Haberler

Yaratıcı Çocuklar Gaziantep'te Buluşuyor

Güncelleme:

Yönetim Kurulu Başkanlığını Didem Çapa ve Yürütme Kurulu Başkanlığını Demet Sabancı Çetindoğan'ın yürüttüğü Yaratıcı Çocuklar Derneği, 10. yılını kutlamaya hazırlanıyor. Türkiye genelinde 300 den fazla okulla karma sergiler, dinletiler, gösteriler, yarışmalar ve atölye çalışmaları yapan dernek, geçtiğimiz 10 yıl boyunca çocuklarla ilgili başarılı projelere imza attı. Şimdi süregelen etkinliklerine ek olarak 10.yılını iki yeni yarışma ve "Çocuklar ve Kentler" adlı yeni bir projeyle karşılıyor.

ÇOCUKLAR VE KENTLER PROJESİ NEDİR?

Günümüzde çocuklar dünyadaki pek çok ülkeyi ve önemli kentlerini gerek giderek gerekse internetten bilgi edinerek tanıyor. Ancak, kendi ülkemizdeki şehirleri, bu şehirlerdeki önemli kültür ve sanat merkezlerini, müzeleri, o kentin tarihi özelliklerini bilmiyor. Bu durumun büyük bir eksiklik olduğunu düşünen Yaratıcı Çocuklar Derneği, Farklı illerde yaşayan çocukları kaynaştırmak, onların hem birbirlerini, hem de farklı kentlerdeki kültürel değerleri tanımalarını sağlamak amacıyla bu projeyi başlatmış. Proje kapsamında seçilen kentin tarihi ve kültürel dokusuyla uyumlu çalışmalar gerçekleştirilecek. O kentteki önemli müzelerde o müzede sergilenen sanat eserleri ile uyumlu plastik sanatlar sergileri açılacak. O kentin tarihçesini anlatan o yöreye ait bir oyun yazılarak çocukların oyunda rol alıp yaşayarak kenti tanımaları sağlanacak. Farklı illerdeki okulların katılımıyla oluşturulacak Yaratıcı Çocuklar Derneği Karma Korosu o yöreye ait şarkı ve türkülerden oluşturulmuş bir repertuarı seslendirecek. Kısaca kentlerin etkileşiminde, çocuklar aracılığıyla bir köprü kurulacak.

NEDEN GAZİANTEP?

Gaziantep, hem çocukların hem de onlarla birlikte kente gelecek olan büyüklerin ilgisini çekecek dünya çapında önemli pek çok müze ve ören yerini barındıran, ülkemizin altıncı büyük şehri. Binlerce yıl birçok medeniyete ev sahipliği yapan Gaziantep'in, "UNESCO Dünya Kültür Mirası Aday Listesi"ne 2011 yılında Zeugma ve Yesemek gibi iki ayrı dönem ve kültürle girmesi, hem ülkemiz hem de dünya kültür mirası adına büyük önem taşıyor. Ayrıca "Dünya Çocuk Dostu Kentler Birliği" ne Türkiye'den tek üye olan şehirde, çocuklar için Gezegen Evi ve Bilim Merkezi, dünyanın en büyük hayvanat bahçelerinden biri olan Gaziantep Zoo, Park Antep Harikalar Diyarı, Masal Park, Botanik Park gibi hem öğretici hem de eğlendirici pek çok mekan var. Gaziantep'i keşfetmek çocuklar için çok ilgi çekici ve eğlenceli olacak. Birbirinden güzel mekanların görselleri için www.cocuklarvekentler.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Dilerseniz konaklama ve alternatif tur programları için de aynı siteden on line kayıt yaptırabilirsiniz.

GAZİANTEP'TE NELER YAPILACAK?

Yaratıcı Çocuklar Derneği'nin etkinliklerine katılmak üzere, 09 Nisan-10Mayıs 2013 tarihleri arasında Başta İstanbul, Edirne, İzmir, Çanakkale, Muğla olmak üzere çeşitli kentlerden gelecek öğrenciler, Gaziantep'te buluşacak. İstanbul, Edirne ve Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin onayıyla ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla gerçekleştirilen Gaziantep Çocuk Festivali kapsamındaki "Çocuklar ve Kentler" Etkinliğinde, plastik sanatlar alanında Zeugma Mozaik Müzesi karşısında yer alan Kongre Merkezi'nde Anadolu Medeniyetleri konulu resim, mozaik, seramik, heykel, sergileri açılacak. Devlet Tiyatroları Onat Kutlar Sahnesi Fuayesi'nde Fotoğraf Sergisi ve Çocuk Sanat Merkezi'nde Karikatür sergileri olacak.

Gaziantep için özel olarak kaleme alınmış bir oyun ve Yaratıcı Çocuklar Derneği Karma Korosunun konseri ile 21 Nisan'da açılışı yapılacak etkinlikte, farklı kentlerden gelen çocuklar görev alacak. Açılış 6000 m2 zemin üzerine kurulu ve 7030 m2 kullanım alanı, teknik alt yapısı ve donanımı ile her türlü kültür ve kongre organizasyonlarında bölgenin en büyük merkezi olan Şehit Kamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek. Etkinlikte, kültür ve sanatın yanı sıra bilime de yer verilmiş. "Tarihe Yön Veren Bilim İnsanları" Sergisi'ni 25 Aralık 2010 tarihinde açılan ve Planetaryum cihazının üreticisi olan Alman Carl-Zeiss firması tarafından yılın en özgün projesi seçilen Planetaryum (Gaziantep Gezegenevi ve Bilimmerkezi) binasında izlemek mümkün.

Etkinlikle ilgili detaylı bilgiye www.cocuklarvekentler.com adresinden ulaşılabilir.

GAZİANTEP ETKİNLİK TAKVİMİ

21 Nisan 2013

• Saat 11:00 Etkinlik açılışı ve tiyatro gösterisi "Şehr-i Ayıntab-ı Cihan Gaziantep"

Yer: Şehitkamil Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi

• Saat 15:00 Okullardan Dinletiler ve dans gösterisi

Yer: Ömer Ersoy Kültür Merkezi

22 Nisan 2013

• Saat 11:00 Plastik Sanatlar Sergisi Açılışı (Resim, Heykel, Mozaik ve Seramik sergileri)

Yer: Zeugma Mozaik Müzesi Sergi ve Konferans Salonu *

• Saat 13:00 Gaziantep Zoo Heykel Sergisi Açılışı ve Park Gezisi

Yer: Gaziantep Zoo *

• Saat 14:30 "Tarihe Yön Veren Bilim İnsanları" sergisi açılışı

Yer: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Turkcell Gezegenevi ve Bilim Merkezi *

• Saat 16:00 "Tarihte Yolculuk" konulu karikatür sergisi açılışı

Yer: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi *

• Saat 17:00 Anadolu Medeniyetleri" konulu fotoğraf sergisi açılışı

Yer: Gaziantep Üniversitesi Kültür Merkezi Cenani Konağı *

23 Nisan 2013

• Saat 10:00 Kortej

Yer: Kırkayak Park'tan Masal Park'a kadar

• Saat 11:00 Masal Park Şenliği, dinletiler, dans gösterileri, atölye çalışmaları

Yer: Masal Park

Kaynak: Bültenler / Güncel

Demet Sabancı Çetindoğan İstanbul Türkiye Güncel Haberler

title