Haberler

Mavi Marmara Baskınının Yıl Dönümü

Mavi Marmara gemisinde bulunan gazetecilerden Anadolu Ajansı Muhabiri Yücel Velioğlu, "Üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen yaşadıklarımı unutamıyorum."

Mavi Marmara gemisinde bulunan gazetecilerden Anadolu Ajansı Muhabiri Yücel Velioğlu, "Üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen yaşadıklarımı unutamıyorum. En azından Mavi Marmara iddianamesinin kabul edilmesi bizi sevindirdi. Ama İsrail'in özür dilemesini bekliyoruz" dedi.

O dönem Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürlüğü'nde muhabir olarak görev yapan ve geçen yıl Nevşehir'e büro sorumlusu olarak atanan Velioğlu, gemide yaşadıklarını ve gelinen süreci değerlendirdi.

Mavi Marmara'ya 5 aylık hamile eşinin "gitme, sana bir şey olursa biz ne yaparız" diyerek ağlamalarına rağmen bindiğini belirtti.

Mavi Marmara yolcu gemisi ile diğer gemilerin 28 Mayıs 2010'da Kıbrıs'ın güneyinde uluslararası sularda buluştuktan sonra Gazze'ye doğru yol aldıklarını belirten Velioğlu, "5 gazeteci gemide kendimize bir yer ayarlamaya çalışıyorduk. Gemi çok kalabalık olmuştu. Her koltuğa bir kişinin oturması gerektiği anons ediliyordu. Herkes, koltuğunda ya da yer bulabilirse tulumlarında uyuyacaktı. Biz de üçüncü kattaki basın odasının girişindeki boş bölüme eşyalarımızı yerleştirdik" dedi.

-"Uluslararası sularda olağanüstü olaylar yaşanıyordu"-

Yücel Velioğlu, Mavi Marmara Gemisi'nin yola çıkış haberini telefonda yazdırdığını anlatarak, "Mavi Marmara gemisi yavaş yavaş hareket etmeye başladı. İnsanlar bu sırada, namaz kılıyor, dua ediyordu. Sabah kalkıp güverteden baktığımızda, 'Challenger 1' gemisinin de geldiğini gördük. Kıbrıs'tan yola çıkan

'Challenger 1' gemisi, gece saatlerinde Ada'nın yaklaşık 30 mil açıklarında belirlenen bekleme noktasına gelmişti" dedi.

Savaş gemilerinin yaklaştığını gördüklerinde güverteden indiklerini, aktivistlerin ve gazetecilerin can yeleği giymek için uğraştıklarını gördüğünde heyecanlandığını kaydeden Velioğlu, şöyle devam etti:

"Herkes birbirine can yeleklerini giyerken yardım ediyordu. Erhan Ağabey, can yeleğimi giyerken yardım etti ve olası bir durumda denize nasıl atlamam gerektiğini anlattı. Can yeleği giymek iyice moralimizi bozmuştu. Daha sonra basın merkezine giderek, haberimi merkeze gönderdim. Akdeniz'de uluslararası sularda olağanüstü olaylar yaşanıyordu. Gün içerisinde birbirinden yaklaşık 2 mil uzaklıkta seyir halindeki 6 gemi, birbirlerine iyice yaklaşmıştı. Mesafemiz diğer gemilerle yaklaşık 300 metreye kadar düştü. Bu kez, geminin içindeki merdivenlerden üst güverteye çıkmak için yöneldim. Merdivenin hemen başında bir İsrail askeri yaralanmıştı. Hemen bu askerin fotoğraflarını çekmeye başladım. Bu sırada da gemideki doktorlardan birisi geldi ve pansuman yapılması için askerin alt kata indirilmesini söyledi. Bu asker aşağı indirilecekti ki, merdivenlerden bağrışmalar içinde bir kalabalık indi. Bir yaralı taşıyorlardı. Karnına bir mermi isabet etmişti. Çok fazla kan kaybediyordu. Hemen alt kata indirildi. Salondaki bir koltuğa yatırıldı."

-"İsrail'den özür bekliyoruz"

Olayın üzerinden iki yıl geçmesine rağmen anılarının taze olduğunu, o günleri hiç unutamadığını belirten Velioğlu, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Mavi Marmara iddianamesini kabul etmesinin kendilerini az da olsa mutlu ettiğini kaydetti.

-"Silaha karşı patates ve soğan"-

O dönemde Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürlüğü'nde foto muhabiri olan, 3 aydır da Arapça Yayınlar Fotoğraf Editörü olarak görev yapan Erhan Sevenler de İsrail askerlerinin Mavi Marmara gemisinde sivillere yönelik saldırı yapacağına ihtimal verdiğini ancak öldürmeye varan ağır bir baskın olabileceğini düşünmediğini söyledi.

Olay sırasında kaptan köşkünde bulunan Erhan Sevenler, baskın anını şöyle anlattı:

"İlk önce geminin sağından, solundan ve arkasından yaklaşan zodyakları ve üzerindeki İsrail komandolarını gördük. Gemideki aktivistler yaklaşan zodyakları su sıkarak uzaklaştırmaya çalıştı. Komandolar da ses bombaları ve biber gazı atarak karşılık verdi. Daha sonra kaptan köşkünün üzerine bir helikopterden iplerle inmeye başlayan 3 İsrail komandosu, ateş açtı. Bu kişilerin birinin, aktivistler tarafından etkisiz hale getirildiğini ve silahının denize atıldığını gördüm. İsrailli askerlerin silahlı saldırısına aktivistlerin, tazyikli su ve sopayla mücadele ettiklerini gördüm. Hatta aktivistlerin helikopterlere patates ve soğan attıklarına da şahit oldu.

Daha sonra geminin sağında, solunda ve üstüne gelen helikopterlerden daha çok sayıda komando gemiye indi ve kaptan köşkünün üstünü ele geçirdi. İlk ateşin açılmasıyla kaptan köşkünün camları kırıldı. Elimdeki telsizle arkadaşlarımızı

'Gerçek mermi kullanıyorlar' diye uyardım. Yaklaşık 10-15 dakika yoğun ateş nedeniyle yerimden hiç kıpırdayamadım. Sonra etrafımda bir kaç kişinin vurulduğunu ve yere yığıldığını gördüm. Daha sonra bir fırsat yaratarak alt güverteye indim. Basın merkezinde arkadaşlarımın yanına vardım. İsrail askerleri kapıları kırarak, basın mensuplarını tek tek arayarak, ellerine kelepçe takarak, göz altına aldılar. Güverteye çıkardıklarında yere yatırılmış yaralılar gördüm. Bu yaralılara yardım etmek isteyenler engellendi."

Baskında 16'sı Türk 50 gazetecinin ekipmanlarına el konulduğunu, çok azının geri geldiğini belirten Sevenler, "İsrail yetkilileri, Anadolu Ajansı'na ait bütün ekipmanlar etiketli ve sayılı olduğu halde hiç birisini göndermedi, sadece boş bir çanta gönderdi. Bütün girişimlerimize rağmen bir cevap alamadık. İsrail Devleti'nin tüm bu yaptıklarına rağmen hale özür dilemedi ve kaybı olanlara tazminat ödemedi" dedi.

Sevenler, bütün bu süreçte, tamamen sivillerin yer aldığı ve insani amaçlarla yola çıkan bir girişime, bu denli sert ve kontrolsüzce saldırılmasına bir anlam veremediğini ifade etti.

- NEVŞEHİR/İSTANBUL

Kaynak: AA / Yaşam

Yücel Velioğlu Anadolu Ajansı Marmara İsrail Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title