Haberler

Vergi Kaçakçılarını Yakana, Savcı Sahip Çıktı

Güncelleme:

Savcı, İsviçre'nin iade talebinin karşısında

HSBC'nin Cenevre'deki şubesinde bilgisayar uzmanı olarak çalışırken açıkladığı İsviçre'deki gizli hesaplarla AB ülkelerinde binlerce kişiyi vergi kaçaklığı şüphesiyle zan altında bırakan Herve Falciani'nin İsviçre tarafından yapılan iade talebine İspanyol savcı karşı çıktı.

İsviçre tarafından hakkında çıkarılan uluslararası arama ve tutuklama emri bulunmasından dolayı, gemi turuyla geldiği Barcelona'da 2012 Temmuz ayında tutuklanan Falciani, çalıştığı bankanın 130 bine yakın müşterisinin hesap kayıtlarını çalmakla suçlanıyordu. Geçen yıl temmuz ayından bu yana, İsviçre'nin uluslararası yakalama talebi üzerine Madrid'deki Ulusal Mahkeme'de tutuksuz yargılanan Falciani, bugün hakim karşısına çıktı.

Ulusal Mahkeme Savcısı Dolores Delgado, Falciani'nin İsviçre'ye iadesine karşı çıktığını açıklarken, buna gerekçe olarak İtalyan ve Fransız vatandaşı bilgisayar uzmanının, kara para aklama ve sahtekarlığa karşı mücadelede bu zamana kadar gösterdiği, etkin uluslararası işbirliğini örnek gösterdi. İsviçre'nin iade talebinde sunduğu suç gerekçelerinin, İspanyol hukukunda karşılığı olmadığını belirten Savcı Delgado, bankacılık sırlarının açığa çıkmasının İspanya'da suç unsuru teşkil etmediğini kaydetti.

Savcı ayrıca, Falciani'nin uluslararası otoritelerle işbirliğine başladığı 2009 Mart ayından önce HSBC'nin bu kişiye karşı hiçbir yasal girişimde bulunmadığına dikkati çekti. Falciani'nin şimdiye kadar, başta Fransa olmak üzere İtalya, İspanya ve ABD gibi ülkelerle vergi kaçakçılığı, kara para aklama ve terörizmin finansmanı üzerine işbirliği yaptığını hatırlattı.

Bu arada mahkemede konuşan İspanya'nın maliyeden sorumlu eski Devlet Sekreteri Carlos Ocana da Falciani'nin bilgileri sayesinde, 2010 Mayıs ayından bu yana, İspanya'da vergi kaçıran 659 kişinin tespit edildiğini ve bunlardan yaklaşık 300 milyon avro vergi toplandığını söyledi.

-Falciani kimliğini kamufle ederek mahkemeye çıktı-

Öte yandan Falciani de mahkemedeki ifadesinde, yolsuzluk ve vergi kaçaklığına karşı mücadelede, "İsviçre veya Lüksemburg otoriteleri dahil bütün Avrupa ülkeleriyle tüm tecrübesiyle işbirliği yapmaya hazır olduğunu" bir kez daha yineledi. Peruk, gözlük ve sakal takarak, kimliğini kamufle ederek mahkemede konuşmayı tercih eden Falciani, üzerinde hiçbir belge olmadan 2008 Aralık ayında İsviçre'den çıktığını ve ülkeyi terk etmeden önce isim vermeden ettiği bir telefonla gizli hesaplarla ilgili bilgiler hakkında İsviçre adaletine suç duyurusunda bulunduğunu anlattı. Falciani, hiçbir karşılık beklemeden veya ücret almadan tüm ülkelerle işbirliği içinde olduğunu vurguladı.

Falciani'nin 2009 yılında Fransız hükümetinde maliye bakanı olan, şimdiki IMF Başkanı Christine Lagarde'nin bakanlığına sunduğu bilgiler sayesinde Fransa, 3 bine yakın vergi kaçakçısını tespit etmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Herve Falciani Cenevre İspanya İsviçre Politika Güncel Haberler

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title