Haberler

Van'da Nevruz Bayramı'nın Kutlama Tarihi Gerginliği

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Van İl Başkanı Abdurrahman Doğar, İstedikleri Tarihte Nevruz Bayramı Kutlamalarına İzin Verilmemesi Durumunda Doğabilecek Olumsuzluklardan Sorumlu Olmayacaklarını Söyledi.

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Van İl Başkanı Abdurrahman Doğar, istedikleri tarihte Nevruz Bayramı kutlamalarına izin verilmemesi durumunda doğabilecek olumsuzluklardan sorumlu olmayacaklarını söyledi.

DTP Van İl Başkanlığı tarafından oluşturulan bir komitenin organize ettiği Nevruz Bayramı kutlamaları nedeniyle valilikten izin talebinde bulunduklarını belirten Abdurrahman Doğar, bu taleplerinin farklı bir güne çekilmesine tepki gösterdi. Doğar, parti binasında yaptığı açıklamada, uzun süre önce başlattıkları Nevruz Bayramı çalışmalarının kasıtlı olarak sekteye uğratıldığı iddiasında bulundu. Doğar, "2008 yılında Nevruz'u çok görkemli bir şekilde kutlamak için yaklaşık bir ay önce çalışma başlattık.

Yaptığımız çalışmalar neticesinde 22 Mart 2008 Cumartesi günü kutlamak için karar aldık. Bu yıl 21 Mart tarihinin cuma gününe denk gelmesinden dolayı memur ve öğrencilerin katılımını sağlamak için kutlamayı cumartesi gününe kaydırdık. Bütün çalışmalarımızı da bu yönde yaptık ve valiliğe bu şekilde başvurduk. Valilik tarafından Nevruz'un 21 Mart tarihinde kutlanması için bize tebligat gönderildi. Biz de planımızı 22 Mart tarihine göre yaptığımız ve çalışmalarımızın boşa çıkarılmaması için bu şartlarda görkemli bir kutlama yapamayacağımızı belirterek tebligatı kabul etmedik. Eğer valilik makamı 21 Mart tarihinde ısrar ederse biz parti ve bu organizasyonu yapan komite olarak geri çekileceğiz. Nevruz bir bayramdır. Aslında Nevruz'un bir izne tabi olması Türkiye için ciddi bir handikaptır. Nevruz, ulusal bir bayram olduğu için herkesin geleneksel olarak kutlaması gerekiyor. Fakat üzülerek ifade ediyorum ki Türkiye'de böylesi bayramların devlet boyutunda korku ve endişe verici olmasını anlamak da mümkün değil. Bu bayram bütün Ortadoğu'da büyük şenliklerle kutlanırken, maalesef hala bölgemizde Nevruz birileri tarafından korku unsuru olarak ifade edilmeye çalışılıyor. Bu girişimlerle açıkçası Nevruz çalışmalarımız sekteye uğratılmaya yönelik birtakım baskılara maruz kalıyor. Şunu açıkça ifade edeyim, bizler çalışmalarımızı şimdiye kadar 22 Mart tarihine göre yaptık. Şayet Van Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü bu konudaki tavırlarını geri çevirmezse biz parti olarak geri çekileceğiz" dedi.

Valilik tarafından Nevruz kutlamalarının cumartesi yapılmasına izin verilmediği takdirde halkın kendi bayramlarını istedikleri gibi kutlayacağını da belirten Doğar, sorumluluk kabul etmediklerini söyledi. Doğar, "Halk bildiği gibi, istediği şekilde Nevruz'u cumartesi günü kutlayacak. Bizler örgüt olarak halkın kutladığı Nevruz'a icabet edeceğiz. Olabilecek bütün olumsuzlukların müsebbibi olmayacağız. Çıkabilecek olayların sebebi Vali ve Emniyet Müdürü olacaktır. Umarım yeniden bir sağduyu hakim olur ve söz konusu Nevruz'u halkımızla birlikte kutlarız. Eğer 22 Mart tarihinde Nevruz kutlamalarına izin verilirse bütün sorumluluğu üstleneceğiz, verilmezse meydana gelebilecek olaylardan sorumluluk kabul etmeyeceğiz. Bu yapılanların antidemokratik bir uygulama olduğunu ve Nevruz programımızın sekteye uğratıldığını bir kez daha belirtiyorum. Halkımız, ne olursa olsun, ne pahasına olursa olsun, hangi engellemeler olursa olsun, mutlak suretle bu yıl Nevruz'u en görkemli şekilde kutlayacaktır. Halkımızın kutlayacağı Nevruz'un içinde olacağız. Sadece ve sadece içinde olacağız. Bu konuda olabilecek hiçbir şeyin sorumluluğunu taşımayacağız. Halkımız alanlarda Nevruzunu kutlayacaktır" şeklinde konuştu.

DTP İl Başkanlığı binasında gerçekleşen basın açıklamasına DTP Van milletvekili Fatma Kurtulan ve partililer katıldı.

(AKK-MET-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title