Haberler

Ahilik Haftası Pervane Medresesi'nde Kutlandı

Sinop'ta Ahilik Haftası münasebetiyle Sinop Valiliği önünde yapılan törenin ardından tarihi Pervane Medresesi'nde "Kaftan Takdim" töreni düzenlendi.

Düzenlenen törene Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, Garnizon Komutanı J. Albay Şefaattin Serten, İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Fevzi Tütüncü, Esnaf Odası Birliği Başkan Vekili Vecdi Sönmez ve davetliler katıldı.

Programın açılış konuşmasını ise Esnaf Odası Birliği Başkan vekili Vecdi Sönmez yaptı. Sönmez, "Ahilik, Anadolu halkının ekonomik ve kültürel hayatında önemli bir yeri bulunmaktadır. Ahilik belli bir süre bir iş basamağında kalmak sureti ile olgunlaştırmayı, yamak, çırak, kalfa ve usta şeklinde sıralı olarak yükselmeyi, bu basamakların her birinde baba evlat ilişkisi içerisinde öğrencilerine candan bağlanmayı, sanatı, ahlakı ve mesleki temelleri amaç edinmiştir" dedi.

Ticaret İl Müdürü Hasan Bayrak yaptığı konuşmada, "Bugün burada 28. Ahilik Haftası'nı kutluyoruz. Ahilik, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesi ile kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Aslen Horasan kökenli olup, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu da yaşayan Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma ve insan meziyetlerini ele alan bir örgütlenmedir" diye konuştu.

BACİYAN-I RUM ÖRGÜTÜ

Yaptığı konuşmada Ahiliği başka bir boyuttan ele alan Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya ise şunları kaydetti: "Benden önceki konuşmacılar Ahilik teşkilatı ile ilgili olarak oldukça detaylı bilgiler verdi. Ben Ahilik teşkilatının başka bir yönüne dikkat çekmek istiyorum. Ahilik teşkilatı aynı zamanda Baciyan-ı Rum şeklinde kadınlar kolu olan bir teşkilattı. Sadece erkek esnafların oluşturduğu bir örgüt değildi. Baciyan-ı Rum örgütü tarihteki ilk kadın sivil toplum kuruluşudur. Bunun kurucusu da Fatma Bacı diye bilinir. Bir rivayete göre Ahi Evran'ın eşi, diğer bir rivayete göre de Hacı Bektaş-ı Veli'nin hizmetini gören bir bayandır. Her ikisinin de olma ihtimali yüksek, çünkü Ahi Evran'a Ahilik teşkilatının kurmak tavsiyesinde bulunan kişi Hacı Bektaş-ı Veli'dir. Baciyan-ı Rum teşkilatı da aynı aynı Ahilik teşkilatı gibi kadın üyelerine yönelik erkeklere yapılan hizmetlerin aynısını yapan bir kuruluştur."

Gerçekleşen konuşmalar sonrasında 2015 Yılının Ahisi seçilen Haydar Gündoğdu'ya kaftanı, 2014 Yılının Ahisi Kemal Onur tarafından giydirildi. Gündoğdu'nun plaketi Vali Çetinkaya tarafından verildi. Hatıra fotoğrafının çektirilmesinin ardından katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunuldu. - SİNOP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sinop Valiliği Ahilik Haftası Hacı Bektaş Çetinkaya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title