tüm ilerli kapsayacak. Krediden faydalanmak için, aynı mahallede oturan benzer ekonomik ve sosyal şartlarda yaşayan 5 kadının bir araya gelmesi gerekiyor. İlk yıl için öngörülen kredi tutarı 100 ile 700 YTL arasındadır. Ancak kredi alan kadının girişimcilik ruhu ve potansiyeli dikkate alınarak, mikro kredi her yıl bin YTL'ye kadar artırılabilir. Ödemeler ise haftalık olarak krediyi alan kişinin bizzat ayağına gidilerek gerçekleştirilecektir" dedi.

Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm eski Bakanı Aydın Milletvekili Atilla Koç, dünyada 'Aç kalma Hürriyeti' diye bir hürriyetin olmadığını bu nedenle bu projeyi desteklediklerini söyledi. Türklerde ve İslam Dini'nde yardımlaşmanın öneminden de söz eden Koç, "Kapitalizm belki de insanların aç kalmasını normal görebilir. Ancak biz konuyu ahlaki ve vicdani baktığımızda komşumuz açken tok yatılmayacağını, veren elin alan elden üstün olduğunu inanırız. Aynı zamanda bu proje bir imece kültürüdür. Deva başkadır, şifa başkadır. Biz deva olmayı çalışıp şifayı Allah'tan bekleriz. Bu proje ile de sorunun çözüleceğine inanıyoruz" dedi.

"BU ÜLKEDE İNSANLARIN AÇ KALMASINA ANLAM VEREMİYROUM"" Türkiye'de yapılan yardımlar nedeniyle bazı insanların hazırcılığa alıştığını ifade eden Aydın Valisi Mustafa Malay, eli ayağı tutan gençlere yardım edilmemesi konusundaki görüşlerini yineledi. Konuyla ilgili yaşadığı bazı olayları toplantıya katılanlara aktaran Aydın Valisi Mustafa Malay "Bozdoğan'da yaşlı bir dede ile karşılaştım. Durumu çok kötü. 'Elim ayağım tutuyor' diye kesinlikle devlet yardımını kabul etmiyor. Bunun yanında önceki gün Kuşadası'nda ev kirasını ödeyemediği için sokağa düşen 40 yaşındaki 5 çocuk sahibi bir babayı Kaymakamlık aracılığı ile 350 YTL'ye ev kiralayıp sokaktan kurtardık. Bu kişi de şimdi kendisi için kiraladığımız evin devlet tarafından kendisine tapulanmasını istiyor. Bizim burada yapacağımız gerçek ihtiyaç sahipleri ile asalakları ayırt etmek. Çalışmak ve üretmek isteyen herkese her türlü yardımı yapmaya hazırız" dedi.

Toplantı sonunda TİSVA heyeti soruları cevaplandırdı. Toplantıya katılan sivil toplum örgütleri verilen kredi miktarının düşüklüğünden dert yanarak rakamların yükseltilmesini istediler.

(İK) 29.02.2008 17:06 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title