Haberler

112 Hattını Meşgul Etme, Yaşama Yol Ver" Etkinliği

Samsun Sağlık İl Müdürlüğü tarafından “112 Hattını Meşgul Etme, Yaşama Yol Ver” etkinliği düzenlendi.

Samsun Sağlık İl Müdürlüğü tarafından "112 Hattını Meşgul Etme, Yaşama Yol Ver" etkinliği düzenlendi.

Sağlık Bakanlığı tarafından 112 Acil Çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi konusunda toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla yürütülen "Yaşama Yol Ver" kampanyası kapsamında Samsun Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal'ın katılımı ile Yeşilyurt Alışveriş Merkezi'nde etkinlik düzenlendi. 112 yetkilileri, alışveriş merkezine kurdukları stantlarda vatandaşlara bilgilendirici broşürler dağıtarak, maket ambulans aracı ile fotoğraf çektirtti. Etkinlik hakkında açıklamalarda bulunan Sağlık İl Müdürü Dr. Yusuf Köksal, "Samsun İl Sağlık Müdürlüğü olarak acil sağlık hizmetlerinin ilimizde 34 istasyon, 575 personel ve 57 ambulans, 4 kar paletli, 1 obez yoğun bakım, 1 dört yataklı ve 3 ulusal kurtarma aracıyla birlikte 58 araçlık parkıyla hizmet vermeye çalışmaktadır. Ayrıca, helikopter ambulans ve uçak ambulans hizmetleri de sunulmaktadır. Samsun'da 112 hizmetleri olarak vakaya ulaşabilirlik oranımız yüzde 100 olup, bu hizmetler için kişinin sosyal güvencesi olsun veya olmasın herhangi bir ücret talep edilememektedir. 2015 yılı için yaklaşık 90 bin vaka taşıma kabiliyetine ulaşmış bulunmaktayız. Bu 90 bin vakaya karşılık 112 Komuta Kontrol Merkezi'miz 1 milyon 308 bin 890 arama yapılmıştır. Neredeyse her bir vaka için 15 arama gerçekleştirilmiştir. Bu da 112 hizmetlerinde asılsız ve gereksiz aramaların ne derece olduğunun göstergesidir. Startını vererek başlattığımız bu farkındalık kampanyaları ile toplumuzda yeni bir algı oluşturularak davranış değişikleri hedeflenmektedir" dedi.

"YAŞAMA YOL VER"

Ambulanslara yol vermenin dünya genelinde bir yöntemi olduğunun altını çizen Dr. Yusuf Köksal, "Cana can katan 112 acil sağlık hizmetlerimize trafikte gerekli önceliğin verilmesi için toplumsal bilinci arttırmayı amaçlıyoruz. Zira trafikte her dakika hayati önem taşıyor. Sürücülerimiz trafikte siren sesi duyduğunda ne yapmalı; öncelikle sakin olun, ambulansın hangi yönden geldiğini anlamaya çalışın, yavaşlayın, ani fren yapmayın, mümkünse aracınızı yolun kenarına çekin, kavşakta iseniz yola çıkmadan ambulansın geçmesini bekleyin, yol açmak için şerit değiştirecekseniz mutlaka kurallara uyun, sinyal kullanın, ambulans güvenle geçtikten sonra yolunuza kurallara uyarak devam edin, ambulansın peşinde sürat yapmayın ve uygun fren mesafesi bırakın. Ambulansa yol verme konusunda bilmeyen vatandaşlarımız için şunu da vurgulamak istiyorum; kırmızı ışıkta ambulansa yol veren sürücülerimize ceza verilmemektedir. Ambulanslara yol verirken fermuar adını verdiğimiz yöntemi kullanmalarını istiyoruz. Bu yöntemde sürücüler yolun ortasını ambulansın geçeceği şekilde açmalıdır. Soldaki araçlar iyice sola, sağdaki araçlar da iyice sağa yanaşıp orta şeritte ambulansa koridor açmalıdırlar" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sağlık Bakanlığı Yusuf Köksal Yeşilyurt Samsun Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title