Haberler

2 bin 800 askerin şehit olduğu Rus baskınının 170. yılı

Güncelleme:

Sinop'ta 170 yıl önce Rus baskını sonucu şehit edilen 2 bin 800 asker için anma töreni düzenlendi.

Sinop'ta 170 yıl önce Rus baskını sonucu şehit edilen 2 bin 800 asker için anma töreni düzenlendi.

Anma töreni, 1853 Rus baskınında şehit edilen askerlerin kemiklerinin muhafaza edildiği Sinop Deniz Şehitliği'nde yapıldı. Sinop Valiliği, Sinop Belediye Başkanlığı, Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından şehitliğe çelenk konulmasının ardından askeri tören mangası ile saygı atışı yapıldı.

Tören kapsamında Sinop Şehit Ömer Can Açıkgöz Anadolu İmam Hatip Lisesi Tarih Öğretmeni İclal Topaloğlu, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Öğretmen Topaloğlu, yaptığı konuşmada, "Sinop Baskını, Kırım Savaşı'nın yaşandığı yılların en önemli olaylarından biridir. Rus Ordusu, Kafkaslarda savaştığı Osmanlı kuvvetlerini zayıf düşürmek istemektedir. Osmanlı ordusuna ikmal sağlayan Trabzon ve Batum Limanları ise denizden Sinop'ta bulunan bir filotilla ile korunmaktadır. Rus kumandanı Amiral Nahimov, Osmanlı ordusunun ikmal desteğini kırmak amacıyla Sinop Limanı'na baskın yapmayı planlamıştır. Sinop Limanı'nın, 280 deniz mili uzağında bulunan İstanbul'dan yardım alamayacağını hesaplayan Amiral Nahimov, 30 Kasım 1853 Cuma günü ateş gücü çok yüksek gemilerle kuzeybatıdan Sinop'a girmiştir. Şehrin sis altında olması baskını kolaylaştırırken, Osmanlı bahriyelerinin de hazırlıksız oluşu Rusların lehine olmuştur. Baskın sonucunda Türk filosu neredeyse tamamen yok olmuş, toplamda 12 parça gemi ve yaklaşık 470 top kaybedilmiştir. 2 bin 800 askerimiz ise acı bir şekilde şehit edilmiştir. Şüphesiz ki tarihte yaşanmış her olay geriye birçok ders bırakır. Bu derslerden birincisi yaşandığı günün koşullarına, diğeri ise günümüzedir. Sinop baskınının o güne bıraktığı ders ile, bugün Paşa Tabyaları olarak bilinen yapı inşa edilmiş ve tabya sayısı 5'ten 11'e çıkarılarak deniz kontrolü sağlanmıştır. Bugün burada şehitlerimizi rahmetle anarken, bilimde ve fende ileri gitmenin önemini bu olayla bir kez daha hatırlıyoruz" dedi.

Konuşmanın ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Törene Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim Hatipoğlu, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, İl Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner,

İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Ferhat Kuran, Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Mehmet Özgen ile kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Törenin ardından şehitlerin anısına denize çelenk bırakıldı. - SİNOP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sinop Yerel Haberler

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

Bakmadan Geçme

Kabine Toplantısı bitti mi, devam ediyor mu? SON DAKİKA! 20 Mayıs Kabine Toplantısı ne oldu? Kızıl Goncalar 20. Bölüm Fragmanı Yayınlandı Mı? Merakla Beklenen Yeni Bölüm İzleme Linki KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 20 Mayıs Pazartesi TV8 Survivor HD izleme linki var mı? ANKA-3 ne işe yarıyor? ANKA-3 seri üretim ne zaman? Kızıl Goncalar canlı izle! 20 Mayıs 2024! NOW TV Kızıl Goncalar 19. bölüm canlı yayın izleme linki var mı? Kızıl Goncalar dizisi nereden izlenir? Hükümet Kadın 2 nerede çekildi? Hükümet Kadın ne zaman çekildi? Hükümet Kadın 2 konusu nedir? Hükümet Kadın oyuncuları kimler? #128250 BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Selahaddin Eyyubi canlı izle! TRT 1 Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 25. bölüm canlı yayın izleme linki Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 20 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 20 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Deja Vu nedir? Psikolojik açıdan Deja Vu'nun nedenleri ve oluşumu 20 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! 20 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

title