Haberler

Yeni Papa Seçildi (3)

Katolik Hıristiyanların 266'ncı ruhani lideri ilk kez Avrupa dışından, Arjantin'den seçildi.

Yeni PAPA SEÇİLDİ (3)

TÜRKİYE'DEN YENİ PAPA İÇİN İLK YORUM

Katolik Hıristiyanların 266'ncı ruhani lideri ilk kez Avrupa dışından, Arjantin'den seçildi. Türkiye'den ilk yorum Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy'dan geldi. Gürsoy, bu kadar süratle bir papa seçilmesini beklemediklerini söyleyerek, "İlk bakışta sadeliği dikkat çekiyor" dedi.

Buones Aires Başpiskoposu Jorge Mario Bergoglio (76), 16'ncı Benediktus'un 28 Şubat'ta makamı boşaltmasının ardından Kardinaller Meclisi'nin en çok oyunu alarak, papalık makamının yeni sahibi oldu. Bunun üzerine, Türk basın mensuplarına yeni papayla ilgili bir açıklama yapan Büyükelçi Kenan Gürsoy, "Avrupa dışından seçilen ve Cizvit tarikatına mensup ilk Papa. Felsefe tahsili yapmış olması, dünya problemlerini bu şekilde bir değerlendirmeye tabi tutacak olması ilginç olabilir" dedi.

Yeni Papa'nın I. Francesco ismini almasını da değerlendiren Gürsoy, "I. Francesco dediğine göre, herhangi birinin ismini almadı. Daha evvel papalık yapmış birinin ismini almadı. Burada anlaşılıyor ki, kendine has bir tavrı, tarzı olacak. İkincisi, bu isim, İtalya'nın adeta manevi büyüğü olarak düşündüğümüz, 12. ve 13. yüzyılda yaşamış Assisili Aziz Francesco'yu hatırlatıyor. Aziz Francesco'nun tabiatı, karakteri, fakirlere yardım, farklı dinlerle olan münasebetteki o iletişimin kurulması, son derece alçakgönüllü bir hayatın göstergesidir. İlk bakışta gördüğümüz o sadelik de, yine bunun bir ifadesi olabilir. O bakımdan Francesco isminin bir önemi olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. HEMEN SEÇİLMESİ SÜRPRİZ OLDU

Papa Francesco'nun, bir önceki papayla aynı hızla seçildiğine de dikkat çeken Gürsoy, "Ama bunu bugün beklemiyordum doğrusu. Bir hafta boyunca bu kongregrasyon şeklinde yapılmış olan toplantılar, kilisenin kardinallerinin uzun uzadıya konuşmuş olduğunu gösteriyor" dedi. İlk bakışta seçilen papanın sadeliğinin dikkatini çektiğini dile getiren Gürsoy, "Çok farklı bir hitap ediş tarzı var. İfadeleri arasında, 'Dünyanın bir ucuna gidip beni buldular' demesi bana enteresan geldi" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Kenan Gürsoy Arjantin Türkiye Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title